«Νο» από τον Κάμερον για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Για άλλη μία φορά, η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε την όποια συζήτηση επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Η «ευκαιρία» για μία σχετική δήλωση δόθηκε στον Βρετανό πρωθυπουργό, ο οποίος βρισκόμενος στην Ινδία, αρνήθηκε τόσο στην ασιατική χώρα την επιστροφή του διαμαντιού των 105 καρατίων που οι Βρετανοί υποχρέωσαν να τους παραδοθεί το 1850, όσο και στην Ελλάδα τα Μάρμαρα που άρπαξε ο Έλγιν και έχει οικειοποιηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δεν πιστεύω πως αυτή είναι η σωστή προσέγγιση», δήλωσε ο Κάμερον για το διαμάντι. Και συμπλήρωσε: «Είναι το ίδιο ζήτημα με τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Η σωστή απάντηση είναι το Βρετανικό Μουσείο και οι άλλοι πολιτιστικοί θεσμοί να κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν, δηλαδή να διασυνδέονται με άλλους θεσμούς σ' όλο τον κόσμο ώστε να εξασφαλίζουν ότι τα πράγματα που έχουμε και που φροντίζουμε τόσο καλά, να τα μοιραζόμαστε όπως αρμόζει με ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο. Δεν πιστεύω σε ανάγκη επιστροφής. Δεν πιστεύω πως είναι κάτι λογικό».

Αξίζει να σημειωθεί πως το διαμάντι Κοχ-ι-Νουρ των 105 καρατίων που εκτίθεται σήμερα στον Πύργο του Λονδίνου, κατά τον καιρό της αποικιοκρατίας, η Βρετανία είχε υποχρεώσει την Ινδία να το παραδώσει. Και το χρησιμοποίησε για να κοσμήσει το διάδημα της μητέρας της βασίλισσας Ελισάβετ. Ο τότε αποικιακός Βρετανός γενικός κυβερνήτης της Ινδίας είχε κανονίσει ώστε το τεράστιο διαμάντι να δοθεί το 1850 ως δώρο στη βασίλισσα Βικτωρία. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στον κόσμο και πολλοί Ινδοί, ανάμεσά τους και ο εγγονός του ηγέτη της ανεξαρτησίας Μαχάτμα Γκάντι, έχουν ζητήσει να επιστραφεί ως εξιλέωση για το αποικιοκρατικό παρελθόν της Βρετανίας.

Αν η Κέιτ Μίντλετον, η σύζυγος του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο οποίος είναι δεύτερος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, γίνει τελικά βασιλική σύζυγος, θα φοράει το στέμμα με το διαμάντι σε επίσημες περιστάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα