Ο καφές χωρίς τσιγάρο, προσφέρει μακροζωία!

Μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι ο πολύς καφές συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατανάλωση 4 ή 5 καφέδων καθημερινά συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, όμως το κέρδος αυτό ισχύει, εφόσον ο καφές δεν συνοδεύεται με τσιγάρο.

Οι ερευνητές συσχέτισαν την κατανάλωση καφέ με την κατάσταση της υγείας περίπου 400.000 ατόμων, ηλικίας 50 έως 71 ετών για μία μεγάλη περίοδο σχεδόν 14 ετών. Όσο περισσότερο καφέ έπιναν οι συμμετέχοντες, άνδρες και γυναίκες, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να πεθάνουν στη διάρκεια της μελέτης.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ο καφές είναι αυτός, στον οποίο οφείλεται η μείωση της πιθανότητας θανάτου, όμως διαπιστώνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην ποσότητα του καφέ, που πίνει κανείς και στο πότε θα πεθάνει.

Αναλύοντας τα στοιχεία των 402.260 ανθρώπων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο καφές έχει αρνητική επίπτωση στο προσδόκιμο ζωής. Όμως, αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι όσοι πίνουν καφέ, συνήθως καπνίζουν κιόλας. Όταν οι επιστήμονες όμως ξεχώρισαν τους δύο κινδύνους μεταξύ τους αποβάλλοντας σαν στοιχείο από την ερευνά τους το κάπνισμα, τότε αποδείχθηκε, ότι ο καφές αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Σε σύγκριση με όσους άνδρες δεν έπιναν καθόλου καφέ στη διάρκεια των 14 ετών, που διήρκησε η μελέτη, όσοι έπιναν κατά μέσο όρο ένα καφέ την ημέρα, είχαν κατά μέσο όρο 6% μικρότερο κίνδυνο θανάτου. Όσοι έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ καθημερινά είχαν 10% μικρότερο κίνδυνο και όσοι έπιναν τέσσερις έως πέντε καφέδες, είχαν ακόμα μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η ωφέλεια του καφέ σε σχέση με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου είναι ακόμα μεγαλύτερη στην περίπτωση των γυναικών: Η μείωση του κινδύνου ήταν 5% για όσες έπιναν ένα καφέ τη μέρα, 13% για όσες έπιναν δύο έως τρεις, 16% για όσες έπιναν τέσσερις έως πέντε καφέδες και 15% για όσες έπιναν έξι και πάνω κάθε μέρα.

Η μείωση του κινδύνου αφορούσε ένα μεγάλο αριθμό αιτιών θανάτου, όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, αναπνευστικά προβλήματα και διαβήτη, εκτός του καρκίνου. Θα πρέπει όμως να τονιστεί, ότι η μείωση του κινδύνου αφορά κυρίως όσους πίνουν καφέ, αλλά δεν καπνίζουν ταυτόχρονα και ακόμα καλύτερα όσους δεν έχουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους, διότι το τσιγάρο, όταν συνοδεύει τον καφέ, λειτουργεί αρνητικά για την υγεία. Οι ευεργετικές αυτές ιδιότητες οφείλονται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στις παραπάνω από 1000 ουσίες, που περιέχονται στον καφέ.

Keywords
Τυχαία Θέματα