Όταν η έρευνα γίνεται «ιδιωτική» …υπόθεση

Της Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου

Εξιχνιάζουν εγκλήματα, αποκαλύπτουν κρυφούς εραστές, φέρνουν στο φως οικονομικές απάτες και πολλές φορές είναι οι αφανείς ήρωες πολύκροτων υποθέσεων που έφτασαν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ο λόγος για τους ιδιωτικούς ερευνητές – τους πάλαι ποτέ επονομαζόμενους ντετέκτιβ – που η δράση τους αποτέλεσε πηγή έμπνευσης πολλών βιβλίων και κινηματογραφικών ταινιών. Δεν πρόκειται όμως ούτε για τον Ηρακλή

Πουαρό, ούτε για τον Σέρλοκ Χολμς, αλλά για υπαρκτά πρόσωπα και πραγματικές ιστορίες που σόκαραν την κοινή γνώμη και προκάλεσαν τριγμούς στα θεμέλια της κοινωνίας.

Τρεις μεγάλες υποθέσεις έρχονται στο φως
Περισσότερα από 40 χρόνια ο Κώστας Σπύρου ασχολείται με τις ιδιωτικές έρευνες. Το όνομά του έχει συνδεθεί με την εξιχνίαση υποθέσεων που συντάραξαν το πανελλήνιο, όπως η εταιρεία δολοφόνων, οι σατανιστές, η πλαστή διαθήκη Αρεοπαγίτου, η υπόθεση Καλαμπόκα, η υπόθεση Πολάτωφ και πολλές άλλες. Σήμερα, ο γνωστός εγκληματολόγος-ερευνητής, όπως μου εκμυστηρεύτηκε, βρίσκεται πολύ κοντά στη διαλεύκανση τριών μεγάλων υποθέσεων.

«Ο Γιακουμάκης δολοφονήθηκε»
Τη μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση Γιακουμάκη δηλώνει πως θα κάνει ο κ. Σπύρου, με μια μεγάλη αποκάλυψη, εντός των επόμενων ημερών. Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την τραγωδία στα Γιάννενα που συγκλόνισε τη χώρα και τα ερωτηματικά παραμένουν σχετικά με την αιτία του θανάτου του άτυχου φοιτητή. Μετά από 12μηνη έρευνα, ο κ. Σπύρου είναι έτοιμος να ρίξει φως στην υπόθεση Γιακουμάκη καθώς, όπως μου δήλωσε, κρατά στα χέρια του στοιχεία-φωτιά που αποδεικνύουν ότι ο Βαγγέλης δεν αυτοκτόνησε, αλλά δολοφονήθηκε: «Ο θάνατος του νεαρού Ρεθυμνιώτη φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλη Γιακουμάκη ήταν δολοφονία, έχω αδιάσειστα στοιχεία που σε λίγες μέρες θα δουν το φως της δημοσιότητας. Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είναι πολύ περισσότεροι από όσους θα μπορούσατε να φανταστείτε. Πρέπει επιτέλους οι υπεύθυνοι να πληρώσουν και να αποδοθεί δικαιοσύνη».

«O Άλεξ ζει»
Δέκα χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Νατέλα Ιτσουαΐτζε δήλωσε στην αστυνομία της Βέροιας την εξαφάνιση του 11χρονου γιου της Άλεξ και το δράμα της ακόμα δεν έχει τελειώσει. Μέχρι να κλείσει τα μάτια της θα ψάχνει απαντήσεις, όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, «η υπόθεση θα κλείσει όταν βρεθούν τα κόκαλα του Άλεξ». Ο κ. Σπύρου που έχει ερευνήσει διεξοδικά την υπόθεση δηλώνει πως ο Άλεξ είναι ζωντανός και πως τα όσα γνωρίζαμε ως τώρα πρόκειται να τα ανατρέψει. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του είναι μια ιστορία περίεργης συγκάλυψης, όπου εμπλέκονται άνθρωποι με εξουσία, οι οποίοι χαίρουν κοινωνικής εκτίμησης, ενώ συνένοχη είναι μια ολόκληρη εθελοτυφλούσα κοινωνία. «Ο Άλεξ, ζει. Μετά από ενδελεχή έρευνα και διασταύρωση στοιχείων που έκανα, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν τον κακοποίησαν, ούτε τον κυνήγησαν τα φερόμενα τότε ανήλικα. Ο μικρός Άλεξ όταν εξαφανίστηκε, φεύγοντας από το γυμναστήριο του μπάσκετ στην περιοχή (Εληάς), σύμφωνα με δύο αυτόπτες μάρτυρες επιβιβάστηκε οικειοθελώς σε ένα μαύρο αυτοκίνητο, του οποίου η περιγραφή έμοιαζε πολύ με το αυτοκίνητο που διέθετε ο σύντροφος της μητέρας του».

«Εταιρεία δολοφόνων στο Κολωνάκι»
Μια ακόμα υπόθεση που στοιχειοθετείται και πρόκειται να εξιχνιαστεί σύντομα, αφορά σε μια εγκληματική οργάνωση που δολοφονεί με στόχο το χρήμα, όπως μου λέει ο κ. Σπύρου: «Εργάζομαι πάνω σε μια υπόθεση εταιρείας δολοφόνων, τους δολοφόνους με τα λευκά κολάρα όπως τους αποκαλώ, που δραστηριοποιούνται στο Κολωνάκι. Δεν θα αργήσω να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα».

Η μοιχεία κρατά τα σκήπτρα στις έρευνες
Πριν από 23 χρόνια μια ενασχόληση που ξεκίνησε σαν χόμπι γα τον Πήτερ Καμενάκη κατέληξε να είναι η δουλειά και το πάθος του. Εκπαιδεύτηκε σε σχολή του Ισραήλ και δεν παύει ποτέ να ενημερώνεται πάνω στις νέες τεχνολογίες, αφού θεωρεί πως είναι πολύτιμο εργαλείο του επαγγέλματός του. Μέσα από την πολυετή εμπειρία του διαπιστώνει ότι: «Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων – κατά 95 % περίπου- οι υποψίες των πελατών μας επιβεβαιώνονται». Οι ερωτικές έρευνες ανέκαθεν ήταν οι πιο δημοφιλείς, όπως μου υπογραμμίζει: «Οι παρακολουθήσεις για μοιχεία κρατούν τα σκήπτρα στο επάγγελμά μου, ενώ εδώ και μερικά χρόνια έχει εμφανιστεί ο “προγαμιαίος έλεγχος”. Οι οικογένειες μου αναθέτουν να μάθω το παρελθόν του υποψήφιου γαμπρού ή της μέλλουσας νύφης. Πολλοί γάμοι έχουν αποτραπεί, καθώς όπως αποδείχθηκε στην πορεία της έρευνας, στόχος του θύτη ήταν να καρπωθεί τα χρήματα και την περιουσία του θύματος. Μάλιστα, οι τελευταίες περιπτώσεις τώρα με την κρίση παρουσιάζουν μεγάλη έξαρση. Ακολουθεί η βιομηχανική αντικατασκοπεία, που εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Και οι εξαφανίσεις που εμπεριέχουν δόλο ή έγκλημα».

Μάνα σκότωσε τον γιο της για να πάρει την ασφάλεια ζωής
Συγκλονιστική είναι η υπόθεση μιας μητέρας που απευθύνθηκε η ίδια στον κ. Καμενάκη, ζητώντας του να εξιχνιάσει τα αίτια θανάτου του γιου της και στην πορεία αποδείχθηκε πως η ίδια ήταν η δολοφόνος του, όπως μας αφηγείται ο ίδιος. «Η πενθούσα μητέρα μου είπε ότι ο γιος της σηκώθηκε στον ύπνο του να πιει νερό και άρχισε να βήχει, μελάνιασε, φάνηκε να πνίγεται από το ίδιο του το σάλιο και τελικά πέθανε. Ήθελε να διερευνήσω μήπως επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια, μήπως νωρίτερα που ο γιος της είχε βγει κάποιος του είχε ρίξει κάτι στο ποτό. Από την έρευνα που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε αργότερα ότι η ίδια η μητέρα σκότωσε τον 21χρονο γιο της με ένα ειδικό φάρμακο, το οποίο ήταν πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί. Ο λόγος ήταν για να εισπράξει την αποζημίωση από την ασφάλεια ζωής του παιδιού της. Η εν λόγω κυρία παραμένει ακόμα ασύλληπτη και έχει διαφύγει στο εξωτερικό».

Ήθελα να προσφέρω
Η αίσθηση του δικαίου που είχε πάντα μέσα του στάθηκε αφορμή για τον Ιωάννη Γκίνη να γίνει ιδιωτικός ερευνητής, όπως μου εξομολογείται : «Πριν 18 χρόνια ξεκίνησαν όλα. Είχα την τεχνογνωσία, καθώς σπούδασα μηχανολόγος και γνώριζα πολύ καλά τα συστήματα ασφαλείας και πάνω απ’ όλα είχα και το μικρόβιο. Η κοινωνική μου ευαισθησία και η ανάγκη μου να βοηθήσω τους ανθρώπους που δεν είχαν τη δυνατότητα να προασπίσουν το συμφέρον, τα δικαιώματά τους ή ακόμα και την οικογένειά τους, με ώθησαν σε αυτό το επάγγελμα». Όπως μου εξηγεί, πρόκειται για μια δουλειά με πολύ στρες, χωρίς ωράρια, που ενώ είχε σαν αποτέλεσμα να κλονιστεί η υγεία του, παρόλα αυτά δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να την εγκαταλείψει. «Το άγχος σε αυτή τη δουλειά είναι τεράστιο και οι οικονομικές απολαβές δεν είναι τέτοιες που να αξίζουν να ρισκάρεις την υγεία σου. Αλλά υπάρχουν άλλα πράγματα που σε κρατάνε πολύ πιο σημαντικά και ουσιώδη. Το να μπορείς να βοηθήσεις εκείνους που βρίσκονται σε ανάγκη, είναι κάτι που δεν πληρώνεται».

Έρχονται γονείς που ανησυχούν για τα παιδιά τους
Σημαντική είναι η συμβολή του κ. Γκίνη και σε υποθέσεις παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όπως σημειώνει «Έχουμε πολλές περιπτώσεις γονιών που έρχονται για να βοηθήσουμε το παιδί τους που κάνει χρήση ουσιών ή υποψιάζονται ότι μπορεί κάπου να έχει μπλέξει». Ένας ακόμα τομέας που τον έχει απασχολήσει πολύ όπως υπογραμμίζει ο ιδιωτικός ερευνητής είναι ο επαγγελματικός: «Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα στο χώρο εργασίας τους, είτε πρόκειται για βιομηχανική κατασκοπεία, είτε για κάποιο συνεργάτη τους που μπορεί να έχει ύποπτες συναλλαγές». Τέλος, ο κ. Γκίνης επισήμανε το απαραίτητο προσόν που πρέπει να έχει για εκείνον ένας ιδιωτικός ερευνητής: «Στον χώρο μας πρέπει να έχεις ήθος και να μπορείς να διαχωρίσεις αν πρέπει να αναλάβεις μία υπόθεση ή όχι. Να κρίνεις δηλαδή και να αποφασίζεις αν η αντίπερα όχθη θα πρέπει ή όχι να ερευνηθεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα