Ομπάμα-Μέρκελ : Μίλησαν για όλα εκτός από το ελληνικό χρέος

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μια γεμάτη συνάντηση ήταν αυτή μεταξύ του Ομπάμα και της Μέρκελ. Τα θέματα της συζήτησης αφορούσαν στον χαρακτήρα της παγκοσμιοποίησης, την μάχη κατά του ISIS,τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ, αλλά και τη Ρωσία. Δεν ειπώθηκε το παραμικρό για το ελληνικό χρέος -όπως ήταν αναμενόμενο- παρά τις περί

αντιθέτου προβλέψεις των εγχώριων δημοσιογράφων και ειδικών επιστημόνων αλλά και κυβερνητικών στελεχών που για πολλοστή φορά απέδειξαν έκδηλη δυστοκία κατανόησης του χαρακτήρα του διεθνών σχέσεων.

Το ελληνικό χρέος εκτός της ατζέντας

Καθ’ όλη την διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών όχι μόνο δεν έγινε καμία αναφορά στο χρέος της Ελλάδας αλλά δεν ειπώθηκε ούτε λέξη σε μακροπολιτικό και μακροοικονομικό επίπεδο για τα ζητήματα της λιτότητας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Εξάλλου ο μόνος που αναφέρθηκε στο ελληνικό χρέος ήταν ο Β. Σόιμπλε ,για να καταστήσει σαφές πως δεν υπάρχει ζήτημα ελάφρυνσης του, τονίζοντας χαρακτηριστικά «Με όλο το σεβασμό, οποίος μιλά τώρα για ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, δεν βοηθά εκείνους που είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην χώρα. “Όποιος γνωρίζει έστω και λίγο οικονομικά θα κατανοούσε ότι η Ελλάδα πρέπει να περάσει πολλές δύσκολες μεταρρυθμίσεις για να επιτευχθεί αυτό που θέλει να επιτύχει”, κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Περαιτέρω στην συνάντηση των δύο ηγετών κυριάρχησαν οι εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις για την «υπέροχη συνεργασία» όπως είπε η Μερκελ , με τον Ομπάμα να σημειώνει «Δεν θα μπορούσα να έχω μια πιο σταθερή και πιο αξιόπιστη σύμμαχο».

Ακόμη περισσότερο ο Μπάρακ Ομπάμα σημείωσε πως το ΝΑΤΟ συνιστά καθοριστικό πυλώνα στην συνεργασία ΗΠΑ-ΕΕ, ενώ επεσήμανε πως το εγχείρημα της ΕΕ συνιστά ιστορικό επίτευγμα που πρέπει να διαφυλαχθεί και να προστατευθεί. Σε ότι αφορά στην κλιματική αλλαγή σημείωσε πως πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία των Παρισίων.

Σε ότι αφορά την Συρία και τον ISIS υποστήριξε «Νομίζω ότι τους έχουμε θέσει υπό πίεση. Προσπαθούμε να τους εξολοθρεύουμε. Μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τα νέα οπλικά συστήματα που υπάρχουν στην περιοχή και κινούμαστε προς την απελευθέρωσης της Μοσούλης. Το ΝΑΤΟ Θα συνεχίσει την εκπαίδευση δυνάμεων για την απελευθέρωσης της περιοχής».

Καταλήγοντας ο Μπάρακ Ομπάμα σημείωσε : «Στην πρώτη μου επίσκεψη εδώ δεν είχα λευκά μαλλιά, αλλά μπορώ να πω ότι αν θέλεις να οικοδομήσεις μία δυναμική κοινωνία τότε δες τη Γερμανία και την καγκελάριο Μέρκελ. Πρέπει να είστε υπερήφανοι για αυτά. Δεν είναι αυτονόητη η πρόοδος, αλλά απαιτεί σκληρή δουλειά».

Το άρθρο Ομπάμα-Μέρκελ : Μίλησαν για όλα εκτός από το ελληνικό χρέος εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα