Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Ματς τίτλος ή παράταση αγωνίας;

Ένα ματς, τίτλος για τον Ολυμπιακό, ένα παιχνίδι «χωρίς αύριο» για τον Παναθηναϊκό. Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο τέταρτος τελικός των πλέι-οφ της Basket League ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό που θα γίνει την Κυριακή (1/6) το βράδυ (19:45 ΝΕΡΙΤ) στο στάδιο «Ειρήνης και

Φιλίας».

Οι «ερυθρόλευκοι», του Γιώργου Μπαρτζώκα έκαναν το «brake» στην πράσινη έδρα και έχουν την ευκαιρία να πανηγυρίσουν στο «σπίτι τους» την επιστροφή τους στην κορυφή του Ελληνικού μπάσκετ και δείχνουν ότι μπορούν να τελειώσουν τη σειρά στο τέταρτο παιχνίδι της, αρκεί να εμφανίσουν το πρόσωπο του δεύτερου τελικού στον οποίο κέρδισαν με 25 πόντους διαφορά τον Παναθηναϊκό.

Από την άλλη οι πράσινοι δεν έχουν τη φρεσκάδα που είχαν σε προηγούμενες τελικές φάσεις, όμως ποιος είναι αυτός που μπορεί να πει πως «θα παραδώσουν τα όπλα» εύκολα; Στόχος των παικτών του Φραγκίσκου Αλβέρτη η επιστροφή της σειράς στο ΟΑΚΑ και αυτό σημαίνει μόνο νίκη καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο τίτλος θα «πιάσει» λιμάνι.

Ας δούμε όμως, με μια μικρή αναδρομή, τι έχει γίνει στο παρελθόν, πρόσφατο και απώτερο, στους τελικούς των πλέι οφ ανάμεσα στους δύο «αιωνίους».

Ο τίτλος του πρωταθλητή Ελλάδας είναι υπόθεση των Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού για ένατη διαδοχική χρονιά και 14η σε σύνολο στην Α1 επί ΕΣΑΚΕ (τη σεζόν 1992-93 η πρώτη σειρά τελικών «αιωνίων»). Από τις προηγούμενες 13 φορές, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τον τίτλο τις 9, ενώ ο Ολυμπιακός τις 4.

Φέτος, το πλεονέκτημα έδρας βρισκόταν στην «πράσινη» πλευρά καθώς ο Παναθηναϊκός, ολοκλήρωσε με 25 νίκες - 1 ήττα (51 βαθμούς) την κανονική περίοδο, ενώ ο Ολυμπιακός, που είχε ξεκινήσει το ελληνικό πρωτάθλημα από το -2, λόγω της τιμωρίας του για τη διακοπή του 3ου τελικού στο ΣΕΦ πέρυσι, τερμάτισε δεύτερος με 24 νίκες - 2 ήττες (48 βαθμούς).

Μέχρι πριν τους φετινούς τελικούς το πλεονέκτημα έδρας είχε ανατραπεί σε πέντε περιπτώσεις: μία φορά από τον Ολυμπιακό (1993) και τέσσερις από τον Παναθηναϊκό (1999, 2009, 2011, 2013). Οι «πράσινοι» έχουν κατακτήσει πέντε τίτλους με πλεονέκτημα έδρας και τέσσερις με μειονέκτημα, ενώ ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής τρεις φορές με πλεονέκτημα έδρας και μία με μειονέκτημα.

Φέτος ο Παναθηναϊκός διεκδικεί το 34ο πρωτάθλημα, ενώ ο Ολυμπιακός με το πλεονέκτημα δικό του πλέον θέλει να κατακτήσει το 11ο τίτλο πρωταθλητή στην ιστορία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα