Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης Σαμαρά – Μέρκελ στο Βερολίνο

Μια μέρα πριν την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο, οι δύο πλευρές με ανακοινώσεις στον τύπο είχαν φροντίσει να «ρίξουν» τις προσδοκίες για τα αποτελέσματα των επαφών στη γερμανική πρωτεύουσα. Η κα Μέρκελ υποδέχθηκε τον Αντώνη Σαμαρά στην καγκελαρία χαμογελαστή. Οι δυο τους τα είπαν για λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνάντηση των αντιπροσωπειών.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου η κυρία Μέρκελ

ήταν φειδωλή στις δηλώσεις της, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος. «Διαπιστώνουμε πολύ θετικές προόδους στην Ελλάδα και είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα βήματα θα ολοκληρωθούν σύντομα. Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα ανακάμψει η οικονομία της χώρας. Ειδικά για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, ξέρω πόσο δύσκολοι είναι οι καιροί, τα πρώτα δείγματα επιτυχίας γίνονται πλέον ορατά και θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να στηρίξουμε περαιτέρω τη χώρα».

Η καγκελάριος της Γερμανίας υποσχέθηκε δάνεια για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ στάθηκε και στην ανεργία που μαστίζει τη χώρα μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης: «Ξέρω πόσοι άνεργοι υπάρχουν και θα κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας να σας στηρίξουμε». Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες η κυρία Μέρκελ τόνισε πως ο Αντώνης Σαμαράς κυβερνά με μεγάλη αποφασιστικότητα την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση και πως ξεπεράσαμε ακόμη και τα χρονοδιαγράμματα σε πολλούς στόχους που είχαν τεθεί.«Ο έλεγχος του χρέους είναι δεδομένος. Η Ελλάδα θα προτείνει σύντομα ένα δικό της πλαίσιο μεταρρυθμίσεων και τα επόμενα χρόνια, μετά το μνημόνιο», σημείωσε ο πρωθυπουργός καθώς η τελική ρύθμιση του χρέους είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης, τοποθετώντας την έναρξη της συζήτησης στις αρχές του 2015.

Ο κύριος Σαμαράς μπροστά στην Γερμανίδα καγκελάριο ξεκαθάρισε πως χρειάζονται φοροελαφρύνσεις και πως η χώρα μας δεν χρειάζεται νέο δάνειο. «Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και δεν απαιτείται νέο πακέτο βοήθειας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στελέχη της κυβέρνησης δηλώνουν ικανοποίηση από τα αποτελέσματα του ταξιδιού στο Βερολίνο και ξεκαθαρίζουν πως τώρα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα και τα stresstest των τραπεζών για να ξεκινήσει η τελική συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» σε άρθρο του ανταποκριτή της στο Βερολίνο επισημαίνει πως ο Σαμαράς έπεισε τη Μέρκελ, περισσότερο από τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλα Βάλς, ο οποίος βρέθηκε στο Βερολίνο μία μέρα πριν τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Γάλλος δημοσιογράφος στάθηκε στις άδειες θέσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου των ΜέρκελΣαμαρά, γράφοντας: «Εάν θέλαμε ένα σημάδι για το ότι η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, τουλάχιστον στα μάτια των Γερμανών, μας το παρέχει ο αριθμός των θέσεων που έμειναν κενές κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η καγκελάριος Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Οι μισές από τις περίπου 100 θέσεις των δημοσιογράφων έμειναν άδειες, καμία σχέση με τις προηγούμενες συνεντεύξεις Τύπου του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο».

Keywords
Τυχαία Θέματα