Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος

Το όνειρο πάει να γίνει εφιάλτης για τον Ολυμπιακό που ξεχνάει τη 2η θέση και το πλεονέκτημα έδρας και αρχίζει να σκέφτεται το ενδεχόμενο να αποχαιρετήσει πρόωρα τη διοργάνωση. Η ήττα από το Μιλάνο ήταν «μαχαιριά στην καρδιά», το χάντικαπ από την ιταλική ομάδα δεν καλύπτεται και η πρόκριση πλέον κρέμεται από μια κλωστή, με δεδομένο ότι οι «ερυθρόλευκοι» έχουν εκτός έδρας τα τρία από τα πέντε επόμενα παιχνίδια στο Τοp-16.

Οσοι περιορίζονται στο να αναζητήσουν τα αίτια στην απουσία του Σπανούλη μάλλον δεν

θέλουν να δουν την αλήθεια κατάματα. Μπορεί η ηγετική φυσιογνωμία του αρχηγού να λείπει από το παρκέ, αλλά η απουσία του δεν είναι καν η μισή αλήθεια για τα άσχημα αποτελέσματα του Ολυμπιακού.

Η ουσία κρύβεται στο... μαγείρεμα που έχουν κάνει οι «ερυθρόλευκοι» το τελευταίο δίμηνο με αποτέλεσμα οι ισορροπίες του ρόστερ να έχουν διαταραχθεί, το rotation να έχει μικρύνει και οι επιλογές του Μπαρτζώκα να είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Επί της ουσίας, ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα από ελληνόπουλα που έχει και μερικούς ξένους για να συμπληρώνουν τη 12άδα. Με εξαίρεση τον Ντάνστον που χθες ήταν εκπληκτικός και κατά περίσταση τον Λοτζέσκι, οι υπόλοιπες επιλογές του Μπαρτζώκα αποδεικνύονται -εκ του αποτελέσματος- λανθασμένες.

Χθες για παράδειγμα ο Ελληνας τεχνικός είχε έξι μη γηγενείς στη διάθεσή του, εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν οι πέντε και απ' αυτούς μόνο οι δύο (Σερμαντίνι, Ντάνστον) παρουσιάστηκαν στο παρκέ. Πλέον, ο Ολυμπιακός δεν έχει πρόβλημα μόνο ποιότητας, αλλά και πρόβλημα ποσότητας, καθώς τα... κουκιά δεν βγαίνουν στα μεγάλα ματς. Μάντζαρης και Σλούκας, με δεδομένη την απουσία του Σπανούλη, υποχρεώνονται να τραβήξουν το κουπί, στο «4» ο ηρωικός χθες Πρίντεζης καλείται να παίξει και για τον κάκιστο Πέτγουεϊ, στο «5» ο Ντάνστον είναι πλέον ο μοναδικός αξιόπιστος δυνατός ψηλός που διαθέτει ο Ολυμπιακός και στο «3» ο Περπέρογλου παλεύει μόνος του, όντας αναγκασμένος να εκτελεί και για τον Σπανούλη.

Η έλλειψη ποσότητας είναι φανερή και στην αδυναμία που έχει πλέον ο Ολυμπιακός να πιέσει περισσότερο στην άμυνά του. Οταν δέχεσαι 88 πόντους στο ΣΕΦ από την Αρμάνι Μιλάνο, τότε το πρόβλημα δεν είναι η απουσία του Σπανούλη που αν ήταν στο παρκέ θα έβαζες 100, αλλά η αδυναμία να ελέγξεις τον ρυθμό, να σταματήσεις τα ένας εναντίον ενός των Αμερικανών της Αρμάνι και να παίξεις στα όρια του φάουλ για να διακόψεις τον ρυθμό και να πας σε πιο αργές επιθέσεις.

Ακόμη κι ως τέταρτος να περάσει ο Ολυμπιακός δεν είναι τελειωμένος, αρκεί ο Μπαρτζώκας να βρει τη «χημεία» που ο ίδιος έχασε μετά την πρώτη ήττα από τον Παναθηναϊκό.

Ο αδικαιολόγητος πανικός που κυρίευσε τους «ερυθρόλευκους» είναι η βασική αιτία για τη... σαλάτα που παρουσιάζουν αυτό το διάστημα.

Τον... τελείωσε ο κόσμος

Η... σαλάτα που έκανε ο Ολυμπιακός το τελευταίο δίμηνο με το «μπες-βγες» και το «φύγε εσύ-έλα εσύ» έκανε τον κόσμο να χάσει την εμπιστοσύνη του όσον αφορά τον σχεδιασμό. Μπορεί ο Μπαρτζώκας να ζήτησε στήριξη στον Κόλινς παραμονή του αγώνα, αλλά ο ίδιος ο κόσμος ήταν αυτός που ουσιαστικά... τελείωσε τον Αμερικανό!

Στο δεύτερο λάθος ήρθαν οι (απαράδεκτες) αποδοκιμασίες και ο προπονητής των πρωταθλητών Ευρώπης αναγκάστηκε να τον αποσύρει και να τον αφήσει στον πάγκο μέχρι και το φινάλε. Ανεξάρτητα από το αν ο Κόλινς κάνει ή δεν κάνει για τον Ολυμπιακό, οι αποδοκιμασίες σε παίκτη που φοράει τη φανέλα μόνο προς το συμφέρον της ομάδας δεν είναι...

Οι δύο δρόμοι του Μπαρτζώκα

Μετά την εξέλιξη αυτή δύο είναι οι δρόμοι: Ή ο Μπαρτζώκας θα επιμείνει στην απόφασή του να στηρίξει τον παίκτη και θα προσπαθήσει να πάρει ό,τι καλύτερο μπορεί από τον Κόλινς ή θα κάνει το χατίρι της εξέδρας και θα τον στείλει στην άκρη του πάγκου, μειώνοντας κι άλλο το rotation. Δυνατότητα αντικατάστασης δεν υπάρχει τη δεδομένη χρονική στιγμή, οπότε άλλη λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Είναι σαφές βεβαίως πως ο Κόλινς ήταν άλλη μια αποτυχημένη επιλογή (στις τόσες άλλες μέχρι τώρα...), αλλά από τη στιγμή που υπάρχει στην ομάδα δουλειά του προπονητή είναι να πάρει απ' αυτόν ό,τι μπορεί περισσότερο.

Πηγή: Sentragoal.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα