Οι αποδείξεις πέθαναν, ζήτω οι χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες!

Του Χρήστου Κώνστα

Αφού ξόδεψε πολύ χρόνο και χρήμα το υπουργείο Οικονομικών προσπαθώντας να πείσει τους Έλληνες να ζητούν απόδειξη για κάθε -μικρή ή μεγάλη- συναλλαγή, τώρα αποφάσισε να αλλάξει τακτική. Φέτος είναι η τελευταία χρονιά που οι σακούλες με τις χάρτινες αποδείξεις είναι χρήσιμες για τη φορολογική μας δήλωση. Από του χρόνου το σύστημα αλλάζει. Πάλι.

Μέχρι σήμερα, με τη συλλογή των αποδείξεων ύψους έως 25% του φορολογητέου εισοδήματος, οι φορολογούμενοι «έχτιζαν» το ατομικό τους αφορολόγητο

όριο.

Από την αρχή πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών ήταν να καταργηθεί το μέτρο των αποδείξεων και από φέτος να ισχύει αφορολόγητο όριο έως 2.100 ευρώ χωρίς να λαμβάνονται αυτές υπόψιν. Υπό πίεση όμως των βουλευτών και της κοινής γνώμης με το αιτιολογικό πως έτσι δεν θα ζητά κανείς πια απόδειξη και θα πυροδοτηθεί η φοροδιαφυγή, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας τροποποίησε την διάταξη, ώστε το αφορολόγητο όριο να εξαρτάται από τις αποδείξεις που δηλώνει πως συλλέγει κάθε φορολογούμενος. Στην «Επιτροπή Σοφών» που δημιούργησε ο Υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, θεωρούν το μέτρο πλέον αναποτελεσματικό, διότι είναι δύσκολη έως αδύνατη η διασταύρωση των δηλωθέντων αποδείξεων. Προτείνουν τώρα την κατάργηση της συλλογής των αποδείξεων και στη θέση του να γίνει υποχρεωτική η μαζική χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών για τους φορολογούμενους, ώστε να ελέγχεται η αγορά μέσω των τραπεζικών λογαριασμών κάθε επιχείρησης. Με βάση το σχέδιο αυτό, θα περιοριστούν σημαντικά οι δυνατότητες των πολιτών να συναλλάσσονται με μετρητά και θα καθιερωθεί η υποχρεωτική χρήση του άυλου ηλεκτρονικού χρήματος.

Αντί το υπουργείο Οικονομικών να δώσει ξανά νέα κίνητρα στους πολίτες για να ζητούν και να μαζεύουν αποδείξεις (π.χ. από γιατρούς, ηλεκτρολόγους κ.λπ.), το οικονομικό επιτελείο θα επιστρατεύσει τη χρήση πιστωτικών και χρωστικών καρτών στη μάχη για αύξηση των εσόδων χωρίς επιπλέον μέτρα. Έτσι οι τράπεζες θα γίνουν... ταμίες και λογιστές των εταιρειών για τα «μάτια» της εφορίας. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να μειώσει «δια νόμου» το όριο συναλλαγής με μετρητά, από τα 1.500 στα 500 ευρώ ή και ακόμα χαμηλότερα. Το σχέδιο αποσκοπεί να μην «περνά» καθόλου ο ΦΠΑ από τα χέρια του λιανέμπορου.

Τα έσοδα από την πώληση μέσω πιστωτικής θα μπαίνουν απευθείας σε ειδικό εταιρικό λογαριασμό του στην τράπεζα. H τράπεζα θα συλλέγει τις εισπράξεις και «θα κάνει ταμείο, φροντίζοντας να δεσμεύει αυτομάτως το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί στις πωλήσεις της επιχείρησης. Θα αποδίδει στον πελάτη της μόνο το καθαρό ποσό χωρίς ΦΠΑ και στο τέλος θα στέλνει και τα στοιχεία αυτά στο υπουργείο Οικονομικών για να γίνεται αυτόματα και η δήλωση ΦΠΑ, χωρίς την παρέμβαση του λιανεμπόρου.

Παρότι όμως το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη έλεγχο των δαπανών κάθε νοικοκυριού, δεν φαίνεται πως στην παρούσα φάση θα υιοθετήσει το σύστημα φορολόγησης «έσοδα μείον έξοδα». Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης είναι μεν υπέρμαχος του αμερικάνικου συστήματος φορολόγησης, όπου κάθε πολίτης φορολογείται όχι για όσα έβγαλε, αλλά για όσα του έμειναν, αφού αφαιρέσει όλες τις δαπάνες του μέσα στη χρονιά, αλλά θεωρεί πως θα απαιτούσε και πάλι πολύ χρόνο για να μπορέσει το ελληνικό δημόσιο να διασταυρώνει αποτελεσματικά δισεκατομμύρια συναλλαγές για χρήματα που αλλάζουν χέρια κάθε χρόνο, προκειμένου να γνωρίζει τι δηλώνουν οι φορολογούμενοι στα έξοδά τους προκειμένου να γλιτώσουν φόρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα