Ο πανδημικός ιός Α (Η1Ν1) έφτασε μέσω Λιβύης στην Ελλάδα

Δυο σοβαρά κρούσματα του ιού Α (Η1Ν1) εντοπίστηκαν στη χώρα μας και συγκεκριμένα σε ένα βρέφος από τη Λιβύη και μια γυναίκα από την Ουκρανία.

Μετά από οκτώ εβδομάδες από την επίσημη εμφάνιση της γρίπης στην Ευρώπη, η νόσος έφτασε στην Ελλάδα μέσω Λιβύης. Το πρώτο βαρύ περιστατικό

γρίπης αφορά ένα μωρό, το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμη το ένα έτος, από την αφρικανική χώρα το οποίο βρίσκεται διασωληνωμένο στο Παίδων «Αγία Σοφία». Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται ιδιαίτερη κρίσιμη από τους θεράποντες ιατρούς, καθώς η βλάβη στους πνεύμονες είναι εκτεταμένη και σοβαρή. Το μωρό από τη Λιβύη είχε διακομιστεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης του Κατάρ και ιδιωτικών θεραπευτηρίων για τη νοσηλεία Λίβυων πολιτών μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι.

Διασωληνωμένη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύεται και μια γυναίκα από την Ουκρανία, καθώς εμφάνισε βαριά πνευμονία – συνήθης επιπλοκή του ιού Α (Η1Ν1).

Ομάδα «υψηλού κινδύνου» για σοβαρή νόσηση λόγω γρίπης θεωρούνται περίπου 1,5 εκατομμύρια Έλληνες. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για όσους ενηλίκους και ανήλικους πάσχουν από χρόνια νοσήματα των πνευμόνων, της καρδιάς, μεταβολικά νοσήματα, έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, για τους παχύσαρκους και τις εγκύους. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι ειδικοί συνιστούν το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο.

Πάντως, ο λοιμωξιολόγος και συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Σωτήρης Τσίοδρας εμφανίζεται καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας ότι η δραστηριότητα της γρίπης βρίσκεται σε χαμηλά προς το παρόν επίπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα