Οι Ρώσοι ειρωνεύονται τον Ομπάμα- Μια φωτογραφία και ένα tweet γεμάτα χλευασμό

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Λίγο μετά την απέλαση των 35 Ρώσων διπλωματών με απόφαση Ομπάμα, εξαιτίας της ανάμειξης της Μόσχας στις αμερικάνικες εκλογές, η Ρωσία αν και δε σκοπεύει να απαντήσει άμεσα ουσιαστικά, έκανε την αρχή με ένα πολύ σκληρό και ειρωνικό tweet.

Η τιμωρία που επέβαλε η Αμερική στους διπλωμάτες, σε τέσσερις ανώτατους αξιωματούχους της στρατιωτικής μονάδας

πληροφοριών και σε δύο τεράστιες υπηρεσίες, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία για τις κατηγορίες, ήταν αρκετά για να οξυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Ένα tweet από τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο που κοροϊδεύει τον Μπαράκ Ομπάμα, φαίνεται να είναι η αρχή ενός άτυπου «πολέμου» μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας, που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την Ευρώπη. Ένα μικρό παπάκι και ένα μήνυμα, αποκαλύπτουν την διάθεση της ρωσικής πρεσβείας να χλευάσει την αποχώρηση του Ομπάμα και τις ενέργειες της Ουάσιγκτον λίγο πριν παραλάβει ο επόμενος πρόεδρος το οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου.

«Ο Πρόεδρος Ομπάμα απελαύνει Ρώσους 35 διπλωμάτες, κάτι που το είδαμε στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Όπως όλοι… θα χαρούμε να δούμε τα τελευταία πράγματα από αυτή την δύσμοιρη θητεία…», αναφέρει το Tweet.

Η έκφραση lame duck χρησιμοποιείται από τους Βρετανούς όταν αναφέρονται σε αξιωματούχους που βρίσκονται στο τέλος της θητείας τους.

Στο ίδιο πνεύμα, ο ίδιος ο Ρώσος πρωθυπουργός έκανε ένα tweet δίχως προηγούμενο.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι λυπηρό το ότι η κυβέρνηση Ομπάμα, που ξεκίνησε με την ενδυνάμωση των σχέσεών μας, τελειώνει τη θητεία της με έναν αντι-ρωσικό αγώνα. RIP»!
Δηλαδή «Rest in Peace», («αναπαύσου εν ειρήνη»).

Η Ρωσία κρατά προς το παρόν ουδέτερη στάση και κρύβει τις προθέσεις της. Ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Κονσταντίν Ντολγκόφ μίλησε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο και χαρακτήρισε τις κυρώσεις αυτές επιβλαβείς για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.

Σαν «επιθανάτιο ρόγχο πολιτικών πτωμάτων» βλέπει από την άλλη την ενέργεια Ομπάμα, ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων του ομοσπονδιακού συμβουλίου, Κονσταντίν Κοσατσιόφ.

Σύμφωνα με τη γαλλική Le Figaro, Αμερική και Γερμανία προσπαθούν να προστατευτούν από τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις, που θα φέρουν ανακατατάξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν είναι όμως μόνο οι υποψίες για δάκτυλο στις εκλογές των ΗΠΑ, που «έσπρωξαν» την Αμερική σε αυτή την ενέργεια.

Ρώσοι διπλωμάτες, έχουν παρενοχλήσει πολλές φορές Αμερικάνους διπλωμάτες στη Μόσχα, όπως αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έχει μάλιστα ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ να αλλάξει η Μόσχα τακτική, κάτι που δεν συνέβη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογράμμισε πως η Ρωσία θα απαντήσει με «ισοδύναμα» μέτρα ως αντίποινα απέναντι στις ΗΠΑ. Η απέλαση των Ρώσων διπλωματών εκλαμβάνεται από τη Μόσχα σαν επιθετική εξωτερική πολιτική και ακόμα είναι άγνωστο πώς θα απαντήσει ο Ρώσος πρόεδρος.

Πάντως η Ρωσία είναι επιφυλακτική ως προς την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων και δεν πιστεύει πως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συμφωνεί με αυτή την κίνηση Ομπάμα.

Κι όλα αυτά, συμβαίνουν την ώρα που ο απερχόμενος πρόεδρος εγκαταλείπει τα ηνία της Αμερικής και μέλημα του ήταν οι καλύτερες σχέσεις Ρωσίας- ΗΠΑ.

Το άρθρο Οι Ρώσοι ειρωνεύονται τον Ομπάμα- Μια φωτογραφία και ένα tweet γεμάτα χλευασμό εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα