Ντάισελμπλουμ: Σοβαρή στις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις η ελληνική κυβέρνηση

Αισιοδοξία εκφράζουν οι δανειστές για εξεύρεση λύσης και οριστικής συμφωνίας με την ελληνική πλευρά όσον αφορά στην 4μηνη παράταση- «ανάσα» για την κυβέρνηση, προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, τηρώντας παράλληλα όμως συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Ως γνωστόν η λίστα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών είναι στα χέρια του προέδρου του Eurogroup και των τριών θεσμών -της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Λάβαμε την επιστολή,

αρκετά αργά χθες το βράδυ, αλλά έγκαιρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στην συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, όπου θα εξεταστεί και η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ σοβαρή όσον αφορά της δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις», σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, που χαρακτήρισε τη λίστα «μόνο το πρώτο βήμα», προσθέτοντας πως «θα χρειαστεί χρόνο για να εξειδικευθεί».

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενο Grexit, ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε: «Το Grexit δεν είναι στο τραπέζι, δεν συζητείται». «Οι ελληνικοί δημοσιονομικοί στόχοι μπορεί να προσαρμοστούν αν το δικαιολογούν οι συνθήκες», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας πως «το ελληνικό πρόγραμμα δεν απέτυχε».

Κομισιόν: Επαρκώς περιεκτικός ο κατάλογος

Πριν την επιστολή είχε γίνει εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων της Επιτροπής και των άλλων θεσμών, αναφέρουν πηγές της Κομισιόν. Κατά την άποψη της Επιτροπής, «ο κατάλογος αυτός είναι επαρκώς περιεκτικός (sufficiently comprehensive), ώστε να αποτελέσει ένα αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης όπως ζητήθηκε από την Ευρωομάδα στην τελευταία συνεδρίασή της. «Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο», σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι η ισχυρή δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Εφόσον «κλειδώσει» σήμερα η συμφωνία, τότε θα κατατεθεί ίσως και εντός της εβδομάδας στη Βουλή προς έγκριση η επέκταση της δανειακής σύμβασης και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προκύψουν.

Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα