Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ «βύθισαν» ευρώ και χρηματιστήρια

Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, εξαιτίας των δηλώσεων του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σημείωσε – μεταξύ άλλων – πως το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Κύπρο συνιστά ένα νέο πρότυπο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη και άλλες χώρες μπορεί να χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τους τραπεζικούς τομείς τους.

Αναλυτικότερα, στη Φρανκφούρτη το χρηματιστήριο αν και άνοιξε το πρωί με εμφανή την ικανοποίηση των επενδυτών μετά τη συμφωνία

για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, έκλεισε τελικά με πτώση, έπειτα από τις δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ, που προκάλεσαν φόβους στους επενδυτές για νέες απώλειες.

Ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 0,51% και διαμορφώθηκε στις 7.870,9 μονάδες. Ο δείκτης MDax υποχώρησε κατά 0,14% και διαμορφώθηκε στις 13.339,63 μονάδες.

Το χρηματιστήριο στο Παρίσι έκλεισε με πτώση 1,12%, καθώς επικράτησε ανησυχία στους επενδυτές μήπως οι όροι του πακέτου διάσωσης της Κύπρου, μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες. Το Παρίσι είχε εκφράσει αρχικά ικανοποίηση για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Λευκωσία με τους διεθνείς πιστωτές. Ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε απώλειες 42,31 μονάδων και έκλεισε στις 3.727,98 μονάδες.

Στο Λονδίνο το χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση 0,22%, καθώς ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 14,38 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 6.378,38 μονάδες.

Στο ναδίρ το ευρώ

Το ευρώ επιτάχυνε την πτώση του τη Δευτέρα, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Νοεμβρίου, με τους επενδυτές να φοβούνται ότι το πακέτο διάσωσης της Κύπρου μπορεί να χρησιμεύσει ως προηγούμενο, μετά τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ.

Οι δηλώσεις αυτές οδήγησαν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα στα 1,2830 δολάρια, γύρω στις 19.15 ώρα Ελλάδος, μια υποχώρηση ακόμη μεγαλύτερη από το επίπεδο του ευρώ στις 22 Νοεμβρίου. Ωστόσο κατόπιν, γύρω στις 19.40 ώρα Ελλάδος, το ευρώ περιόρισε τις απώλειές του στα 1,2856 δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα