Οι μεγάλες ψαριές συνεπάγονται… μικρότερα ψάρια!

Όταν οι ψαράδες βγάζουν στην επιφάνειας μεγάλες ψαριές, τότε αυτό συνεπάγεται μικρότερα και λιγότερα ψάρια στις θάλασσες (ακόμη και αν στις ψαριές βρίσκονται μεγάλου μεγέθους ψαριών), αναφέρει νέα επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκάρι Καρβάγιο της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του ουαλικού πανεπιστημίου της Μπάνγκορ, σε συνεργασία με επιστήμονες από το γερμανικό Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Βιολογίας Μαξ Πλανκ, αποδεικνύουν ότι η σταδιακή μείωση

στο μέγεθος των ψαριών αποτελεί «μια εξελικτική απάντηση στην υπεραλίευσή τους», η οποία, μέσω κληρονομούμενων αλλαγών στο DNA, οδηγεί διαχρονικά σε πληθυσμούς μικρότερων ψαριών, που, επιπλέον, είναι λιγότερο γόνιμα απ’ ό,τι τα μεγαλύτερα.

Όπως τονίζουν, η συχνή αλίευση μεγάλων ψαριών συνεπάγεται μια διαχρονική γενετική μεταβολή στα αποθέματα των ψαριών, κάτι που μπορεί να φέρει σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια αλιεία στο μέλλον.

Για τις ανάγκες τις έρευνας, οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με τροπικά ψάρια και διαπίστωσαν τις αλλαγές, που συμβαίνουν στο DNA τους, καθώς αυτά γίνονταν σταδιακά μικρότερα σε μέγεθος και πληθυσμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα