Ο πλανήτης μας «καίγεται»

Ενώ οι ερευνητές αναζητούν νέες μορφές ζωής κάτω από χιλιόμετρα πάγου στην Ανταρκτική, οι επιστήμονες αποδεικνύουν ότι πραγματικά ο πλανήτης καίγεται. Οι θερμοκρασίες που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια είναι οι υψηλότερες των τελευταίων 11.000 ετών και ο κόσμος μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή από μία εποχή χαμηλών θερμοκρασιών ρεκόρ σε μία περίοδο υψηλών.

H έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, χρησιμοποίησε τα απολιθώματα μικρών θαλάσσιων οργανισμών προκειμένου να αναπλάσει τα κλιματικά πρότυπα και να βρεθούν

οι θερμοκρασίες που επικρατούσαν από το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων έως σήμερα. Οπως φαίνεται, επί πολλές χιλιάδες χρόνια ο πλανήτης μας ψυχόταν μέχρι τη στιγμή μιας απροσδόκητης μεταστροφής στις αρχές του εικοστού αιώνα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας που καταγράφεται τον τελευταίο καιρό δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο αλλά προκλήθηκε από την ανθρώπινη δραστηριότητα και την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από τη βιομηχανική επανάσταση έως σήμερα.

Η δεκαετία από το 1900 έως 1910 ήταν από τις ψυχρότερες των 11.300 ετών (κατά 95% ψυχρότερη από τις υπόλοιπες). Αντιθέτως, η δεκαετία 2000-2010 ήταν η θερμότερη. Χαρακτηριστικό, ότι η μέση θερμοκρασία ανέβηκε κατά 1,25 βαθμό Κελσίου τα 4.000 χρόνια από το τέλος της εποχής των παγετώνων μέχρι πριν από 7.000 χρόνια. Ανάλογη η αύξηση που συντελέστηκε από το 1920 έως το 1940.

Keywords
Τυχαία Θέματα