“Ο Ιρλανδός” ταινία: Υπόθεση που καθηλώνει, με υπογραφή Σκορσέζε

“Ο Ιρλανδός” ταινία: Η ζωή του Φρανκ Σίραν, από βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε εκτελεστής της Μαφίας και κεντρικό πιόνι στη διαφθορά των σωματείων από το οργανωμένο έγκλημα στη διάρκεια των ‘60s και ‘70s. Στο ρόλο ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ψηφιακά αλλοιωμένος ώστε να παίζει τον χαρακτήρα σε όλα τα στάδια της ζωής του, επανενώνεται με τον Σκορσέζε αλλά και με τον Αλ Πατσίνο, ο οποίος υποδύεται τον διάσημο ηγέτη του συνδικάτου των Οδηγών Φορτηγών, Τζίμι Χόφα.

Είναι δείγμα μεγάλης πείρας και χαρίσματος από την πλευρά του Σκορσέζε όσο και της σταθερής μοντέρ

του Θέλμα Σουμέικερ, το πώς παρακολουθώντας το πρώτο δίωρο του φιλμ τα πάντα μοιάζουν να κυλάνε αβίαστα, με τίποτα να μη μοιάζει συγκλονιστικά απαραίτητο αλλά και τίποτα να μην περισσεύει. Το μεγαλύτερο μέρος του φιλμ αφορά τη δράση του Σίραν κατά το απόγειο της επιρροής της Μαφίας, δίνοντας στον Σκορσέζε την ευκαιρία να απλώσει στο πανί όλο το εύρος της γκανκστερικής αφήγησης, με πλέγματα ηρώων και συμφερόντων να συναντώνται μονίμως και τους συσχετισμούς δύναμης να αλλάζουν διαρκώς μέσα σε ένα πλαίσιο φθοράς και διάβρωσης των κοινωνικών θεσμών στην καπιταλιστική Δύση.

“Ο Ιρλανδός” ταινία: Η υπόθεση

Η ιστορία του οργανωμένου εγκλήματος στη μεταπολεμική Αμερική μέσα από τα μάτια του βετεράνου του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, Φρανκ Σίραν, ενός απατεώνα και εκτελεστή που συνεργάστηκε με διαβόητες μορφές του 20ού αιώνα, όπως ο θρυλικός συνδικαλιστής Τζίμι Χόφφα. Ο Μάρτιν Σκορσέζε με ένα γκανγκστερικό έπος κλείνει τον κύκλο των ταινιών για τη μαφία και αποτίει φόρο τιμής στον κινηματογράφο, αν και έχει χρηματοδοτηθεί με χρήματα της μικρής οθόνης.

Από τους «Κακόφημους Δρόμους» μέχρι τα «Καλά Παιδιά» και το «Καζίνο», ο Σκορσέζε έχει εντρυφήσει στον σκοτεινό και γοητευτικό κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτή τη φορά επιστρέφει στα χωράφια της μαφίας μέσα από την ιστορία του Φρανκ Σίραν, ενός βετεράνου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια μέλους της οικογένειας Μπαφαλίνο, που σε μεγάλη ηλικία εξιστορεί τη ζωή του μέσα από έναν οίκο ευγηρίας. Δουλεύοντας για την ιταλική μαφία, ο Σίραν ή «Ιρλανδός» θα βρεθεί στο πλάι του γνωστού συνδικαλιστή Τζίμι Χόφφα, του οποίου η εξαφάνιση αποτελεί ένα από τα άλυτα μυστήρια της σύγχρονης Αμερικανικής Ιστορίας.

Εμπνευσμένος από το βιβλίο «I Heard you Paint Houses» (το παρατσούκλι των μαφιόζων επειδή σκοτώνοντας λέρωναν τους τοίχους με αίμα) του Τσαρλς Μπραντ, που έχει μελετήσει τη μαφία και είχε συνεντευξιάσει προσωπικά τον Σίραν πριν από τον θάνατό του, ο Σκορσέζε κινείται σε δυο χρόνους: στο παρόν ενός ετοιμοθάνατου άντρα που αναρωτιέται τελικά τι αφήνει πίσω του και στο παρελθόν ενός σαραντάρη που βγαίνοντας από έναν ανήθικο πόλεμο, προσπαθεί να επιβιώσει, χωρίς να ασχολείται με το τι είναι καλό ή κακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα