Όλα της κάλπης δύσκολα…

-Το γαϊτανάκι με τις ημερομηνίες για τις εκλογές

-Ψίθυροι για νέα μετάθεσή τους

-Ο φόβος του Ιουνίου και ο πανικός των δημοσκοπήσεων

-Σολομώντεια λύση για τους διαγραμμένους στα κόμματα

Την ακριβή ημερομηνία των εκλογών αναμένεται να προσδιορίσουν τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος

και οι πολιτικοί αρχηγοί, την ώρα που όμως αρχίζουν να φουντώνουν πάλι στο παρασκήνιο οι φήμες, σε συνδυασμό με ορισμένες πληροφορίες, ότι εξετάζονται σενάρια και για νέα παράταση του βίου της σημερινής κυβέρνησης.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Το απολύτως βέβαιο είναι ότι, χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, το θέμα απασχόλησε ήδη στην κατ' ιδίαν συνάντηση, διάρκειας μισής ώρας, που είχαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιαςκαι ο κ. Παπαδήμος αμέσως μετά την ορκωμοσία του Φίλιππου Σαχινίδη στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Επίσης τέθηκε στη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τρίτης οι κ. Παπαδήμος και Σαμαράς, ύστερα από την οποία πάντως διοχετευόταν ότι «ο χρόνος των εκλογών δεν θα αργήσει να ανακοινωθεί αφότου διασφαλιστεί, τις αμέσως επόμενες ημέρες, ότι θα δρομολογηθούν και θα ολοκληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο πλαίσιο του νέου οικονομικού προγράμματος και της δανειακής σύμβασης».

To παζάρι των ημερομηνιών

Η «Αττική Περιφέρεια» είχε αποκαλύψει, εδώ και πολλές εβδομάδες, ότι υπήρχε ένα modus vivendi μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για τη διεξαγωγή των εκλογών μέχρι τα τέλη Απριλίου. Η ημερομηνία της 29ης Απριλίου προβάλλεται όντως ως η επικρατέστερη τώρα -καθώς επισήμως είναι και η Κυριακή την οποία προτιμά η Ν.Δ.- αλλά στο τραπέζι υπάρχουν και οι δύο επόμενες Κυριακές, 6 και 13 Μαΐου. Μια πιθανή μετάθεση του χρόνου σημαίνει ότι οι εκλογές θα αναβληθούν τουλάχιστον για τον Σεπτέμβριο, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες επανήλθαν με δημόσιες δηλώσεις τους και ζήτησαν η κυβέρνηση Παπαδήμου να παραμείνει μέχρι τον Απρίλιο του 2013 κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Δημήτρης Ρέππας.

Όλη αυτή η συζήτηση διεξάγεται υπό τη σκιά δύο σημαντικών παραμέτρων. Η πρώτη αφορά τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων τον Ιούνιο και η δεύτερη το νέο κύμα δημοσκοπήσεων, οι οποίες επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη των φυγόκεντρων τάσεων στο πολιτικό σύστημα.

Επίσης δύο «προγραμματισμένα» γεγονότα θα κρίνουν εν πολλοίς και το κοινωνικό κλίμα, υπό το οποίο η χώρα θα βαδίσει προς τις εκλογές, εφόσον αυτές γίνουν πράγματι μέσα στις προσεχείς εβδομάδες. Το ένα είναι οι παρελάσεις ανά την Ελλάδα για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και το δεύτερο οι εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα οι πρωτομαγιάτικες κινητοποιήσεις να συμπέσουν χρονικά με την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου, αν οι κάλπες στηθούν στις αρχές Μαΐου. Αυτός, κατά τις πληροφορίες, είναι και ένας από τους λόγους, που μεταξύ των τριών εναλλακτικών επιλογών προτάσσεται από πολλούς η 29η Απριλίου, ώστε να μην «προηγηθεί» η Πρωτομαγ

Keywords
Τυχαία Θέματα