Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2014!

Οι ταινίες κάθε χρονιάς είναι και ένα ωραίο δείγμα του τι συνέβη στην παγκόσμια κοινωνία και πολιτική. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι οι ταινίες είναι αντικατοπτρισμός της πραγματικής ζωής.

από την Αγγελική Γκαλμπένη

Πάμε να δούμε στον απολογισμό της χρονιάς που αφήνουμε τις 10 καλύτερες ταινίες που θα κρατήσουμε στο συρτάρι μας!

«Θεέ μου, τι σου κάναμε;»

Λεζάντα: ΚΩΜΩΔΙΑ, 97’| ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-

ΣΕΝΑΡΙΟ: ΦΙΛΙΠ ΝΤΕ ΣΟΒΕΡΟΝ | ΣΕΝΑΡΙΟ: ΓΚΑΙ ΛΟΡΕΝΤ | ΠΑΙΖΟΥΝ: ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΚΛΑΒΙΕΡ, ΣΑΝΤΑΛ ΛΟΜΠΙ, ΑΡΙ ΑΜΠΙΤΑΝ | ( ΓΑΛΛΙΑ)

Η πιο διασκεδαστική αντιρατσιστική ταινία όλων των εποχών! Ένα καθολικό ζευγάρι έχει τέσσερις κόρες και βλέπει τον κόσμο του να αναποδογυρίζεται: Η μία κόρη παντρεύεται Εβραίο, η άλλη Κινέζο και η άλλη μουσουλμάνο! Απίστευτες ατάκες, έξυπνοι διάλογοι, ανατροπές, πολύ σημαντικά κοινωνικά μηνύματα και ταμπού που αιφνιδίως καταρρίπτονται.

«Η νύχτα πριν πέσει το Παρίσι»

Λεζάντα: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ, 84’ | ΣΚΝΘ: ΦΟΛΚΕΡ ΣΛΟΝΝΤΟΡΦ | ΠΑΙΖΟΥΝ: ΑΝΤΡΕ ΝΤΟΥΣΟΛΙΕΡ, ΝΙΛΣ ΑΡΕΣΤΡΟΥΠ |( ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΓΑΛΛΙΑ)

Στις 25/8/1944 οι σύμμαχοι εισβάλλουν στο Παρίσι. Ο Ραούλ Νόρτντλινγκ, πρέσβης της Σουηδίας, εμφανίζεται αποφασιστικά στο δωμάτιο του Γερμανού στρατηγού μερικές ώρες πριν δοθεί η τελική εντολή για την ανατίναξη του Παρισιού. Καταπληκτικές ερμηνείες, συγκλονιστική σκηνοθεσία, προσεγμένη σκηνογραφία και ένα σενάριο που σέβεται και αναδεικνύει την ιστορία, χωρίς να χρειάζεται ωραιοποιημένα ή τραγικά μοτίβα για να «ντύσει» τους ήρωες.

«Το παιδί απ’ τη Γερμανία»

Λεζάντα: ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ, 109’ / ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΠΕΡ ΧΑΦΕΝΓΙΟΡΝΤ/ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΑΜΙΛΑ ΛΑΚΜΠΕΡΓΚ/ ΠΑΙΖΟΥΝ: ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΓΚΑΛΙ, ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΟΥΛΦΣΑΤΕΡ, ΓΙΑΝ ΜΑΛΜΕΓΙΟ/ (ΣΟΥΗΔΙΑ)

Μια ιστορία απάτης, που δεν έχει να κάνει τόσο με τη ρομαντική ιστορία που φαίνεται να ξετυλίγεται στην αρχή, όσο με πολιτικά οφέλη και συνομωσίες. Έξυπνη πλοκή και καλές ερμηνείες. Βασίζεται σε λογοτεχνικό μυθιστόρημα και δίνει σημαντικά στοιχεία για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις σκανδιναβικές χώρες.

«Φωτιά στην Πομπηία»

Λεζάντα: ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ, 105’/ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΠΟΛ ΑΝΤΕΡΣΟΝ/ ΠΑΙΖΟΥΝ: ΚΙΤ ΧΑΡΙΝΓΚΤΟΝ, ΕΜΙΛΥ ΜΠΡΑΟΥΝΙΝΓΚ, ΤΖΑΡΕΝΤ ΧΑΡΙΣ, ΚΙΦΕΡ ΣΑΔΕΡΛΑΝΤ/ ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΑΜΕΡΙΚΗ

Επική ταινία με άφθονες μονομαχίες, φαντασμαγορικά σκηνικά, με αποκορύφωμα – για τους φίλους της δράσης- την έκρηξη του ηφαιστείου, ενώ για τους ρομαντικούς η εικόνα που διάλεξε ο σκηνοθέτης να μας αποχαιρετίσει.

«300: Η άνοδος της αυτοκρατορίας»

Λεζάντα: ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ, 102’|ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΝΟΑΜ ΜΟΥΡΟ|ΠΑΙΖΟΥΝ: ΣΑΛΙΒΑΝ ΣΤΑΠΛΕΤΟΝ, ΕΥΑ ΓΚΡΙΝ |(ΑΜΕΡΙΚΗ)

O στρατηγός Θεμιστοκλής επιχειρεί να ενώσει όλους τους Έλληνες και να εξαπολύσει μια επίθεση που πρόκειται να αλλάξει τον ρου της περσικής εισβολής. Μόνο που αυτή τη φορά το πεδίο της μάχης θα είναι στη θάλασσα. Ο Θεμιστοκλής θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πολυμελή στρατό του Ξέρξη και της Αρτεμισίας, της γοητευτικής και αιμοδιψούς επικεφαλής του Περσικού Ναυτικού.

«Ηer»

ΛΕΖΑΝΤΑ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ/ 126’/ ΣΚΝΘ – ΣΕΝΑΡΙΟ: ΣΠΑΙΚ ΤΖΟΝΖ/ HΘΟΠΟΙΟΙ: ΓΙΟΑΚΙΝ ΦΟΙΝΙΞ, ΈΙΜΙ ΆΝΤΑΜΣ | (ΑΜΕΡΙΚΗ)

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει φτάσει στο σημείο να δίνονται όλες οι εντολές στον υπολογιστή φωνητικά. Όταν ένα νέο μοντέλο λογισμικού κάνει την εμφάνιση του, αμέσως αποκτά φανατικούς θαυμαστές. Οι δυνατότητες αυτού του λογισμικού, του επιτρέπουν να μιλάει κανονικά, να ξέρει όντως τον κάτοχο του και να καταλαβαίνει τις ανάγκες του απ’ το ηχόχρωμα της φωνής του! Έτσι πολύ εύκολα αντικαθιστά κάθε ανθρωπινή φιλική σχέση.

Πολύ όμορφη ταινία, με ρομαντική σκηνοθετική μάτια, που παράλληλα ξεγυμνώνει σε βάθος την σκληρότητα της ανθρώπινης αποξένωσης.

«Inside Llewyn Davis»

ΛΕΖΑΝΤΑ: 2013, ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 104 ΛΕΠΤΑ | ΣΚΝΘ- ΣΕΝΑΡΙΟ: ETHAN COEN, JOEL COEN | ΠΑΙΖΟΥΝ: OSCAR ISAAC, CAREY MULLIGAN, JOHN GOODMAN, JUSTIN TIMBERLAKE

Οι αδελφοί Κοέν, χωρίς να θελήσουν να βάλουν ζάχαρη στη μαύρη ζωή ενός μουσικού, που προσπαθεί να κάνει το μεγάλο βήμα και να βιοποριστεί απ’ τη δουλειά του, έφτιαξαν μια ταινία με έντονο και διακριτικό χαρακτήρα συγχρόνως.

«Ο αγγελιοφόρος πρέπει να πεθάνει»

Λεζάντα: 112,’ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ|ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΜΑΙΚΛ ΚΟΥΕΣΤΑ | ΠΑΙΖΟΥΝ: ΤΖΕΡΕΜΙ ΡΕΝΕΡ, ΡΟΜΠΕΡΤ ΠΑΤΡΙΚ, ΤΖΕΝΑ ΣΙΜΣ|(ΑΜΕΡΙΚΗ)

Ο Γκάρι Γουέμπ ως δημοσιογράφος είχε πάντα στόχο τις μεγάλες ιστορίες δουλεύοντας για την San Jose Mercury News. Στόχος του αυτή τη φορά είναι ο πόλεμος των ναρκωτικών στην Αμερική και όλες οι φιλοδοξίες του φτάνουν στα ύψη, όταν ανακαλύπτει ότι ο Ντανίλο Μπλάντον καταδότης της κυβέρνησης, διακινούσε και πουλούσε λαθραία κοκαΐνη για τη CIA.

Μπορεί η ταινία να ακολουθεί τη γραμμή ενός καλοδουλεμένου θρίλερ, αλλά με φοβερή ευελιξία μπορεί να είναι αφοπλιστικά συγκινητική όταν το θέλει.

«Σε λάθος χρόνο»

Λεζάντα: ΘΡΙΛΕΡ, 85’|ΣΚΝΘ: ΣΤΗΒΕΝ ΝΑΙΤ | ΠΑΙΖΟΥΝ: ΤΟΜ ΧΑΡΝΤΙ, ΟΛΙΒΙΑ ΚΟΛΜΑΝ, ΡΟΥΘ ΓΟΥΙΛΣΟΝ|(ΑΜΕΡΙΚΗ)

Ο Ιβάν Λοκ είναι αφοσιωμένος στην οικογένεια και στη δουλειά του. Μια μέρα δέχεται ένα τηλεφώνημα που τον οδηγεί σε θριλερικά και επικίνδυνα μονοπάτια. Το one man show που σκάρωσε ο Νάιτ, απαιτεί πολλές συναισθηματικές διακυμάνσεις απ’ τον ηθοποιό και ο Τομ Χάρντι έβαλε όλα τα δυνατά του για να τα καταφέρει.

«Νon stop»

Λεζάντα: ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ, 106’|ΣΚΝΘ: ΤΖΟΜ ΚΟΛΛΕ–ΣΕΡΑ | ΠΑΙΖΟΥΝ: ΛΙΑΜ ΝΙΣΟΝ , ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΜΟΥΡ, ΣΚΟΤ ΜΑΚ ΝΕΡΙ | (ΑΜΕΡΙΚΗ)

Κατά τη διάρκεια μιας υπερατλαντικής πτήσης από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο, ο υπεύθυνος ασφαλείας του αεροσκάφους δέχεται μια σειρά από απειλητικά γραπτά μηνύματα στο κινητό του. Ο άγνωστος αποστολέας του ζητά να διαβιβάσει στην κυβέρνηση ότι πρέπει να μεταφέρουν 150 εκ. δολάρια σε ένα λογαριασμό off shore, διαφορετικά θα σκοτώνει έναν επιβάτη της συγκεκριμένης πτήσης κάθε 20 λεπτά. Ο πρώτος θάνατος δεν θα αργήσει, κάνοντας την καμπίνα του αεροσκάφους στα 40 χιλιάδες πόδια την πιο κλειστοφοβική σκηνή εγκλήματος των τελευταίων ετών.

Keywords
Αναζητήσεις
καλυτερες περσικες ταινιες ολων των εποχων, περσικες ταινιες
Τυχαία Θέματα