Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του στομάχου

Αν και δεν είναι γνωστά τα ακριβή αίτια για την εμφάνιση του καρκίνου του στομάχου, έχουν εντοπισθεί διάφοροι παράγοντες κινδύνου, που συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτής της ασθένειας.

Οι παράγοντες αυτοί, είναι ακόλουθοι:

• Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori): Το βακτηρίδιο αυτό, προσβάλλει συχνά το εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου (βλεννογόνος) με τον τρόπο αυτό, προκαλεί φλεγμονή και δημιουργία πεπτικού έλκους. Αυξάνει

επίσης τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου, όμως, μόνον λίγα άτομα από αυτά που έχουν μολυνθεί θα εμφανίσουν καρκίνο του στομάχου.

• Μακροχρόνια φλεγμονή του στομάχου: Άτομα τα οποία πάσχουν από διάφορες καταστάσεις που συνοδεύονται από μακροχρόνια φλεγμονή του στομάχου (όπως είναι μια νόσος του αίματος που ονομάζεται κακοήθης αναιμία), βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου. Επίσης, άτομα τα οποία είχαν υποβληθεί σε εγχείρηση για αφαίρεση μέρους του στομάχου, πιθανόν να εμφανίσουν μακροχρόνια φλεγμονή του στομάχου και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, πολλά χρόνια μετά από την επέμβαση στην οποίαν υποβλήθηκαν.

• Κάπνισμα: Οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στομάχου, έναντι των μη καπνιστών. Οι βαρείς καπνιστές, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

• Οικογενειακό ιστορικό: Οι στενοί συγγενείς (γονείς, αδελφοί, αδελφές ή τέκνα), ενός ατόμου με ιστορικό καρκίνου του στομάχου, έχουν κάπως πιο αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν και οι ίδιοι καρκίνο του στομάχου. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος, εάν πολλοί στενοί συγγενείς έχουν ιστορικό καρκίνου του στομάχου.

• Κακή διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης, ή παχυσαρκία: Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι, άτομα που περιλαμβάνουν στη διατροφή τους πολλές καπνιστές τροφές, με πολύ αλάτι, καθώς και πολλές παστές τροφές, έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου. Από την άλλη πλευρά, άτομα τα οποία περιλαμβάνουν στην διατροφή τους μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου. Επίσης, η έλλειψη σωματικής άσκησης, όπως και η παχυσαρκία, αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου;

Κατά τα πρώτα στάδια της εμφάνισης του καρκίνου του στομάχου, συχνά δεν εμφανίζονται συμπτώματα.

Καθώς όμως ο καρκίνος αυξάνεται, τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

• Δυσφορία η πόνο στην περιοχή του στομάχου

• Ναυτία και εμέτους

• Απώλεια βάρους

• Αίσθημα πληρότητας του στομάχου μετά από ένα μικρό γεύμα ή «φούσκωμα»

• Εμετό που περιέχει αίμα, ή αίμα στα κόπρανα

Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα αυτά δεν οφείλονται σε καρκίνο, αλλά μπορεί να οφείλονται σε άλλες καταστάσεις, όπως είναι κάποιο έλκος η κάποια λοίμωξη. Όμως, οποιοσδήποτε εμφανίσει κάποιο ή όλα από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτεί εγκαίρως τον γιατρό του.

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του στομάχου;

Εκτός από την πλήρη σωματική εξέταση, κατά την οποία ιδιαίτερα εξετάζεται το σώμα για τυχόν διογκώσεις διαφόρων λεμφαδένων, για ύπαρξη υγρού στην κοιλιά, κ.λπ., εκτελείται ενδοσκόπηση, με τη βοήθεια ειδικού οργάνου που ονομάζεται ενδοσκόπιο, μέσω του οποίου ο ειδικός γιατρός μπορεί να εξετάσει απευθείας το στομάχι. Με το ίδιο όργανο, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει βιοψία, δηλαδή να λάβει ένα μικρό κομμάτι από κάποια ύποπτη περιοχή του στομάχου και στη συνέχεια να την εξετάσει στο μικροσκόπιο. Η μέθοδος αυτή, είναι η μόνη σίγουρη μέθοδος για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κύτταρα του καρκίνου στο στομάχι.

Βεβαίως, θα χρησιμοποιηθούν και άλλες εργαστηριακές μέθοδοι, όπως είναι η απλή ακτινογραφία θώρακος, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν μεταστάσεις στους πνεύμονες, η αξονική τομογραφία, για τη διαπίστωση πιθανών όγκων σε άλλα σπλάχνα( ήπαρ, πάγκρεας η άλλες περιοχές του σώματος), το ένδοσκοπικό υπερηχογράφημα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό να διαπιστώσει σε τι βάθος έχει διεισδύσει ο καρκίνος στο τοίχωμα του στομάχου, και τέλος η λαπαροσκόπηση, με την οποία, μέσω μιας μικρής τομής στο τοίχωμα της κοιλίας, ο χειρουργός εισάγει ένα λεπτό σωλήνα εντός της κοιλίας, ελέγχει όλα τα όργανα και μπορεί να πραγματοποιήσει βιοψία από ύποπτες περιοχές.

Ποια είναι τα στάδια του καρκίνου του στομάχου;

• Στάδιο 0: Ο όγκος εντοπίζεται μόνον στο εσωτερικό στρώμα του στομάχου. Το στάδιο αυτό ονομάζεται επίσης καρκίνωμα in situ.

• Στάδιο Ι: Το στάδιο αυτό, μπορεί να είναι ένα από τα ακόλουθα:

- Ο όγκος έχει εισβάλει μόνον στο στρώμα που βρίσκεται κάτω από τον βλεννογόνο (υποβλεννογόνος). Τα κύτταρα του καρκίνου μπορεί να βρίσκονται σε μέχρι 6 λεμφαδένες.

- Ή, ο όγκος έχει εισβάλει στο μυϊκό στρώμα. Τα κύτταρα του καρκίνου δεν έχουν εξαπλωθεί σε λεμφαδένες η σε άλλα όργανα.

• Στάδιο ΙΙ: Το στάδιο αυτό, μπορεί να είναι ένα από τα ακόλουθα:

- Ο όγκος έχει εισβάλει στον υποβλεννογόνιο χιτώνα. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί σε 7 έως 15 λεμφαδένες.

- Ή, ο όγκος έχει εξαπλωθεί προς το μυϊκό στρώμα ή το υπο-ορογόνιο στρώμα. Καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί προς 1 έως 6 λεμφαδένες.

• Στάδιο ΙΙΙ: Το στάδιο αυτό, μπορεί να είναι ένα από τα ακόλουθα:

- Ο όγκος έχει εισβάλει στο μυϊκό στρώμα η στο υπο-ορογόνιο στρώμα. Τα κύτταρα του καρκίνου έχουν εξαπλωθεί σε 7 έως 15 λεμφαδένες.

- Ή ο όγκος έχει διαπεράσει το εξωτερικό τοίχωμα. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί σε 1 έως 15 λεμφαδένες.

- Ή, ο όγκος έχει εισβάλει στα κοντινά όργανα, όπως είναι το ήπαρ, το παχύ έντερο ή ο σπλήνας. Τα καρκινικά κύτταρα δεν έχουν εξαπλωθεί σε λεμφαδένες ή σε μακρινά όργανα.

• Στάδιο ΙV: Το στάδιο αυτό, μπορεί να είναι ένα από τα ακόλουθα:

- Τα κύτταρα του καρκίνου έχουν εξαπλωθεί σε περισσότερους από 15 λεμφαδένες.

- Ή, ο όγκος έχει εισβάλει στα κοντινά όργανα και σε 1 τουλάχιστον λεμφαδένα.

- Ή, τα κύτταρα του καρκίνου και έχουν εξαπλωθεί σε μακρινά όργανα.

Ποια είναι η θεραπευτική αγωγή του καρκίνου του στομάχου;

Η επιλογή της θεραπευτικής αγωγής, εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος και τον εντοπισμό του όγκου, το στάδιο της νόσου και τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Η θεραπευτική αγωγή, μπορεί να περιλαμβάνει την χειρουργική επέμβαση, τη χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία. Συνήθως γίνεται συνδυασμός αυτών των επιλογών. Η χειρουργική θεραπεία, μπορεί να είναι μερική (υφολική) γαστρεκτομή, για όγκους που εντοπίζονται στο κατώτερο τμήμα του στομάχου, ή ολική γαστρεκτομή, για όγκους που εντοπίζονται στο ανώτερο τμήμα του στομάχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα