Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής του Μιχαήλ Άγγελου στο Πράδο μετά από 20 χρόνια

Βομβαρδίστηκε, κάηκε, έγινε κομμάτια. Το σπουδαίο έργο του Μιχαήλ Άγγελου, ο νεαρός Ιωάννης ο Βαπτιστής, ένα από τα λίγα έργα του καλλιτέχνη εκτός Ιταλίας, παρουσιάστηκε στο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης, μετά από 20 χρόνια εργασιών αποκατάστασης.

Το έργο χρονολογείται γύρω στο 1495. Τον 16ο αιώνα το άγαλμα μεταφέρθηκε στην πόλη Ούμπεδα της Ισπανίας και συγκεκριμένα στο Παρεκκλήσι του Σωτήρα.

Το 1936, στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, το παρεκκλήσι δέχθηκε επίθεση και το γλυπτό καταστράφηκε και

κάηκε. Μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι για την καταστροφή του.

«Επρόκειτο για ολοκληρωτική καταστροφή» είπε ο Νούρια δε Μιγκέλ των Φίλων του Ιδρύματος του Μουσείου Πράδο.

Μόνο 14 κομμάτια του αγάλματος είχαν μείνει ανέπαφα (περίπου το 40% του έργου).

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την αποκατάστασή του και το 1994 ξεκίνησε η διαδικασία αποκατάστασης στη Φλωρεντία της Ιταλίας, μία διαδικασία που διήρκεσε 19 χρόνια.

Χρησιμοποιώντας φωτογραφίες και περιγραφές του αγάλματος, η ομάδα της Φλωρεντίας δημιούργησε μία τρισδιάστατη εικόνα, την οποία χρησιμοποίησε ως οδηγό για την επανακατασκευή του αγάλματος.

Η ομάδα χρησιμοποίησε μάρμαρο και συμπλήρωσε τα κομμάτια που έλειπαν με υαλοβάμβακα και επικάλυψη με στόκο.

Παράλληλα, με λέιζερ καθαρίστηκαν τα αρχικά τμήματα που είχαν μαυρίσει από τη φωτιά.

Η ομάδα που πραγματοποίησε την αποκατάσταση ήταν επιφορτισμένη τόσο με την αναδημιουργία του έργου, όσο και με την απόδοση της ταραχώδους ιστορίας του. Γι” αυτό το σκοπό ορατά στο άγαλμα είναι σημάδια και καψίματα που δηλώνουν την καταστροφή που υπέστη.

Το άγαλμα θα εκτίθεται έως τις 28 Ιουνίου στο Μουσείο Πράδο στη Μαδρίτη και μετά θα επιστρέψει στο παρεκκλήσι του Σωτήρα στην Ούμπεδα.

ΠΗΓΗ: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα