Οι «κόκκινες κάρτες» του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Αν και κάνοντας μια συνολική αποτίμηση της αξιολόγησης του ΔΝΤ διακρίνει κανείς αρκετά εύσημα στην ελληνική πλευρά, εντούτοις παραμένουν θέματα, για τα οποία το ΔΝΤ βγάζει τις... «κόκκινες κάρτες».

Ένα από αυτά παραμένει το θέμα της φοροδιαφυγής, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να «μαζέψει» με τίποτα. Η αναφορά του ΔΝΤ κάνει λόγο για ανεπαρκείς διαρθρωτικές

μεταρρυθμίσεις, που έχουν οδηγήσει την προσαρμογή να επιτυγχάνεται αφενός μέσω της υφεσιακής οδού και αφετέρου με ανόμοια κατανεμημένα τα βάρη της. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι η περίπτωση της ελληνικής φοροδιαφυγής χαρακτηρίζεται «διαβόητη», ενώ αναφέρεται ότι «οι πλούσιοι και οι αυτοπασχολούμενοι απλά δεν πληρώνουν δίκαια το μερίδιό τους, γεγονός που έχει οδηγήσει το πρόγραμμα να βασίζεται υπερβολικά σε οριζόντες περικοπές δαπανών και στην επιβολή υψηλότερων φόρων σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

«Φάουλ» της Ελλάδας όμως είναι για το ΔΝΤ και τα κλειστά επαγγέλματα, τα οποία, όπως αναφέρεται, κρατούν σε υψηλό επίπεδο τις τιμές. Όπως αναφέρει η αξιολόγηση, αν και οι μεταρρυθμίσεις έχουν οδηγήσει σε πτώση των ονομαστικών μισθών, αυτό σε περιορισμένο μόνο βαθμό έχει οδηγήσει και σε χαμηλότερες τιμές, λόγω της αποτυχίας να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και γενικότερα να ανοίξει ο ανταγωνισμός. Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που τόσο μεγάλο βάρος έχει μέχρι στιγμής πέσει σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Το ΔΝΤ όμως θεωρεί πρόβλημα και την άρνηση της ελληνικής πλευράς στο θέμα των απολύσεων, το οποίο παραμένει «ταμπού». Μάλιστα, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει διασωθέν το δημόσιο από το κόστος της προσαρμογής, σχολιάζοντας ότι όλο το βάρος της κρίσης το σήκωσε ο ιδιωτικός τομέας: «Αν και η επανισορρόπηση της οικονομίας έχει αιτιακά συσχετισθεί με μεγάλη άνοδο της ανεργίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, ο υπερστελεχωμένος δημόσιος τομέας έχει διασωθεί, λόγω ενός ταμπού στις απολύσεις».

Πάντως, παρά τα τρία αυτά «αγκάθια», τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του μνημονίου το ΔΝΤ για πρώτη φορά περιγράφει με θετικά σχόλια την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στην αξιολόγηση υπάρχουν θετικά σχόλια για την υλοποίηση δράσεων που σχετίζονται με τον φορολογικό και εισπρακτικό μηχανισμό, καθώς και για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα