Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι πιθανότατα ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας

Νικητής των χθεσινών προκριματικών εκλογών για το χρίσμα του υποψηφίου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς, αναδείχθηκε με 61%, ο πρώην κομμουνιστής  Πιερλουίτζι Μπερσάνι, έναντι 38,5% για τον Ματέο Ρέντσι.

«Ήταν σωστό να δοκιμάσω. Ήταν όμορφο να το κάνουμε αυτό μαζί. Σας ευχαριστώ από καρδιάς»: Με αυτό το μήνυμα στο Twitter παραδέχτηκε την ήττα του ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, που μιλούσε για «ανανέωση» και «αλλαγή» με

πρότυπο τον Δημοκρατικό Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Με την κεντροαριστερά να ηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2013, ο 61χρονος Πιερλουίτζι Μπερσάνι αποτελεί πιθανότατα τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας, μετά το τέλος της θητείας της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι.

Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, νυν γραμματέας του κόμματος, αποτελεί, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, έναν παραδοσιακό «αριστερό» πολιτικό παλαιάς κοπής, με κομμουνιστικό παρελθόν και επιρροή τόσο στους κομματικούς μηχανισμούς όσο και στα συνδικάτα.

Ο  Μπερσάνι έχει χρηματίσει υπουργός Βιομηχανίας, Μεταφορών και Επιχειρήσεων στις κεντροαριστερές κυβερνήσεις που βρέθηκαν στην εξουσία στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, το διάστημα δηλαδή που η εξουσία δεν βρισκόταν στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σε μία από τις τελευταίες τηλεμαχίες είπε ότι οι πρώτες τρεις προτεραιότητές του από τη θέση του πρωθυπουργού θα είναι: να παραχωρήσει την ιταλική υπηκοότητα σε όσους έχουν γεννηθεί από ξένους γονείς, να θεσπίσει έναν «σκληρό» νόμο κατά της μαφίας και κατά της διαφθοράς και να λάβει μέτρα αρωγής των ανέργων και των μικρών επιχειρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα