Οι Φιλιππίνες μετρούν τις πληγές τους… (βίντεο)

Ανάγκη από βοήθεια έχουν οι –απεγνωσμένοι-Φιλιππινέζοι, που είδαν τον τυφώνα Χαϊγιάν να αλλάζει άρδην σε λίγα λεπτά τη ζωή τους. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι οχτώ άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θάνατου λεηλατώντας για να βρουν τρόφιμα, ενώ κάτοικοι έχουν αρχίσει να ξεθάβουν σωλήνες, καθώς υπάρχει ανάγκη για πόσιμο νερό.

Την ίδια στιγμή, οι αρχές έχουν αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις για το συνολικό αριθμό των νεκρών, περιμένοντας πως τα θύματα δεν θα ξεπεράσουν τις 2.500 (έναντι των πρώτων εκτιμήσεων για 10.000 νεκρούς).

Οι σκηνές πλιάτσικου συνεχίζονται και στο Τακλομπάν, όπου

έχει αναπτυχθεί δύναμη του στρατού με αποκλειστική αρμοδιότητα την τήρηση της τάξης. «Οι λεηλασίες δεν έχουν σχέση με εγκληματικότητα, είναι επιβίωση» είπε το μέλος της δημοτικής αρχής Τέξον Τζον Λιμ στο Reuters.

Σύμφωνα με τον ίδιο το 90% της πόλης έχει καταστραφεί, εντούτοις βοήθεια έχει φτάσει μόλις στο 20% των κατοίκων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάσταση φαίνεται ότι φτάνει στα όρια: Το τηλεοπτικό AΝC ανέφερε ότι στο χωριό Αμπουκάι οι δυνάμεις ασφαλείας αντάλλαξαν πυρά με ενόπλους εν μέσω εκτεταμμένων λεηλασιών μαγαζιών και αποθηκών για τρόφιμα, νερό και προμήθειες. Επίσημη επιβαβειώση δεν υπάρχει προς το παρόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα