Οι κρατικές δαπάνες στην ατζέντα της συνάντησης Παπαδήμου με ΚΕΠΕ

Η έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τις κρατικές δαπάνες θα εξετασθεί σήμερα το απόγευμα στις 16:00 σε συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο του ΚΕΠΕ Π.Κορλίρα.

Υπενθυμίζεται, πως στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής η Ελλάδα θα πρέπει

να περικόψει κρατικές δαπάνες 11,6 δισ. ευρώ τη διετία 2013 - 2014. Πάντως τις σχετικές αποφάσεις θα λάβει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, την ίδια στιγμή που το ΚΕΠΕ σε συνεργασία με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προχώρησε στη πλήρη καταγραφή των δαπανών και ήδη επεξεργάζεται προτάσεις για το που θα μπορούσαν να υπάρξουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, από το σύνολο των 11,6 δισ. ευρώ που θα περικοπούν, τα 3,2 δισ. ευρώ θα αφορούν σε εξοικονομήσεις από κοινωνικές μεταβιβάσεις, τα 2,1 δισ. ευρώ από αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και 6,3 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από περικοπές δαπανών της γενικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται πως τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όσο και η Ομάδα Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα που έχουν πρόσβαση στα στοιχεία της έκθεσης του ΚΕΠΕ συντάσσουν ανεξάρτητες προτάσεις για τις περικοπές δαπανών, οι οποίες θα τεθούν προς διαπραγμάτευση μετά τις εκλογές.

Πάντως, ήδη στην Ευρώπη θεωρούν «φιλόδοξο» το στόχο μείωσης των δαπανών κατά 11,6 δισ. ευρώ τη διετία 2013 -2014, τον οποίο παρομοιάζουν με τις εξαγγελίες που είχε κάνει η τρόικα το Φεβρουάριο 2011 για πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Πηγή: news.in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα