Οι Ευρωπαίοι το έριξαν στις ορθοπεταλιές

Στροφή στα φιλικά προς το περιβάλλον ποδήλατα φαίνεται ότι κάνει η Ευρώπη, καθώς στην Γηραιά Ήπειρο το μεταφορικό αυτό μέσο ξεπέρασε για το 2012 τα αμάξια στον τομέα των πωλήσεων. Χαρακτηριστικά, τον περασμένο χρόνο πουλήθηκαν περισσότερα ποδήλατα στις 26 από τις 28 χώρες της ΕΕ (εξαιρούνται το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο), βάσει των στοιχείων της ένωσης Coliped της βιομηχανίας του ποδηλάτου και της ένωσης ACEA της βιομηχανίας του αυτοκινήτου.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του BBC, από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη, οι πωλήσεις αυτοκινήτων

πήραν την κατιούσα, κάτι που ο επικεφαλής της FIAT Σέρτζιο Μαρκινόνε χαρακτήρισε "Καρμαγεδώνα" ("Carmageddon"), με πωλήσεις 12 εκατομμυρίων αυτοκινήτων για την ΕΕ, πλην της Μάλτας, τον περασμένο χρόνο.

Νικητές της νομισματικής κρίσης αναδείχθηκαν όμως τα ποδήλατα, αφού όπως αναφέρει η Coliped, το 2012 πωλήθηκαν 19,7 εκατομμύρια ποδήλατα στην Ευρώπη. Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι τα ποδήλατα κέρδισαν έδαφος και σε μη παραδοσιακές αγορές, όπως αυτή της Νότιας Ευρώπης, που έχουν «εμμονή» με το αμάξι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι οι Ιταλοί αγόρασαν 1,6 εκατ. ποδήλατα το 2012 έναντι 1,4 εκατ. αυτοκινήτων. Το 2011 οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ιταλία έπεσαν στο επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν το 1964, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ο κατασκευαστής ποδηλάτων Bianchi, Μπομπ Ιπολίτο στην Ιταλία σχολιάζει: «Οι πελάτες σήμερα θέλουν ποδήλατα με τα οποία να μπορούν να μετακινούνται και να είναι καλά μοντέλα. Αναζητούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Αυτή η αίσθηση στηρίζει την άποψη ότι ο κόσμος απομακρύνεται από τα αυτοκίνητα».

Διαβάστε περισσότερα στο greenweek.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα