Νιόκι: Πώς θα φτιάξετε φρέσκα νιόκι με τρία μόλις υλικά

Αν και τα ζυμαρικά έχουν μια σημαντική θέση στη διατροφή του μέσου Έλληνα, τα νιόκι είναι σχετικά παραγνωρισμένα και σπάνια θα τα δείτε στους καταλόγους των εστιατορίων, ακόμη και εκείνων που ειδικεύονται στην Ιταλική κουζίνα. Αξίζει όμως να τα δοκιμάσετε, έχουν ιδιαίτερη γεύση και υφή και είναι πολύ εύκολα στην παρασκευή τους. Μάθετε στη συνέχεια περισσότερα για αυτό το παρεξηγημένο ζυμαρικό και δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε εύκολα φρέσκα νιόκι στο σπίτι σας.

Τι είναι τα νιόκι

Τα νιόκι (gnocchi) είναι στρογγυλά ζυμαρικά

φτιαγμένα με αλεύρι και πατάτα συνήθως, αλλά μπορούν να γίνουν και από σιμιγδάλι ή πολέντα. Είναι ένα από τα παλιότερα γνωστά ζυμαρικά και φτιάχνονται παραδοσιακά κόβοντας μικρά κομμάτια ζύμης με το χέρι. Όπως όλα τα ζυμαρικά στην ιταλική κουζίνα σερβίρονται ως πρώτο πιάτο ή ως συνοδευτικό κυρίως πιάτων με κρέας.

Ιταλική Παράδοση

Τα νιόκι είναι μια σπεσιαλιτέ της τοπικής κουζίνας της βόρειας Ιταλίας και ιδιαίτερα της περιοχής Emilia Romagna. Μπορούν να σερβιριστούν με μια ποικιλία καρυκευμάτων: μια απλή σάλτσα ντομάτας, ραγού μοσχάρι, τυρί και κρέμα γάλακτος, πέστο, βούτυρο και γκοργκοντζόλα. Μπορείτε επίσης να τα πασπαλίσετε με άφθονη παρμεζάνα και να τα γκρατινάρετε στον φούρνο για λίγα λεπτά.

Πώς να τα διατηρήσετε φρέσκα

Τα νιόκι διατηρούνται για δύο ημέρες στο ψυγείο, τοποθετημένα σε μια πιατέλα με κενά μεταξύ τους, ελαφρώς αλευρωμένα και καλυμμένα με ένα πανί. Μπορούν επίσης να καταψυχθούν, τοποθετημένα σε πιατέλα επίσης, έτσι ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Μόλις παγώσουν, μπορείτε να τα βάλετε σε σακουλάκια και θα διατηρηθούν κατεψυγμένα για 2 έως 3 μήνες.

Ποια είναι η καλύτερη σάλτσα για νιόκι;

Λόγω του σχήματός τους — μικρά κοχύλια με ραβδώσεις — τα νιόκι απορροφούν πολύ αποτελεσματικά τις πλούσιες σάλτσες, αλλά είναι επίσης νόστιμα με βούτυρο και λίγο ελαφριά τηγανισμένο φασκόμηλο ή με μια κρεμώδη σάλτσα γκοργκοντζόλα.

Τα νιόκι primavera φτιάχνονται με νιόκι πατάτας και ανοιξιάτικα λαχανικά, όπως σπαράγγια, μπιζέλια, κολοκυθάκια, μπρόκολο και άλλα.

Τα νιόκι sorrentina είναι νιόκι ψημένα σε παχιά σάλτσα ντομάτας και συμπληρώνονται με μπόλικο τυρί, συνήθως μοτσαρέλα.

Τα νιόκι bolognese είναι, όπως υποδηλώνει το όνομα, νιόκι σε μια πλούσια σάλτσα bolognese με κιμά.

Πώς φτιάχνω σπιτικά νιόκι;

Η προετοιμασία των νιόκι στο σπίτι είναι μία από τις τεχνικές που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά στα πλαίσια της μεγάλης ιταλικής γαστρονομικής κληρονομιάς. Ο τρόπος που το αλεύρι και οι πατάτες ζυμώνονται, για να σχηματίσουν μια σταθερή αλλά ελαστική ζύμη, είναι μέρος της σωματικής μνήμης των γυναικών που παραδοσιακά εκτελούν αυτό το τελετουργικό.

Σήμερα μπορείτε να αγοράσετε συσκευασμένα νιόκι στα περισσότερα καταστήματα με είδη διατροφής. Τα νιόκι της ιταλικής εταιρείας De Cecco είναι από τα εκλεκτότερα και θα τα βρείτε στο ΑΒ φυλλαδιο σε προσφορά με 1,98€ σε συσκευασία των 500 γρ.

Είναι όμως πολύ απλό να φτιάξετε και φρέσκα χειροποίητα νιόκι στο σπίτι σας. Μία από τις πιο δημοφιλείς συνταγές για σπιτικά νιόκι απαιτεί μόνο τρία συστατικά: βρασμένες πατάτες, αλεύρι και αυγό.

Υλικά (για 4 μερίδες νιόκι)2 πατάτες2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις1 αυγόΕκτέλεσηΒήμα 1

Βράστε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Καθαρίστε τις πατάτες και βάλτε τις  στην κατσαρόλα. Βράστε τις μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να παραμείνουν σφιχτές, περίπου 15 λεπτά. Στραγγίστε, περάστε με κρύο νερό και λιώστε τις με ένα πιρούνι.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε τον πουρέ πατάτας, το αλεύρι και το αυγό και ζυμώστε τα σε μια μεγάλη μπάλα. Πλάστε τη ζύμη σε μακριούς κυλίνδρους με διάμετρο περίπου 2 εκατοστά. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια κόψτε τα νιόκι σε κομμάτια περίπου 2,5 εκατοστών. Με ένα πηρούνι πιέστε τα ελαφριά για να αποκτήσουν τις χαρακτηριστικές τους ραβδώσεις.

Βήμα 3

Βράστε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ρίξτε τα νιόκι και μαγειρέψτε για 3-5 λεπτά ή μέχρι τα νιόκι να επιπλέουν, στραγγίστε και σερβίρετε με τη σάλτσα της επιλογής σας.

Θα βρείτε πολλές συνταγές που θα αναδείξουν τα χειροποίητα νιόκι σας, που είναι κάπως πιο ελαφριά από τα παραδοσιακά ζυμαρικά με λευκό αλεύρι. Ο κύριος λόγος για να τα δοκιμάσετε όμως είναι γιατί είναι ένα πραγματικά απολαυστικό πιάτο της ιταλικής κουζίνας, που δείχνει γιατί αυτή είναι τόσο δημοφιλής σε όλον τον κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα