Οι νέοι δεν βλέπουν φως στο τούνελ

Απαισιόδοξοι για το εργασιακό τους μέλλον, καθώς και την έξοδο από την κρίση, απογοητευμένοι από τη στάση των πολιτικών απέναντί τους, αμφίθυμοι ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστηρικτές της άποψης ότι οι πορείες είναι το προσφορότερο μέσο αντίδρασης εμφανίζονται οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν σε έρευνα της VPRC για λογαριασμό της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσμα της έρευνας που διεξήχθη - για δεύτερη φορά - σε δείγμα 700 μαθητών:

- Οι νέοι στην Ελλάδα

είναι διχασμένοι για την εγγύτητα της εξόδου από την οικονομική κρίση. Ένα ποσοστό 56% απαντάει «μάλλον όχι» στο ερώτημα εάν πλησιάζει το τέλος της οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα. Όμως, ένα μεγάλο ποσοστό 43% απαντάει «μάλλον ναι».

- «Όχι» απαντάει το 83% του δείγματος στο ερώτημα «πιστεύεις ότι η ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχει το ελληνικό σχολείο είναι καλύτερη από αυτή που παρέχουν τα σχολεία στις άλλες χώρες της ΕΕ;» Την περσινή χρονιά στην απάντηση «όχι» συγκεντρώθηκε το 75% των ερωτηθέντων.

- Ποσοστό 63% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ευρωπαϊκό όραμα, βάσει του οποίου συγκροτήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, «δεν παραμένει ισχυρό» σήμερα στους λαούς των κρατών-μελών της. Πάντως, ένα 36% του δείγματος θεωρεί το όραμα της ΕΕ ακόμη και σήμερα ισχυρό.

- Αυξάνονται φέτος σημαντικά τα ποσοστά εκείνων που θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ (κατά 12% μέσα σε έναν χρόνο), ωστόσο το ευρώ και η κοινή νομισματική πολιτική των χωρών-μελών της χάνουν την εμπιστοσύνη των νέων. Έτσι, το ευρώ μέσα σε έναν χρόνο έχει πέσει στην εκτίμηση των νέων της χώρας κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ εντυπωσιακά (κατά 25%) έχουν ανέβει τα ποσοστά εκείνων που ελπίζουν στην κινητικότητα μεταξύ των χωρών της Ένωσης και τελικά στη μετανάστευση. Πάντως παρά τις αμφιβολίες που εκφράζονται, το 89% του δείγματος θεωρεί το ευρώ ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στην προσπάθεια ενοποίησης της Ευρώπης.

- Το 73% των νέων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δηλώνουν ότι «η πολιτική δεν τους ενδιαφέρει» (πέρυσι ήταν 76%), ενώ το 27% ότι τους ενδιαφέρει (πέρυσι ήταν 24%).

- Στο ερώτημα ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι στην Ελλάδα, καταγράφεται μια εντυπωσιακή αύξηση στα ποσοστά εκείνων που απαντούν η «ανεργία». Ενώ το ποσοστό των ερωτηθέντων που επέλεξαν αυτή την απάντηση τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο ήταν 29,6%, σήμερα και με τα τελευταία ευρήματα της έρευνας, είναι 43%.

- Στο ερώτημα «πώς αισθάνεσαι όταν σκέφτεσαι το εργασιακό σου μέλλον», το 63% του δείγματος απαντάει «απαισιόδοξος» και το 37% «αισιόδοξος».

- Στο ερώτημα περί πιθανής μετανάστευσης προς αναζήτηση εργασίας, το 61% του δείγματος απαντάει ότι θέλει να ζήσει και να εργαστεί στην Ελλάδα και το 37% ότι θέλει να ζήσει και να εργαστεί στο εξωτερικό.

- Εντυπωσιακή αύξηση των δυσαρεστημένων καταγράφεται επίσης στο ερώτημα «πιστεύεις ότι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα ασχολούνται με τα προβλήματα της νεολαίας;». Το 77,8% όσων συμμετείχαν στην έρευνα απαντάει «λιγότερο από όσο πρέπει» (πέρυσι ήταν 54,1% το αντίστοιχο ποσοστό).

- Σημειώνεται αύξηση στα ποσοστά των νέων που επιλέγουν τις διαδηλώσεις και τις απεργίες ως μέθοδο κοινωνικής διαμαρτυρίας και μόνο το 0,6% των νέων επιλέγει την «ψήφο» ως πολιτική ενέργεια. Εφέτος το 45,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η πιο αποτελεσματική ενέργεια για να φτάσει η φωνή των πολιτών στα αυτιά των υπευθύνων που χαράζουν πολιτικές είναι «η συμμετοχή σε διαδηλώσεις, πορείες» (πέρυσι ήταν 36,4%). Το 21,1% απαντάει «η συμμετοχή σε απεργίες/στάσεις εργασίας» (πέρυσι ήταν 12,9%).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι «πρέπει να δώσουμε ελπίδα στους νέους» προσθέτοντας την «επιτακτική ανάγκη ενότητας και αλληλεγγύης στην Ευρώπη».

Σε ερώτηση μαθητή για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ο κ. Σουλτς απάντησε ότι η «Ελλάδα έχει πολλές πιθανότητες κάποια στιγμή να τα καταφέρει».

Από την πλευρά της η ελληνίδα επίτροπος στην ΕΕ, Μαρία Δαμανάκη, στην παρέμβαση της χαρακτήρισε «πραγματιστές» τους νέους επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για τη νεανική ανεργία από την ΕΕ δεν απαντούν στη δομική φύση του προβλήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα