«Ως τρέχ(ι) του νιρό - Τα νερά και οι ιστορίες τους στο Μεσότοπο Λέσβου»

O Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου «Αναγέννηση» διοργανώνει εκδήλωση-παρουσίαση βιβλίου τοπικής ιστορίας το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου και ώρα 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του στην Δάφνη (Εθνικής Αντίστασης 33 τηλ. 210 9707417).

Θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο, του Φώτη Βασίλογλου «Ως τρέχ(ι) του νιρό - Τα νερά και οι ιστορίες τους στο Μεσότοπο Λέσβου».

Το βιβλίο, έκτασης 210 σελ. είναι μια ιστορική αναδρομή στην ύδρευση του χωριού από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, μέσα από

τις διηγήσεις δεκάδων Μεσοτοπιτών, αντρών και γυναικών. Μεγάλο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στην επιτυχημένη προσπάθεια της Κοινότητας να φέρει στο χωριό, το 1976- με την αρωγή της Νομαρχίας- νερό από την μακρινή και δύσβατη περιοχή του Αγίου Κων/νου Μαλλιόντας, έργο που θα θυμίζει πάντα τον μόχθο, την θέληση, τη συλλογικότητα αλλά και την αξιοσύνη των Μεσοτοπιτών. Παράλληλα γίνεται αναφορά και στη άρδευση στην περιοχή του χωριού και η ιστορική της εξέλιξη από την θύμηση της «αντένας» μέχρι τις σημερινές γεωτρήσεις και το αυτόματο πότισμα.

Εκτενής αναφορά γίνεται στην κοιλάδα της Μαλλιόντας, η οποία ήταν η μόνη που από παλαιόθεν διέθετε τρεχούμενα νερά. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τους 12 νερόμυλους της περιοχής, των οποίων οι κολέθρες, αρκετών από αυτούς, στέκουν ζωντανά μνημεία, ικανά να δώσουν ερεθίσματα για ενδιαφέροντες περιπάτους σ’ αυτή την πανέμορφή κοιλάδα με το πλούσιο οικοσύστημα.

Το βιβλίο, το οποίο διανθίζεται με εκατό περίπου φωτογραφίες μαυρόασπρες και έγχρωμες, είναι μια παραγωγή «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» και εκδόθηκε με την ευγενική χορηγία της Τεχνικής Εταιρείας «Μαλλιόντα ΑΤΕ»(Βασ. Κων/νου 7 Μαρούσι-Αθήνα).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: ο Χαράλαμπος Μοσχόβης φαρμακοποιός και συγγραφέας-ερευνητής, ο οποίος και θα κάνει την γενική παρουσίαση του βιβλίου, η Παναγιώτα Πλωμαρίτου, δασκάλα και πρόεδρος του Συλλόγου Μεσοτοπιτών, η οποία θα αναφερθεί στη δύναμη και στα έργα της συλλογικότητας, ο Βασίλης Ψαριανός φιλόλογος και πρόεδρος του Συλλόγου Βρισαγωτών για την σημασία της τοπικής ιστορίας και τα «υπερτοπικά» της μηνύματα, ενώ στο τέλος σκέψεις θα καταθέσουν ο Πάνος Βαλαβάνης, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Γιώργος Ευστρ. Βασίλας, ναυπηγός, μηχανολόγος και υπεύθυνος του Συλλόγου Μεσοτοπιτών για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του Νερόμυλου Καταχανά στη Μαλλιόντα καθώς και ο συγγραφέας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει αξιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού με προβολή φωτογραφιών, βίντεο και ακρόαση συνεντεύξεων.

Η βραδιά θα κλείσει με τραγούδια για το νερό και τη φύση από την νεανική ορχήστρα του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου.

Keywords
Τυχαία Θέματα