Ωδή στην κρητική διατροφή από καναδική εφημερίδα

Φέροντας τον τίτλο «Να Τρως σαν Έλληνας; Αποκωδικοποιώντας τη Μεσογειακή Διατροφή» ("Eat like a Greek?" Decoding the Mediterranean diet) η καναδική εφημερίδα Globe and Mail δημοσιεύει ρεπορτάζ της Adriana Barton, το οποίο καταπιάνεται με τη μεσογειακή διατροφή και πιο εξειδικευμένα με την περίπτωση της Κρήτης.

Όπως διαπιστώνεται, την χρονιά που μας άφησε υπήρξε πληθώρα ερευνών, οι οποίες επιβεβαίωναν τα οφέλη της μεσογειακής

διατροφής. Οι ειδικοί στις καρδιακές παθήσεις δε θεωρούν την εν λόγω δίαιτα/διατροφή « ιατρική επανάσταση».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην διατροφή των Κρητών και των κατοίκων της Νότιας Ιταλίας, που στις αρχές του '60 είχαν τη μεγαλύτερη μακροβιότητα και το χαμηλότερο ποσοστό χρονίων παθήσεων ανά τον κόσμο. «Οι Κρήτες έτρωγαν προϊόντα της γης: λίγο τυρί, γιαούρτι, ψάρι, πουλερικά, κόκκινο κρασί και ελάχιστο κόκκινο κρέας», αναφέρεται ενώ λάμβαναν το 40% των θερμίδων τους από λιπαρά, κυρίως προερχόμενα από το ελαιόλαδο, σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο δρα David Jenkins, «το θέμα είναι η δίαιτα να περιέχει τροφές που δεν είναι μεταποιημένες και να καλύπτουν όλες τις τροφικές βάσεις». Όπως σημειώνει, η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει λιγότερα επεξεργασμένα προϊόντα (όπως κρέατα) και περιέχει φρούτα και λαχανικά με υψηλό δείκτη βιταμινών και φυτικών ινών.

Keywords
Τυχαία Θέματα