Ομαδικός τάφος για βρέφη στην Αθήνα

Σοκάρει η καταγγελία μιας μητέρας στο Συνήγορο του Πολίτη που αναφέρει πως το νεογέννητο βρέφος της, το οποίο πέθανε ενώ ήταν ακόμη στο μαιευτήριο, ενταφιάστηκε σε ομαδικό τάφο. Μάλιστα η μητέρα στην καταγγελία τονίζει ότι οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν την εκταφή της σορού όταν εκείνη τους το ζήτησε.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, ήδη από το 2008 σε Ειδική Έκθεσή του για τους όρους λειτουργίας των κοιμητηρίων, μεταξύ άλλων είχε αναδείξει το ζήτημα της μη σύννομης ομαδικής ταφής βρεφών σε κοιμητήριο του Δήμου Αθηναίων.

Μετά την καταγγελία πολίτη αναφορικά με τη διαδικασία ταφής-εκταφής του βρέφους

της, επανήρθε στο ίδιο θέμα. Μετά την παρέμβαση του, η αρμόδια υπηρεσία προέβη στις απαραίτητες ενέργειες εφαρμόζοντας τη νομοθεσία.

Ο ΣτΠ αναφέρει σε σχετική έκθεσή του: «Η Ανεξάρτητη Αρχή, όσον αφορά την καταγγελλόμενη υπόθεση, διαπίστωσε ότι όντως είχε γίνει ομαδική ταφή βρεφών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει εκταφή καθώς θα ήταν δύσκολο να ξεχωρίσουν τα βρέφη. Τέλος ζήτησε να αποσαφηνιστεί αν το παιδί της γυναίκας που έκανε την καταγγελία όντως ετάφη ομαδικά και παράλληλα ζητούσε την εκταφή του, είτε ατομικά, είτε -σε περίπτωση που δεν ήταν δυνατό- ομαδικά, όλων των νεογνών που βρίσκονταν στο συγκεκριμένο τάφο.

Από την πλευρά του ο Δήμος Αθηναίων υιοθέτησε τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες και απευθύνθηκε και προς τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου, στο μέτρο που την αφορά, να εφαρμόζεται από όλους η ισχύουσα νομοθεσία ως προς την φύλαξη, ταφή και εκταφή των νεογνών».

Keywords
Τυχαία Θέματα