Όσα πρέπει να ξέρετε για τις αιμορροΐδες

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο ιατρικός όρος είναι αιμορροϊδοπάθεια, αλλά στο ευρύ κοινό είναι γνωστές οι «αιμορροΐδες». Ένας στους τρεις υποφέρει κάποια στιγμή στη ζωή του από αυτή την πάθηση, που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής. Οι αιμορροΐδες υπάρχουν στον καθένα στην περιοχή του πρωκτού και είναι τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα στην περιοχή του πρωκτού.

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα αγγείων, που ονομάζεται «αιμορροϊδικό πλέγμα». Τα αγγεία δρουν σαν προστατευτικά

μαξιλάρια κατά τη διάρκεια της αφόδευσης, ακριβώς σε εκείνη την περιοχή που βρίσκεται ο σφιγκτήρας του πρωκτού, ο οποίος συγκρατεί τα κόπρανα μέσα στο τελευταίο μέρος του εντέρου και επιτρέπει την δίοδό τους.

Το τελευταίο τμήμα του εντέρου, πάνω από τον πρωκτό, ονομάζεται ορθό, και αποθηκεύει τα κόπρανα, πριν αυτά αποβληθούν. Ο σφιγκτήρας του πρωκτού χαλαρώνει και η κάθοδος των κοπράνων είναι εφικτή. Φυσιολογικά το αιμορροϊδικό πλέγμα είναι γεμάτο με αίμα.

Κατά την αφόδευση, με τη χαλάρωση του πρωκτικού σφιγκτήρα, το πλέγμα αδειάζει από το αίμα και ξαναγεμίζει μετά το πέρας της λειτουργίας αυτής. Έτσι οι αιμορροϊδες, σε κάποιο βαθμό, βοηθούν τον πρωκτικό σφιγκτήρα στη σύγκλειση του πρωκτού και συμβάλλουν, έτσι, στην εγκράτεια των κοπράνων.

Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες μεγαλώνουν και οι ιστοί που τις κρατούν στην θέση τους χαλαρώνουν. Τότε, μιλάμε για αιμορροϊδοπάθεια.

Οι αιμορροΐδες είναι θέμα ταμπού λόγω της ευαίσθητης περιοχής και οι πάσχοντες δεν αναφέρουν εύκολα το πρόβλημα τους. Η συνηθέστερη αιτία είναι η δυσκοιλιότητα, μπορεί όμως να προκύψουν από υπερβολική πίεση κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου ή από την αυξημένη πίεση στις φλέβες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν οι εσωτερικές αιμορροΐδες που βρίσκονται στο εσωτερικό του ορού και οι εξωτερικές που αναπτύσσονται συνήθως κάτω από το δέρμα στην περιοχή του πρωκτού. Η παχυσαρκία, η πρωκτική σεξουαλική επαφή αλλά και η κακή διατροφή, είναι επίσης παράγοντες που ευνοούν την αιμορροϊδοπάθεια.

Τι μπορείτε να κάνετε

Όσοι υποφέρουν από αιμορροΐδες, μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση τους με απλούς τρόπους , πριν χρειαστεί η φαρμακευτική αγωγή.

Ενυδάτωση και καθαριότητα

Πλύντε την περιοχή του πρωκτού με ζεστό νερό για 15 λεπτά συνεχόμενα, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Μην χρησιμοποιείται αρωματικά αλκοολούχα μαντηλάκια και αποφύγετε να σκουπίζεστε με την πετσέτα.

Μην χρησιμοποιείτε στεγνό χαρτί όταν σκουπίζεστε στην τουαλέτα.

Επιλέξτε υγρά μαντηλάκια και όχι στεγνό χαρτί που μπορεί να ερεθίσει την πρωκτική περιοχή. Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες ή κρύα επιθέματα στον πρωκτό σας για να μειώσετε το οίδημα.

Αναλγητικά

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακεταμινοφαίνη, ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη για να σας ανακουφίσει προσωρινά από τον πόνο.

Αν ακολουθήσετε αυτά τα βήματα, οι αιμορροΐδες θα υποχωρήσουν σε μία εβδομάδα. Σε διαφορετική περίπτωση, επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας.

Το άρθρο Όσα πρέπει να ξέρετε για τις αιμορροΐδες εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα