Οι έντονες αντιρρήσεις βάζουν φρένο σε Γερμανικές βλέψεις για ακύρωση ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών

Οι έντονες αντιρρήσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας έβαλαν εμπόδιο στην προσπάθεια της Γερμανίας να «ακυρώσει» βασικά στοιχεία της τραπεζικής ένωσης, όπως η δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των προβληματικών τραπεζών μέσω του ESM.

Ως αποτέλεσμα, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που άσκησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

να μην υπάρχει στο ανακοινωθέν του χθεσινού ECOFIN αναφορά για τη χρήση του ESM για τη στήριξη των τραπεζών, η δυνατότητα αυτή αναφέρεται ξεκάθαρα ως έσχατη λύση μετά την ενεργοποίηση του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας υπό τηνΕΚΤ, στις 4 Νοεμβρίου 2014.

Γίνεται σαφές ότι το μέγιστο ποσό που μπορεί να δοθεί από τον ESM για στήριξη τραπεζών είναι 60 δισ. ευρώ και σημειώνεται ότι το εν λόγω «εργαλείο» μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες της Ευρωζώνης «και κάθε χώρας ξεχωριστά», αναφορά που μπορεί ενδεχομένως να αξιοποιηθεί ως «μπλόκο» από το Βερολίνο.

Σημειώνεται ότι έως τώρα ο Σόιμπλε υποστήριζε ότι η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσω ESM δεν είναι νομικά δυνατή επειδή δεν έχει εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή.

Το ανακοινωθέν του ECOFIN καθορίζει επίσης τον τρόπο κάλυψης των όποιων κεφαλαιακών κενών αναδείξουν τα stress tests της ΕΚΤ στις τράπεζες της Ευρωζώνης; Οι τράπεζες θα αναζητήσουν πρώτα χρήματα από τις αγορές. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, τότε τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τα εθνικά «δίχτυα ασφαλείας», ωστόσο η παροχή κρατικής βοήθειας θα πρέπει να ακολουθεί τους νέους κανόνες της Ε.Ε. που θέτουν ως προαπαιτούμενο πριν από τη χρήση δημοσίου χρήματος το «κούρεμα» των μετόχων και των ομολογιούχων μειωμένης εξασφάλισης της τράπεζας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «επειδή η κοινοτική οδηγία για τα bail-in που δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί, δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί κατά τον χρόνο διεξαγωγής των stress-tests, θα υπάρξει καταμερισμός των βαρών (σ.σ. από τους πιστωτές των τραπεζών), με πλήρη σεβασμό των κοινοτικών κανόνων περί κρατικής βοήθειας, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι ίδιοι για όλους και να προστατεύεται η χρηματοοικονομική σταθερότητα».

Τα κεφάλαια του ESM, είτε ως μορφή δανείου προς τη χώρα όπου εδρεύει η εκάστοτε προβληματική τράπεζα και πολλώ δε μάλλον στη δεύτερη επιλογή της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εάν έχει προηγηθεί «ενδεδειγμένο bail-in», σε μια... επιμελώς ασαφή διατύπωση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ευρύτερου «κουρέματος» των senior ομολογιούχων και των καταθετών άνω των 100.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα