Ομιλία-«ποταμός» της Βαλαβάνη γεμάτη «αιχμές» στην τελετή παράδοσης-παραλαβής

Με αιχμές προς όλες τις πλευρές η μέχρι πρότινος αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη επέλεξε να απαντήσει προς όλους τους επικριτές της, αλλά και να επιχειρηματολογήσει κατά του νέου Μνημονίου.

Μιλώντας περίπου 35 λεπτά η κα Βαλαβάνη αναφέρθηκε σε όλα, ακόμη και στην υπόθεση που αποκαλύφθηκε με την μητέρα της πρώην υπουργού να είναι αυτή που «σήκωσε»

σχεδόν 200.000 ευρώ δυο μέρες πριν την επιβολή capital controls, όπως παραδέχθηκε με αποκλειστική δήλωσή της στο «Πρώτο Θέμα».

Ειδικότερα, αναφερόμενη στην εν λόγω υπόθεση η κα Βαλαβάνη έκανε λόγο για «κανιβαλισμό». Επικαλέστηκε την μαρτυρία του διευθυντή στο γραφείο του νέου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η μητέρα της έβγαλε το τεράστιο ποσό πριν επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι. «Ο διευθυντής του κ. Αλεξιάδη μου θύμισε ότι ήμουνα μπροστά την Κυριακή 28 Ιουνίου όταν για πρώτη φορά μας ειδοποίησαν για capital controls, είπε η κυρία Βαλαβάνη» θέλοντας να ισχυριστεί ότι η ίδια δεν θα μπορούσε να γνωρίζει πριν την συγκεκριμένη ημερομηνία ότι οι τράπεζες θα κλείσουν κι ότι θα επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων.

Εν συνεχεία η κα Βαλαβάνη επικαλέστηκε τις καθαρίστριες. «Όχι αυτές που από το 2013 αγωνιστήκαμε να επαναπροσληφθούν αλλά εκείνες που αδιατάρακτα συνεχίζουν να εργάζονται στο υπουργείο» διευκρίνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Μου είπαν ότι είμαστε καλοί άνθρωποι. Ότι είμαστε οι πιο καλοί άνθρωποι που έχουν γνωρίσει στο υπουργείο τα τελευταία χρόνια». Κατά την κυρία Βαλαβάνη «αυτή η αξιολόγηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ως καλών ανθρώπων -με την έννοια που έδινε ο Μπρεχτ στον καλό άνθρωπο- είναι πολύ σημαντική για την ίδια αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά».

Αφού έκανε απολογισμό του έργου της, ευχήθηκε καλή τύχη τόσο στο νέο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιαδη, όσο και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν τους ζηλεύει. «Ούτε τον Ευκλείδη, ούτε τον Τρύφωνα τους ζηλεύω. Βέβαια αυτή η θέση θα επανέλθει στα φυσιολογικά της. Όλο το προηγούμενο εξάμηνο, λόγω της διαπραγμάτευσης ο ΥΠΟΙΚ ήταν απών στο εξωτερικό», είπε η ίδια.

Εκτός των άλλων, η πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι «είναι πλέον πολύ δύσκολη η πραγματοποίηση του ονείρου ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος». «Αυτό που μας στέρησε τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής συνεργασίας -δεν κάτσαμε να βάλουμε στο χαρτί τι κάνουμε -μας έβαλε τη δυνατότητα να ονειρευτούμε ένα δικαιότερο φορολογικό συστημα. Τώρα αυτό το όνειρο γίνεται πολύ δυσκολότερο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δικαιότερο φορολογικό σύστημα δεν μπορεί να γίνει χωρίς βαθιές αλλαγές. Εύχομαι και ελπίζω σήμερα αυτοί που έχουν τη δυνατότητα τελικά να το κάνουν το δικαιότερο φορολογικό σύστημα», είπε η ίδια.

«Δυστυχώς τα βάρη που επιβάλλονται πάνω σε άλλα δυσβάστακτα βάρη δεν θα μπορεί να αναιρέσει τα βάρη που υφίστανται οι πραγματικοί δημιουργοί του πλούτου. Εμείς δεν μπορέσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα σ” αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε η Νάντια Βαλαβάνη. «Κάναμε κάποια πράγματα και διευκολύνσεις όμως τα βασικά προβλήματα –φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, ΕΝΦΙΑ- παρέμειναν και υφίστανται και σήμερα», σημείωσε.

Στην ομιλία της η απερχόμενη αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε εκτός των άλλων πως «δεν μπορέσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα αυτό το διάστημα. Κάναμε πιο ουσιαστικά πράγματα για τους αγρότες, που όμως τώρα τα παίρνει το νέο πλαίσιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα