Οι ταινίες της εβδομάδας

Στις Κάννες και το μεγάλο κινηματογραφικό Φεστιβάλ που ολοκληρώνεται μεθαύριο Σάββατο έχει στραφεί το ενδιαφέρον. Κατά συνέπεια οι ταινίες που κάνουν απόψε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες είναι για μικρό καλάθι.

Η συνταγή της Πολέτ ***
(Paulette)
Γαλλία, 2012
Σκηνοθεσία: Ζερόμ Ενρικό
Παίζουν: Μπερναντέτ Λαφόντ, Κάρμεν Μάουρα

Η ηλικιωμένη Πολέτ βρίσκει ένα τρόπο να βγάλει πολλά περισσότερα χρήματα από όσα της δίνει η πενιχρή της σύνταξη και αυτός είναι να πουλάει χασίς στους δρόμους και αργότερα να το έχει ως κύριο συστατικό στα ανάρπαστα γλυκά της. Ομως, γρήγορα

η κατάσταση περιπλέκεται καθώς ο Ρώσος μεγαλέμπορος από τον οποίο προμηθεύεται θέλει να την εμπλέξει σε ακόμη πιο επικίνδυνες δραστηριότητες.
Αν και αργεί να πάρει μπρος και τα αστεία είναι κάπως άνευρα στο πρώτο μέρος, η «Συνταγή της Πολέτ» βρίσκει ρυθμό στο δεύτερο και μετατρέπεται σε μια ευχάριστη feelgood κομεντί. Βλέπεις τις τέσσερις κυρίες του ΚΑΠΗ να χορεύουν και να πειράζουν η μία την άλλη σαν μικρά κορίτσια στους δρόμους και για λίγο νιώθεις ότι αξίζει να προσπαθείς παρά τις αντιξοότητες.

Χαμένος παράδεισος **
(Escobar: Paradise Lost)
ΗΠΑ, 2014
Σκηνοθεσία: Αντρέα Ντι Στέφανο
Παίζουν: Μπενίσιο Ντελ Τόρο, Τζον Χάτσερσον

Για σερφ στις ακτές της Κολομβίας ξεκίνησε, στο παντοδύναμο καρτέλ του Εσκομπάρ κατέληξε ο Καναδός Νικ Μπρέιντι, ο οποίος τώρα ψάχνει τρόπο να γλιτώσει τη ζωή του και να διαφύγει μαζί με την αρραβωνιαστικιά του κάτω από τη μύτη του αφεντικού του ο οποίος του έχει στήσει την παγίδα. Γίνεται εδώ μια προσπάθεια να μπούμε στο κλίμα των μαύρων ημερών της εποχής του Εσκομπάρ συστήνοντάς μας «από τα μέσα» τον άνθρωπο που δεν δίσταζε να εκτελεί ακόμη και τους ανθρώπους του στενού του κύκλου και να τρομοκρατεί μια ολόκληρη χώρα. Ομως δεν είναι αρκετή παρά τον πολύ καλό Μπενίσιο Ντελ Τόρο στον ομώνυμο ρόλο που καταφέρνει με ευκολία να ρίξει τη σκιά του πάνω σε κάθε τι που συμβαίνει και αφορά στο περιβάλλον του.

Ταπείνωση **
(The Humbling)
ΗΠΑ, 2014
Σκηνοθεσία: Μπάρι Λέβινσον
Παίζουν: Αλ Πατσίνο, Γκρέτα Γκέργουιγκ

Μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Φίλιπ Ροθ για έναν ηθοποιό του θεάτρου σε προσωπικό και επαγγελματικό αδιέξοδο. Με τη στήριξη μιας νεαρής θαυμάστριάς του, θα δει τον εαυτό του να ξεγλιστρά προς το φως, αλλά σύντομα όλο αυτό θα αποδειχθεί αναλαμπή. Κάπως άτσαλα και πρόχειρα έγινε αυτή η μεταφορά του βιβλίου του Ροθ στη μεγάλη οθόνη. Σου δίνει την εντύπωση πως η προσπάθεια έγινε στο πόδι και βιαστικά, χωρίς φροντίδα στο σενάριο και τις ερμηνείες. Αμφότερα βαδίζουν μονοκόμματα, χωρίς διακυμάνσεις ακόμη και όταν ο Ροθ περνάει στη φάση που ο ηθοποιός αρχίζει να αναπνέει απαλλαγμένος από τα βάρη του. Ο Πατσίνο δεν φροντίζει να δώσει βάθος στον ήρωά του, δεν μας κοινωνεί τα αδιέξοδά του, δεν μας κάνει να τρέμουμε μαζί του στο φόβο του κενού.

Αγνωστη Γη *
(Unknown land)
Ελλάδα, 2012
Σκηνοθεσία: Μανουέλ Ντε Κόκο
Παίζει: Μανουέλ Ντε Κόκο

Ενας ναυαγός ξεβράζεται στις ακτές της Υεμένης, ενώ η Αραβική Ανοιξη βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν και από το ραδιόφωνο ακούγονται ειδήσεις για τις συγκρούσεις, η ζωή στη φτωχική χώρα συνεχίζεται. Παράλληλα, ακούμε τη φωνή του ναυαγού να αναρωτιέται για υπαρξιακά και φιλοσοφικά ερωτήματα. Ανευ ιδιαίτερης σημασίας…

Επίσης προβάλλονται

Chic! Του Ζερόμ Κορνό με τους Φανί Αρντάν, Ερίκ Ελμοσνινό. Η Αρντάν υποδύεται τη σχεδιάστρια μόδας σε κρίση που λίγο πριν από το επικείμενο ντεφιλέ βρίσκει την έμπνευσή της στο πρόσωπο ενός κηπουρού.
Shanghai. Του Ντιμπακάρ Μπανερτζέ. Η ινδική εκδοχή του «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού με θετικές κριτικές και βραβεία στη χώρα παραγωγής του.

Keywords
Τυχαία Θέματα