Οι «τεμπέληδες» έγιναν οι σκληρότερα εργαζόμενοι

Η καλά οργανωμένη εκστρατεία κατά της Ελλάδας για να αποδεχτεί το μνημόνιο, παρουσίασε τους Έλληνες πολίτες ως «τεμπέληδες» που μη έχοντας τι να κάνουν, πίνουν ούζα. Δεν πέρασαν παρά μερικά χρόνια και το μνημόνιο έχει μπει για τα καλά στο πετσί των ελλήνων και η χώρα είναι βυθισμένη στη φτώχεια και την ανέχεια το 2013, όπως καταγράφει η τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής

Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση και την απασχόληση στην ΕΕ.
Οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι Ευρωπαίοι που εργάζονται περισσότερο από όλους τους άλλους στην ΕΕ αλλά πληρώνονται λιγότερο. Σύμφωνα με την έκθεση οι Έλληνες δουλεύουν 43,7 ώρες εβομαδιαίως, αλλά το εισόδημά τους συρρικνώθηκε περισσότερο απ' οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη την περίοδο 2008-2013. Η χώρα μας επίσης κατέχει και μια θλιβερή πρωτιά με τους περισσότερους νέους ανέργους.
Η έκθεση δόθηκε τη Δευτέρα (31/03) στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι στην Ελλάδα και την Πορτογαλία οι μεταρρυθμίσεις των συστημάτων φορολογίας και κοινωνικών παροχών κατά την περίοδο 2012-2013 οδήγησαν σε μείωση των εισοδημάτων για την πλειοψηφία των νοικοκυριών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση, την περίοδο 2011-2013, του ποσοστού του πληθυσμού που κινδυνεύει με φτώχεια. Το 2013 η φτώχεια αφορά το 23,7% του πληθυσμού και αυξήθηκε κατά 1,8% σε σχέση με το 2011. Ακολουθούν η Ρουμανία με αύξηση +1,1% και φτώχεια 21,2% το 2013, η Λετονία με +0,9% και φτώχεια 21,4% και η Ισπανία με +0,7% και φτώχεια 20,9%.
Εξάλλου, την περίοδο 2008-2013 το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 14,8% στην Ελλάδα, καταγράφοντας το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ιρλανδία (-16%), ενώ μεγάλες μειώσεις παρατηρήθηκαν επίσης στην Πορτογαλία με -7,5% και την Ισπανία με -5,2%. Κύριος λόγος αυτών των μειώσεων, όπως εξηγεί η Επιτροπή, ήταν οι μεγάλες αυξήσεις σε φόρους, οι μειώσεις σε συντάξεις και ο περιορισμένος αντίκτυπος των δαπανών για την κοινωνική προστασία.
Από την έκθεση της Επιτροπής προκύπτει ακόμη ότι το 2013 το μοναδιαίο κόστος εργασίας σημείωσε τις μεγαλύτερες μειώσεις στην Κύπρο (-5,4%) και την Ελλάδα (-4,7%).
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης ο επίτροπος για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων Λάζλο Άντορ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι ανισότητες έχουν αυξηθεί και υφίσταται κίνδυνος η τρέχουσα εύθραυστη ανάκαμψη να μη βελτιώσει την κατάσταση πολλών ομάδων των πληθυσμού με χαμηλότερα εισοδήματα».
«Η ΕΕ απέχει ακόμα πολύ από το να έχει εξασφαλίσει μια ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς που δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας: Τα κράτη μέλη και η ΕΕ θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω κατά την προσπάθειά μας να βγούμε από την κρίση» σημείωσε ο κοινοτικός επίτροπος και πρόσθεσε: «Ειδικότερα, θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας σε επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που περιέχονται στη δέσμη μέτρων για τις κοινωνικές επενδύσεις και στη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τις εγγυήσεις για τη νεολαία».

Keywords
Τυχαία Θέματα