Όταν η Ιατρική επιστήμη διδάσκεται από το ποδόσφαιρο…

Ο τομέας της Υγείας έχει πολλά να μάθει από το άθλημα του ποδοσφαίρου. Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες στη Χριστουγεννιάτικη έκδοση του περιοδικού British Medical Journal, στο οποίο αναφέρεται πως συχνά η ποδοσφαιρική ανάλυση είναι πιο διεισδυτική από τις εκτιμήσεις των κλινικών ερευνών.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως το ποδόσφαιρο είναι καλύτερο στην αναγνώριση των παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση, συμπεριλαμβανομένης της στάσης ενός μόνο παίκτη, της ύπαρξης λασπωμένου γηπέδου, των τυχών τραυματισμών και των επιδράσεων ενός εχθρικού πλήθους στις κερκίδες. Πιο απλά, οι ερευνητές

στα ιατρικά θέματα μπορούν να μάθουν από το ποδόσφαιρο, περιγράφοντας πληρέστερα τα σημαντικά στοιχεία των παρεμβάσεων και, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων, χρησιμοποιώντας ερευνητικές προσεγγίσεις που εξηγούν καλύτερα την πολυπλοκότητα των παρεμβάσεων.

Παράλληλα, στο άρθρο υποστηρίζεται πως άλλα «μαθήματα» του ποδοσφαίρου προς την υγειονομική περίθαλψη περιλαμβάνουν τη διάθεση να διδαχθεί κανείς από την αποτυχία, ερευνώντας λεπτομερώς όχι μόνο εάν ήταν αποτελεσματική η τακτική της ομάδας – ή της ιατρικής παρέμβασης – αλλά κυρίως το γιατί.

Όπως ένας ποδοσφαιριστής, έτσι και ένας ιατρός μπορεί να κάνει καλή χρήση των μεθόδων/δυνατοτήτων που έχει, να προσαρμοστεί ανάλογα με τις νέες συνθήκες και να παράγει αποτελέσματα που θα αφήσουν τους ανθρώπους ικανοποιημένους.

Στο ποδόσφαιρο, η εμπειρία ενός παίκτη είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και στον τομέα της υγείας, όπου η λειτουργία νοσοκομείων χωρίς έμπειρους ιατρούς δεν είναι δυνατόν να έχει άμεσα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Πληροφορίες από: BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα