Ο Κουβέλης έφυγε, οι εκλογές έρχονται...

Του Αριστείδη Αποστόλου ([email protected])

Σε ορόσημο για την πορεία της κυβέρνησης εξελίχθηκε η υπόθεση της ΕΡΤ. Οι τρεις αρχηγοί, που μέχρι την Πέμπτη στήριζαν από κοινού την κυβέρνηση, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν, με συνέπεια να δημιουργηθεί ένα αξεπέραστο ρήγμα στη συνοχή και τη βιωσιμότητά της.

Το βράδυ της Πέμπτης, μετά τη συνάντηση των τριών στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης

ανακοίνωσε ουσιαστικά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, αφήνοντας τους εταίρους του (τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο) να συνεχίζουν μόνοι τους τη διακυβέρνηση της χώρας. Πλέον, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καλούνται να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας, με αμφίβολες συνέπειες, τόσο από πλευράς αποτελεσματικότητας, όσο και βιωσιμότητας. Σε κάθε περίπτωση, αυτονόητος θεωρείται ένας άμεσος ανασχηματισμός, κατά τον οποίο αναμένεται να διευρυνθεί ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση –ένα γεγονός που επιθυμούσε ο κ. Βενιζέλος εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, όπως είχε αναφέρει η «Α» και σε προηγούμενο φύλλο της, η πορεία των πραγμάτων οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε πρόωρες εκλογές, καθώς η –κουτσουρεμένη» πλέον– κυβέρνηση θα κληθεί να επιλύσει ακόμα πιο δύσκολα προβλήματα στο άμεσο μέλλον. Οι πολιτικές εξελίξεις δημιουργούν έντονο προβληματισμό στους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τους δανειστές της Ελλάδας, που αναζητούν ήδη τη διάδοχη κατάσταση, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα που είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη υλοποίηση του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος.

Πώς διαμορφώνεται η νέα κατάσταση

Η κυβέρνηση συνεργασίας των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα έχει οριακή πλειοψηφία στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ ανέρχεται σε 125 βουλευτές και του ΠΑΣΟΚ σε 28. Σύνολο 153 βουλευτές, οι οποίοι ενδεχομένως θα έχουν τη στήριξη και άλλων πολιτικών, τόσο από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, όσο και της δεξιάς. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση οι κύριοι Μαρκόπουλος, Σολδάτος, Λοβέρδος και Αηδόνης, ανεβάζοντας το σύνολο των φιλοκυβερνητικών βουλευτών στον πιο «ασφαλή» αριθμό των 157. Ωστόσο, η συνέχεια του κυβερνητικού έργου προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη, γεγονός που θα δικαιολογήσει τυχόν διαρροές στο άμεσο μέλλον, με τελική κατάληξη την προσφυγή στις κάλπες.

Ανυποχώρητος ο Σαμαράς

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού, μετά το ναυάγιο της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Με διάγγελμά του, ο κ. Σαμαράς επέρριψε ευθύνες στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, κ. Κουβέλη για τη στάση του, ενώ εμφανίσθηκε αποφασισμένος να συνεχίσει την πολιτική που έχει χαράξει, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δεν πρέπει να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού», προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προκατέλαβε την επόμενη μέρα λέγοντας: «ο κ. Βενιζέλος τίμησε τη συμφωνία μας, ο κ. Κουβέλης υπαναχώρησε από αυτή». Για να τονίσει: «Δεν θα επιστρέψουμε στο αμαρτωλό παρελθόν, δεν μπορούν να προχωρήσουν επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος». Πιο απλά, ο πρωθυπουργός φάνηκε αποφασισμένος να μην υποχωρήσει σε όσα έχει δεσμευθεί στους δανειστές της Ελλάδας, θυμίζοντας εν μέρει την ανάλογη στάση που είχε κρατήσει στο παρελθόν και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου˙ με τις όποιες συνέπειες είχε αυτή η στάση, στην ελληνική κοινωνία.

Κουβέλης: «Δεν είναι δική μας η ευθύνη»

Από τα γραφεία του κόμματός του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης είπε το «όχι» στην πρόταση Σαμαρά για την ΕΡΤ, αποσύροντάς ουσιαστικά τη στήριξή του στην κυβέρνηση το βράδυ της Πέμπτης. «Δεν προέκυψε ο κοινός πολιτικός τόπος για την ΕΡΤ στη σύσκεψη. Επανήλθε η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για την αναδιοργάνωση με την ΕΡΤ σε κίνηση και παρόντες όλους τους εργαζομένους και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», τόνισε ο κ. Κουβέλης, για να προσθέσει στη συνέχεια πως «δεν είναι τυπικό και διαδικαστικό ζήτημα, είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας και ουσίας».

Βενιζέλος: «Όχι μία μέσα και μία έξω...»

Αντιθέτως, ο κ. Βενιζέλος επέλεξε να στηρίξει την κυβέρνηση, κρατώντας απόσταση από τη θέση του κ. Κουβέλη, τονίζοντας με νόημα πως «όταν μετέχουμε σε μια ευθύνη είμαστε μέσα, όχι μια μέσα μια έξω». Όπως και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Βενιζέλος έκανε δηλώσεις από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, το βράδυ της Πέμπτης, μετά το πέρας της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών. «Η κατάσταση για τη χώρα και την οικονομία είναι κρίσιμη. Πριν από λίγες ημέρες βρεθήκαμε προ εκπλήξεως, με την κυβέρνηση να ενεργεί μονομερώς, να μαυρίζει την οθόνη, δημιουργώντας θεσμικό πρόβλημα στη χώρα παρά τη δεδηλωμένη άρνηση του ΠΑΣΟΚ», είπε αρχικά ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε λέγοντας: «Ζητήσαμε να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ σε όλες τις συχνότητες, κάτι που επιτάσσει το ΣτΕ και επιβάλει ένα κράτος δικαίου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μείζον θέμα είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, δηλαδή η άμεση αποκατάσταση λειτουργίας της ΕΡΤ».

«Αποτελεί ζήτημα για την υπόσταση και λειτουργική σταθερότητα της κυβέρνησης με δεδομένα τα βήματα και τις θυσίες που έχει κάνει λαός και με δεδομένα τα δύσκολα που έρχονται», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε: «μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις αυτές τις ημέρες θέσαμε την επάνοδο της ΕΡΤ σε λειτουργία και την ανάγκη δημιουργίας επιτροπής προσωπικοτήτων και ορισμού υφυπουργού υπεύθυνου για τη μετάβαση στη νέα δημόσια τηλεόραση». «Έχουν γίνει βήματα προσέγγισης και κινήσεις επανόρθωσης, καθώς αποδέχεται ο πρωθυπουργός την άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, μέσω σοβαρών εκπομπών σε όλες τις συχνότητες με ειδική μέριμνα και για τα μουσικά σύνολα. Όλα αυτά μας επιτρέπουν να συζητήσουμε για την επαναθεμελίωση της κυβερνητικής συνεργασίας», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Όταν μετέχουμε σε μια ευθύνη είμαστε μέσα, όχι μια μέσα μια έξω», ήταν η σαφής αιχμή του προς τη ΔΗΜΑΡ, την οποία κάλεσε «να συνεχίσει ως τρικομματική κυβέρνηση και να μετάσχει στη διαδικασία της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας». Τέλος, τόνισε πως «το ΠΑΣΟΚ δε φοβάται τις εκλογές και σεβόμαστε τον πολίτη και το λαό, που δε θέλει εκλογές, αλλά μια κυβέρνηση αποτελεσματική, καθώς δε θα βοηθούσε τους εργαζόμενους της ΕΡΤ η διάλυση της Βουλής και οι πρόωρες εκλογές. Το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ είναι καθαρό, είναι μήνυμα σταθερότητας και ευθύνης».

«Ο Κουβέλης είχε υπογράψει non paper»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε το πρωί της Παρασκευής πως την Τετάρτη το βράδυ οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί είχαν υπογράψει non paper με όλα τα σημεία συμφωνίας για την ΕΡΤ, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ για αλλαγή στάσης. «Την τελευταία στιγμή προσήλθε με άλλες θέσεις ο κ. Κουβέλης», σχολίασε ο κ. Κεδίκογλου, χρεώνοντας στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ την πολιτική κρίση. «Υπήρχε συμφωνία για το πλαίσιο που θα μπορούσε να ακολουθηθεί, το μόνο που δεν είχε καθοριστεί ήταν ο ακριβής αριθμός των υπαλλήλων», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας την πρόθεση του πρωθυπουργού να αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων που θα έπιαναν δουλειά στη μεταβατική ΕΡΤ. Όσο για το μέλλον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός: «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να προχωρήσουμε. Δεν πρέπει να πέσουμε σε ακυβερνησία και σε στασιμότητα». Τέλος, ο κ. Κεδίκογλου συνεχάρη το ΠΑΣΟΚ για την «υπεύθυνη» στάση του.

Η αποχώρηση των υπουργών της ΔΗΜΑΡ

Αποχώρηση των υπουργών και των γενικών γραμματέων της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση αποφάσισαν η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, υπερψηφίζοντας τη σχετική πρόταση του Φώτη Κουβέλη. «Η απόφαση που λάβαμε είναι πολύ συγκεκριμένη. Θα στηρίξουμε την κυβέρνηση σε όποια θέματα συμφωνούμε. Όταν έρθει το ζήτημα και εάν τεθεί για ψήφο εμπιστοσύνης, τότε θα το αντιμετωπίσουμε» δήλωσε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης εξερχόμενος της Αγ. Κωνσταντίνου.

Κατά την ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με θέμα την αποχώρηση από την κυβέρνηση 11 ψήφισαν υπέρ, 2 κατά και 1 αποχή. Οι κ.κ. Β. Οικονόμου και Γρ. Ψαριανός ψήφισαν κατά, ενώ αποχή επέλεξε ο γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Σπ. Λουκούδης. Στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος για το ίδιο θέμα 20 ψήφισαν υπέρ και 6 κατά.

Ο Φώτης Κουβέλης στις πρώτες δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση υποστήριξε: «Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Η ΔΗΜΑΡ έδωσε και θα δώσει τη μάχη για την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο». Και πρόσθεσε: «η ΔΗΜΑΡ θα είναι ενεργή, αλλά και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και πολιτικές που προωθούν κομματικές επιλογές και δεν υπηρετούν την ανόρθωση της χώρας, της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς», «καρφώνοντας» τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι υπουργοί που είχε τοποθετήσει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση είναι:

Αντώνης Ρουπακιώτης, υπουργός Δικαιοσύνης

Αντώνης Μανιτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Φωτεινή Σκοπούλη, υφυπουργός Υγείας

Ασημάκης Παπαγεωργίου, υφυπουργός ΠΕΚΑ

Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υφυπουργός Παιδείας

Οι γενικοί γραμματείς είναι:

Άννα Αναγνωστοπούλου, Γενική Γραμματέας Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης

Μάρω Ευαγγελίδου, Γενική Γραμματέας ΠΕΚΑ

Βασίλης Μάγλαρης. Γενικός Γραμματέας υπουργείου Ανάπτυξης

Ελένη Καραντζόλα, Γενική Γραμματέας υπουργείου Παιδείας

Γιάννης Σπιλάνης, Γενικός Γραμματέας υπουργείου Ναυτιλίας

Οι ειδικοί Γραμματείς είναι:

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών

Μιχάλης Κανδαράκης, ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

Η ανακοίνωση της Ε.Ε. της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ

«Η ΔΗΜΑΡ μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της δεν μετέχει στην κυβέρνηση. Ζήτησε από τους Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς, που η ΔΗΜΑΡ είχε υποδείξει, να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους».

ΠΑΣΟΚ: Οι υποψήφιοι για κυβερνητικές θέσεις

Πυρετωδώς προετοιμάζονται στο ΠΑΣΟΚ για να «μπουν» στην κυβέρνηση μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και την απόσυρση των υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων της ΔΗΜΑΡ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις για να αποφασίσει τη συμμετοχή βουλευτών του στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Ήδη τα πρώτα ονόματα έχουν αρχίσει και ακούγονται με πιθανότερος για υπουργοποίηση να θεωρούνται οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος θα αναλάβει υφυπουργός για τη νέα δημόσια τηλεόραση, η Φώφη Γεννηματά, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Συμεών Κεδίκογλου και ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η ανησυχία των Ευρωπαίων

Διάχυτος είναι ο προβληματισμός των Ευρωπαίων για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Επίτροπος Όλι Ρεν, αφού διευκρίνισαν πως το τι θα γίνει στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας είναι αρμοδιότητα των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων, τόνισαν την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, σημειώνοντας ότι η αναστροφή του διεθνούς κλίματος κατά το τελευταίο έτος οφείλεται πρωτίστως στην πολιτική σταθεροποίηση της χώρας. Την ίδια στιγμή όμως, σημείωσαν την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις εντός των προσεχών ημερών, ούτως ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων.

«Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν έλεγε ότι ονειρεύεται μια συνέντευξη Τύπου ή ένα καλοκαίρι, όπου δεν θα γινόταν λόγος για την ελληνική κρίση. Κάτι που μοιάζει ευσεβής πόθος», ανέφερε η γαλλική εφημερίδα Les Echos, συμπληρώνοντας πως «η Ελλάδα επανήλθε στην ατζέντα των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αφού ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Αθήνα έμοιαζε να αμφιταλαντεύεται με φόντο την αναμόρφωση του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου». Αυτή η αστάθεια απασχολεί σοβαρά την Ευρώπη. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, διαβεβαίωσε πως η συζήτηση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της έγινε σε πολύ ήρεμους τόνους. Ωστόσο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επαναλάμβανε πως ήταν κεφαλαιώδες η κυβέρνηση της Ελλάδας να ολοκληρώσει τις συνομιλίες της με τους δανειστές της, που αξιολογούν την πρόοδο της Αθήνας στις μεταρρυθμίσεις, σημειώνει ο αρθρογράφος. Οι τελευταίοι κλυδωνισμοί στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα αναζωπύρωσαν τις αμφιβολίες για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί η Αθήνα, σχολιάζει η εφημερίδα. Η κρίση που προκλήθηκε από το βίαιο λουκέτο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση δημιούργησε βαριά σκιά στην ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει το δημόσιο τομέα, την ώρα που και τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων δεν έχουν την αναμενόμενη πρόοδο.

Οι απειλές του ΔΝΤ

Με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, σχολίασε ότι «εάν η αξιολόγηση γίνει μέχρι το τέλος του Ιουλίου δεν θα υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης για το 2014», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα βρίσκεται σε κίνδυνο, εφόσον η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί, πιθανώς λόγω πολιτικής ρευστότητας ή εκλογών. Το θέμα αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού ελλείμματος στο ελληνικό πρόγραμμα ύψους 3-4 δισ. ευρώ. «Υπάρχει μια συνεχής αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Η αποστολή που ολοκληρώθηκε, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Οι συζητήσεις πολιτικής έχουν διακοπεί και αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του μήνα. Προτεραιότητα για τις ελληνικές αρχές παραμένει να υλοποιήσουν άμεσα το πρόγραμμα. Εάν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου, όπως αναμένεται, δεν θα υπάρξουν προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέχρι το τέλος Ιουλίου 2014», ανέφερε χαρακτηριστικά.

www.attikipress.gr

Keywords
εκλογες, εκλογες 2012, κουβελης, ερχονται, εφυγε, φώτης κουβέλης, ΕΡΤ, δημαρ, σαμαρας, ΠΑΣΟΚ, βενιζελος, νεα δημοκρατια, ελλαδα, νέα, βουλη, λοβερδος, αηδόνης, συγκεκριμένο, ψηφοφορία, υπουργοι, αποσυρση, συμμετοχή, οφείλεται, καλοκαιρι, echos, αθηνα, ΔΝΤ, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, αποσυρση αυτοκινητων 2011, ανασχηματισμος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, παπανδρεου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, οφειλετες δημοσιου, υπουργειο δικαιοσυνης, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες 2014, αξιολογηση, ψαριανος, κοινωνια, φώτης κουβέλης, βουλευτες, το θεμα, αιχμη, δουλεια, θεμα, οικονομια, ονοματα, οροσημο, πλαισιο, προγραμμα, τηλεοραση, ωρα, αηδόνης, αμφιβολιες, απλα, ατζεντα, αφορμη, βιωσιμότητα, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, γραφεια, δυναμη, δημοσιο, δηλωσεις, δικη, δωσει, ευη, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εν μερει, ετος, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, υποθεση, υφυπουργος, κεγκερογλου, κυβερνηση, κινηση, λαθη, λειτουργια, λουκετο, μαξιμου, μειζον, μεριμνα, νοημα, ομαδα, οδυσσεας, οθονη, ολι ρεν, ουσιαστικα, οφείλεται, πεμπτη, προβληματα, πρωι, σαφης, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, συμμετοχή, συχνοτητες, σχεδια, υλοποιηση, φυλλο, φοντο, φωφη, φωφη γεννηματα, ψηφοφορία, βηματα, δημητρης, echos, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, κωνσταντινου, μοιαζει, ρηγμα, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα