Οι πρόσφυγες παραμένουν στην Ειδομένη (photos)

Ακόμα μια νύκτα στις σκηνές θα παραμείνουν εκαοτοντάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη, παρά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οριστικό κλείσιμο των συνόρων και τη συμφωνία με την Τουρκία για την επαναπροώθηση τους.

Απογοητευμένοι και με σκυφτά πρόσωπα περνούν ακόμα ένα παγωμένο βράδυ στον άτυπο καταυλισμό.

Έχουν ανάψει φωτιές και προσπαθούν να ζεσταθούν. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία όπως λένε.

Στην Ειδομένη φιλοξενούνται 10.500 πρόσφυγες εντός camp και άλλοι 1.250 βρίσκονται στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου.

Εξάλλου, στους 47.536

έχει φτάσει ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι πρόσφυγες παραμένουν στην Ειδομένη παρά τους ξυλοδαρμούς στα Σκόπια και τα κρούσματα αισχροκέρδειας από καταστηματάρχες της περιοχής.

Δείτε φωτογραφίες από την αποψινή νύκτα στην Ειδομένη

Συλλαλητήριο κατά του ρατσισμού

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε πορεία από την πλατεία Βικτωρίας μέχρι τη Βουλή κατά του ρατσισμού.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν πολλοί οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες με τα παιδιά και μωρά στην αγκαλιά. Δύο ήταν τα συνθήματα: «Ανοίξτε τα σύνορα σας παρακαλούμε», «είμαστε άνθρωποι, έχουμε δικαιώματα».

Τη διαδήλωση κατά του ρατσισμού αλλά και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, οργάνωσαν δεκάδες αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η πορεία πέρασε από την πλατεία Ομονοίας και όταν έφτασε στο Σύνταγμα οι διαδηλωτές για λίγα λεπτά σταμάτησαν μπροστά στην Βουλή φωνάζοντας δυνατά «σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά». Τελευταίος σταθμός ήταν τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βασιλίσσης Σοφίας. «Από την ελληνική κυβέρνηση ζητάμε να ανοίξει διόδους στον Έβρο για να μπορούν να περνάνε από κει οι πρόσφυγες για να σταματήσουν να πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο, αλλά και να σταματήσει να ευθυγραμμίζεται με το σύνολο της αντιπροσφυγικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε ο επικεφαλής του «Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών» Θανάσης Κούρκουλας.

Keywords
Τυχαία Θέματα