Οι «Φίλοι της Συρίας» στέλνουν όπλα στους αντάρτες

Την αποστολή επείγουσας υλικοτεχνικής και εξοπλιστικής βοήθειας προς τους σύρους αντάρτες αποφάσισαν οι «Φίλοι της Συρίας» που συνεδρίασαν στη Ντόχα μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, οι οποίες δηλώνουν ότι κάθε στρατιωτική βοήθεια θα διοχετευθεί μέσω του ανώτατου συριακού στρατιωτικού συμβουλίου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι επισήμανε ότι η ομάδα

των «Φίλων της Συρίας», οι χώρες δηλαδή που στηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση, θα ενισχύσουν την βοήθειά τους, κυρίως σε στρατιωτικό επίπεδο, προκειμένου να συμβάλουν στην ανατροπή της ανισορροπίας επί του εδάφους.

Μιλώντας στη σύνοδο των «Φίλων» που διεξάγεται στη Ντόχα του Κατάρ, ο Κέρι είπε ότι «οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες που συμμετέχουν εδώ, η καθεμιά με τον τρόπο της, η καθεμιά επιλέγοντας τη δική της προσέγγιση, θα αυξήσουν το μέγεθος της βοήθειάς τους στην πολιτική και στρατιωτική αντιπολίτευση».

Οι αντάρτες, εξήγησε ακόμη, χρειάζονται μεγαλύτερη υποστήριξη «προκειμένου να μεταβούν στη Γενεύη» και να μπορέσουν να ανατρέψουν την «ανισορροπία επί του εδάφους» όπου οι καθεστωτικές δυνάμεις πρόσφατα κατήγαγαν νίκες.

Πάντως πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Συρία και τη διεξαγωγή της διεθνούς διάσκεψης Γενεύη ΙΙ τον Ιούλιο (καλώς εχόντων των πραγμάτων) που ελπίζεται να οδηγήσει σε πολιτική λύση.

«Όλοι σήμερα είναι πεπεισμένοι για την ανάγκη ταχείας επέμβασης ώστε να βοηθηθεί η εξέγερση μετά την συμπαράταξη της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου και του Ιράν στο πλευρό των καθεστωτικών δυνάμεων της Δαμασκού», τόνισε ο πρωθυπουργός του Κατάρ.

Οι Φίλοι της Συρίας επίσης ζητούν στη τελική ανακοίνωσή τους, οι Ιρανοί και η Χεζμπολάχ να σταματήσουν να επεμβαίνουν στη σύγκρουση στη Συρία, όπως δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς στη συνέντευξη Τύπου.

«Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου έπαιξε έναν φοβερά αρνητικό ρόλο κυρίως στην επίθεση στο Κουσέιρ. Είμαστε απολύτως αντίθετοι με την διεθνοποίηση της σύγκρουσης. Συνεπώς στο κείμενο που δημοσιεύουμε απαιτούμε από τους Ιρανούς και τη Χεζμπολάχ να πάψουν να επεμβαίνουν στη σύγκρουση αυτή», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, τον οποίο στηρίζουν οι «Φίλοι» έχει δηλώσει ότι έχει παραλάβει όπλα προηγμένης τεχνολογίας και ότι θα ζητήσει και άλλα κατά τη σύνοδο της Ντόχας.

Στην ομάδα των 11 χωρών «Φίλων της Συρίας» περιλαμβάνονται η Βρετανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιορδανία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάρτιο του 2011 η εμφύλια σύγκρουση, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 93.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις μάλλον συντηρητικές εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα