«Ο ΟΛΠ ανάμεσα στα 5 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά λιμάνια»

Αισιόδοξος σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης του λιμανιού στον Πειραιά εμφανίστηκε ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου, σήμερα ο Πειραιάς είναι το 11ο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και εστιάζει στη

διαχείριση της κινεζικής Cosco. Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε σε αυτό, σημειώνοντας: «Ο Πειραιάς θα μπορούσε να γίνει ένα από τα τέσσερα ή πέντε μεγαλύτερα λιμάνια στην Ευρώπη πολύ σύντομα».

Σήμερα (Τρίτη) πάντως θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο της σύμβασης πώλησης για το 67% των μετοχών του ΟΛΠ, με στόχο να εγκριθεί εντός της εβδομάδας, ώστε αμέσως μετά το ΤΑΙΠΕΔ να προκηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό. Η σύμβαση θα προβλέπει ότι ο επενδυτής θα αναλάβει να αναπτύξει όλες τις δραστηριότητες του λιμανιού (δηλαδή Προβλήτα 1, car terminal, ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα, ναυπηγοεπισκευαστική).

Παράλληλα, όπως διευκρινίζεται, σε καμιά περίπτωση δεν πωλούνται οι λιμενικές εγκαταστάσεις, καθώς η αποκρατικοποίηση αφορά τη μεταβίβαση της σύμβασης παραχώρησης που έχει συνάψει ο ΟΛΠ με το Δημόσιο, και η οποία λήγει το 2052. Αυτό σημαίνει ότι οι υποδομές παραμένουν στο Δημόσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα