Ομαδική εικαστική έκθεση «Η τέχνη ως θεραπεία»

Το Κέντρο Επαγγελματικής Προεργασίας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΕΠ) της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών του Αιγινητείου Νοσοκομείου, σε συνεργασία με την εικαστικό Μαρία Ρουσιώτη και το Πρόγραμμα «αντι-στίγμα» του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) παρουσιάζουν ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: «Η τέχνη ως θεραπεία».

Η έκθεση που πραγματοποιείται στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100) στις Δεξαμενές Καθαρισμού (Δ10), περιλαμβάνει έργα των

μελών της ομάδας «Εικαστικών Τεχνών» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των ασθενών. Στην ομάδα οι ασθενείς ενθαρρύνονται να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, ενώ μέσα από τη διαδικασία της δημιουργίας αναδεικνύεται το έργο στο οποίο συμπυκνώνεται τόσο το βίωμα της ψυχικής νόσου όσο και η καλλιτεχνική έκφραση. Το έργο τέχνης γίνεται, έτσι, προέκταση του «ψυχικού χώρου», ένα επιπρόσθετο πεδίο ψυχικής ύπαρξης και λειτουργίας, ένα πεδίο επαφής με τον κόσμο και τον εσώτερο εαυτό.

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της έκθεσης εντοπίζεται στην ενεργό συμμετοχή των επισκεπτών της σε μια διαδικασία αποστιγματισμού της ψυχικής νόσου. Χθες Σάββατο 8 Ιουνίου, ξεκίνησε μια διαδραστική εικαστική παρέμβαση, όπου οι επισκέπτες θα κληθούν να «διαγράψουν» στιγματιστικές λέξεις, στερεότυπα και προκαταλήψεις, μέσα από μια συμβολική εικαστική πράξη. Η διαδραστική παρέμβαση θα λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης(8-11 Ιουνίου).

Την Δευτέρα, 10 Ιουνίου και ώρα 13:00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, στην οποία θα χαιρετήσουν ο κ. Γεώργιος Παπαδημητρίου, Καθηγητής Ψυχιατρικής, η κα. Μαρίνα Οικονόμου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής και η κα. Μαρία Ρουσιώτη, εικαστικός και υπεύθυνη της ομάδας «Εικαστικών Τεχνών» του ΚΕΠ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης από τις 11 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, τόσο οι συμμετέχοντες δημιουργοί, όσο και επαγγελματίες υγείας θα είναι στη διάθεση των επισκεπτών για συζήτηση, ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.

Πληροφορίες: 2106516923, 210 6170822

Ώρες λειτουργίας: 11:00 - 21:00

Keywords
Τυχαία Θέματα