ΟΟΣΑ: Αναγκαία η ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Στην εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ σε σχέση με την Ελλάδα αναφέρεται πως «Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και η ανάπτυξη προβλέπεται να ενισχυθεί το 2017 και το 2018, καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς, η ολοκλήρωση μίας αξιολόγησης των πιστωτών αυξάνει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη και το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον

σταθεροποιείται».

Ενώ περαιτέρω σε ότι αφορά στο ελληνικό δημόσιο χρέος επισημαίνει «Το τεράστιο δημόσιο χρέος μειώνει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, μία κατάσταση που απαιτεί πρόσθετη ελάφρυνση του. Ακόμη και αν επιτευχθούν οι φιλόδοξοι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι της συμφωνίας του 2015 με τους πιστωτές, θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να καταστεί το δημόσιο χρέος ξεκάθαρα βιώσιμο».

Σε ότι αφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται ανάπτυξη 1,3% για το 2017 και 1,9% για το 2018. Ενώ σημειώνεται «Η πλήρης και γρήγορη εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ταχύτερη βελτίωση της ρευστότητας και των συνθηκών χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος και κάποια μορφή περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους θα δώσουν ώθηση στην εμπιστοσύνη και την ανάκαμψη», σημειώνεται. Ενώ «το αδύναμο παγκόσμιο εμπόριο και ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα θα επηρεάσουν τις ελληνικές εξαγωγές. Γεωπολιτικές εντάσεις στις γειτονικές χώρες της Ελλάδας και η σχετική προσφυγική κρίση θα αποτελέσουν σημαντικές πρόσθετες προκλήσεις».

Σε ότι αφορά στο ποσοστό της ανεργίας εκτιμάται ότι αυτό θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα με τάσεις μείωσης στο 23,5% για φέτος, στο 23,1% για το 2017 και στο 22,7% για το 2018. Στο πεδίο των δημοσίων οικονομικών εκτιμάται στην έκθεση πως το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ φέτος από 7,5% πέρυσι , στο 0,2% το 2017 ενώ προβλέπεται πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για το 2018. Σε ότι αφορά στο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ η πρόβλεψη είναι ότι θα προσεγγίσει το 185.7% του ΑΕΠ για φέτος, θα μειωθεί στο 182.7% του ΑΕΠ για το 2017 ενώ το 2018 θα φτάσει στο 177.6% του ΑΕΠ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το άρθρο ΟΟΣΑ: Αναγκαία η ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα