Ο σεισμός του Νεπάλ μείωσε το ύψος των κορυφών των Ιμαλαΐων

Γεωλογικές αλλαγές προκάλεσε ο μεγάλος και καταστροφικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στην περιοχή των Ιμαλαΐων και γενικότερα του Νεπάλ με την υψηλότερη οροσειρά του πλανήτη μας να «κονταίνει» κατά 2,5 εκατοστά, ενώ από την άλλη την πόλη του Κατμαντού, η οποία υπέστη μεγάλες καταστροφές, υψώθηκε κατά ένα μέτρο.

Τα παραπάνω διαπιστώθηκαν από μια προκαταρκτική ανάλυση των στοιχείων από δορυφόρους,

οι οποίοι δείχνουν τις αλλαγές που προκάλεσε ο σεισμός της 25ης Απριλίου.

Οι επιστήμονες εντόπισαν την ανύψωση του εδάφους κάτω από το Κατμαντού συγκρίνοντας τις δορυφορικές εικόνες του ραντάρ πριν και μετά τον σεισμό. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται νέα στοιχεία και από άλλους δορυφόρους, καθώς και η ανάλυσή τους σε μεγαλύτερο βάθος.

Η αρχική εκτίμηση είναι ότι μια τεράστια περιοχή μήκους 120 και πλάτους 30 χιλιομέτρων «σηκώθηκε» γύρω στο ένα μέτρο στη διάρκεια του σεισμού, όπως δήλωσε ο βρετανός γεωφυσικός Τιμ Ράιτ του Πανεπιστημίου του Λιντς. Όπως είπε, «αυτή ήταν μία από τις αιτίες που το Κατμαντού υπέστη τόσες ζημιές».

Οι δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν, επίσης, ότι μειώθηκε κατά 2,5 περίπου εκατοστά το ύψος της υψηλότερης κορυφής του κόσμου. Όμως το Έβερεστ δεν θα σταματήσει να ψηλώνει, καθώς τα Ιμαλάια ανυψώνονται κατά τουλάχιστον ένα εκατοστό ετησίως, υπό την πίεση της τιτάνιας σύγκρουσης των δύο γιγάντιων τεκτονικών πλακών, της Ινδικής και της Ευρασιατικής.

Πηγή: enikos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα