Οι προτάσεις του Ποταμιού για τις τηλεοπτικές άδειες

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε πέντε προτάσεις για τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τις άδειες.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Ποταμιού προτείνει:

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) ενισχύεται ως η μόνη αρχή αδειοδότησης και εποπτείας. Τα κριτήρια για την άδεια είναι οικονομικά αλλά και ποιοτικά. Η δυνατότητα πώλησης ή ενοικίασης των αδειών υπόκειται στην έγκριση του ΕΣΡ.Τέλος
στην κατ’ εξαίρεση χρηματοδότηση των καναλιών από τις τράπεζες. «Δάνεια παίρνουν μόνο όσοι πληρούν επιχειρηματικές – και όχι πολιτικές – προϋποθέσεις», εξηγεί ο επικεφαλής του Ποταμιού.Όσοι έχουν ως κύρια δραστηριότητα τα δημόσια έργα και τις προμήθειες του δημοσίου δεν μπορούν να κατέχουν τηλεοπτικό σταθμό.Ο αριθμός των αδειών καθορίζεται από τις δυνατότητες της τεχνολογίας και όχι από τους υπουργούς. Όπως σημειώνει ο κ. Θεοδωράκης, η Αυστρία με λιγότερο πληθυσμό από την Ελλάδα έχει εννέα σταθμούς εθνικής εμβέλειας και η Κύπρος επτά.Τα κανάλια καταβάλουν στο δημόσιο (εκτός από το αντίτιμο της άδειας) και το 1% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους. Χρήματα που διατίθενται κατά προτεραιότητα σε δαπάνες για την παιδεία.

Λόγο για «μεγαλύτερη διαφάνεια, περισσότερα χρήματα για την κοινωνία και απεξάρτηση της τηλεόρασης από τους πολιτικούς» κάνει ο Σ. Θεοδωράκης, τονίζοντας παράλληλα ότι «το σπάσιμο των τριγωνικών σχέσεων πολιτικών – τραπεζιτών – καναλαρχών ήταν πρότασή μου από την πρώτη κιόλας ομιλία μου στη Βουλή, στις 10 Φεβρουαρίου του 2015».

«Τότε ο κ. Τσίπρας κουνούσε συγκαταβατικά το κεφάλι του. Τώρα η κυβέρνησή του, με στρατιωτικά ράντζα και αστυνομικές περιπολίες, προσπαθεί να προσδώσει μια επίφαση σοβαρότητας και αυστηρότητας σε μια διαβλητή και τραγελαφική διαδικασία», αναφέρει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Το άρθρο Οι προτάσεις του Ποταμιού για τις τηλεοπτικές άδειες εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα