Ο θάνατος του εμποράκου

Η κρίση είναι μεγάλη. Οι ανάγκες των καταναλωτών έχουν αλλάξει. Το ίδιο και οι δυνατότητές τους. Το επάγγελμα του εμπόρου οφείλει να εκσυγχρονιστεί. Τα μικρά μαγαζιά του κέντρου της Αθήνας οφείλουν να προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες για να ανταγωνιστούν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

από τον Χρήστο Κώνστα

Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί 1,5 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα (!) νέων εμπορικών χώρων, κυρίως στην περιφέρεια της Αθήνας.

Πρόκειται για μια βίαιη μετατόπιση, που άλλαξε την κατανάλωση και τον εμπορικό χάρτη της πρωτεύουσας. Ένα σημαντικό μερίδιο από την παραδοσιακή αγορά του κέντρου μετατοπίστηκε στα εμπορικά κέντρα και τις νέες εμπορικές πιάτσες (στο Μαρούσι, στην οδό Πειραιώς, τα Μεσόγεια κ.α.). Υπάρχουν περιοχές, όπως τα Πατήσια και τα Εξάρχεια, που έχασαν το 50% της εμπορικής τους εμβέλειας. Η πόλη μας αλλάζει φυσιογνωμία και όσοι έμποροι δεν προσαρμοστούν, απλώς θα σβήσουν. Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν φυσικά οι διαδηλώσεις, οι πορείες και οι ταραχές στο κέντρο της Αθήνας, που καταστρέφουν κυριολεκτικά όχι μόνον τα μικρομάγαζα, αλλά και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η αλυσίδα καταστημάτων Zara αναγκάστηκε να κλείσει το κατάστημα της Ομόνοιας, ενώ το άλλο κατάστημα της αλυσίδας στην Κοραή, που στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο, έχει υποστεί πάνω από πέντε φορές σοβαρές ζημιές. Τα μεγάλα βιβλιοπωλεία της Αθήνας (Ιανός, Ελευθερουδάκης) αναζητούν καταφύγιο για να προστατευθούν από τη βία που φέρνει τη μιζέρια. Μετακόμιση από την οδό Κολοκοτρώνη στην «ασφαλέστερη» οδό Ερμού πραγματοποίησε και ο όμιλος Η&Μ, αφήνοντας το συγκρότημα που διαχειρίζεται ο όμιλος Χαραγκιώνη με έναν μόνο ενοικιαστή… Η Αθήνα κινδυνεύει να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, που στο ιστορικό της κέντρο δεν θα υπάρχει εμπορική δραστηριότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα