Ολοκλήρωση των διαπραγματεύεων και μετά η δόση

Παραινέσεις προς την Ελλάδα να συνεχίσει την προσπάθεια, από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφκανγκ Σόιμπλε, λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup. «H Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αλλά έχει ακόμα να κάνει πολλά», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η χώρα θα συνεχίσει σε αυτό τον επιτυχημένο

δρόμο.

Ο Γερμανός υπουργός σχολίασε, επίσης, ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας «δείχνουν καλά», αλλά τόνισε ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. «Αυτό είναι κάτι που η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πότε θα εγκριθεί η επόμενη δόση του δανείου για την Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε να πει ότι πρέπει να ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας.

Το θέμα της ελληνικής οικονομίας δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του σημερινού Eurogroup. Ωστόσο η πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και η πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα θα συζητηθούν στο περιθώριο της συνεδρίασης.

Την εκτίμηση ότι η τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα έχει «διαρκέσει πολύ», εξέφρασε ο πρόεδρός του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Η τρέχουσα αξιολόγηση, έχει διαρκέσει πολύ καιρό καθώς έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο και θεωρώ πως είναι προς το κοινό συμφέρον, τόσο της Ελλάδας όσο και το δικό μας, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε: «Θα ακούσω από την τρόικα που βρισκόμαστε, ποια είναι τα τελευταία ζητήματα και τι πρόοδο μπορούμε να σημειώσουμε».

Όπως είπε για το θέμα θα ερωτηθεί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών για να καταθέσει τη δική του άποψη για το που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεως και ποια τα περιθώρια προόδου.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το εάν δεν υπάρξει μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα, το Eurogroup δεν θα εγκρίνει την επόμενη δόση προς την Ελλάδα. «Το Eurogroup δεν μπορεί να πάρει απόφαση για εκταμίευση χρημάτων αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας. Χρειάζεται επιπλέον δουλειά προτού επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα», τόνισε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε ερώτηση για τις ευρωεκλογές, αλλά και για τον ευρωσκεπτικισμό που εκδηλώνεται στην Ελλάδα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «οι ευρωεκλογές είναι κάτι που έχουμε παντού, αλλά και ο ευρωσκεπτικισμός είναι κάτι που εκδηλώνεται σε όλες τις χώρες». Ο επίτροπος Όλι Ρεν, από την πλευρά του, ανάφερε πως οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα εξακολουθούν να διεξάγονται εξ αποστάσεως και επικεντρώνονται στα δημοσιονομικά, στα διαθρωτικά μέτρα, αλλά και στον χρηματοοικονομικό τομέα. «Έχει υπάρξει πρόοδος σε όλους τους τομείς. Ελπίζουμε ότι η αξιολόγηση θα προχωρήσει επιτυχώς τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε. Σε ερώτηση για το κατά πόσο ο αποπληθωρισμός επιδρά αρνητικά στο ελληνικό πρόγραμμα, ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε πως είναι φυσιολογικό ένα πρόγραμμα που στηρίχτηκε στην εσωτερική υποτίμηση να οδηγεί σε αποπληθωρισμό. «Ο αποπληθωρισμός δεν αποτελεί μεγάλο κίνδυνο, αλλά ενδεχομένως να καταστεί μεγάλος κίνδυνος εάν παραμείνει για μεγάλο διάστημα, κάτι που ισχύει ειδικά για την Ελλάδα», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ. Ο επίτροπος Ρεν εκτίμησε πως ειδικά στις περιπτώσεις των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα συνεχισθούν.

Η απάντηση του Γ. Στουρνάρα

Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας, απάντησε στις ενστάσεις που εξέφρασε προηγουμένως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για τις επιδόσεις της Αθήνας και την πορεία της αξιολόγησης από τους εκπροσώπους των δανειστών λέγοντας πως, η Τρόικα εξακολουθεί να υποεκτιμά τις περυσινές δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο από 812 εκατ. ευρώ.

«Κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα έως το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου και η δόση να εγκριθεί στο Eurogroup του Μαρτίου.

Σημείωσε επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη στείλει στην τρόικα επαρκή μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, ενώ γι' αυτό του 2015, που εκτιμά ότι είναι ίσως μικρότερο του 1 δισ. ευρώ έχει πει ότι θα το καλύψει με αναδιάρθρωση δημοσίων φορέων στα πρότυπα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Στουρνάρας είπε στους ομολόγους του ότι θα εφαρμόσει το 80% των συστάσεων του ΟΟΣΑ. Για το υπόλοιπο 20% ανέφερε πως θα γίνει με διαφορετικό τρόπο από αυτό που προτείνει ο Οργανισμός. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην περίπτωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, λέγοντας πως δεν έχει νόημα η πώληση σε σούπερ μάρκετ, αφού μόνο η Θεσσαλονίκη έχει όσα φαρμακεία έχει η Αυστρία. Αρα μπορούν να απελευθερωθούν οι τιμές χωρίς να χρειαστεί να αυξηθούν τα ήδη πολλά σημεία πώλησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα