Νίκη Μακρόν: Οι προκλήσεις μπροστά στον Γάλλο πρόεδρο

Μπορεί η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας να ανακούφισε όλους εκείνους που φοβόντουσαν ένα πολιτικό χάος εντός και εκτός τειχών σε περίπτωση που επικρατούσε η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, αλλά τα δύσκολα έπονται για τον κεντρώο ευρωπαϊστή πρόεδρο. Παρά τη διακήρυξή του στην επινίκια ομιλία του ότι θα είναι «πρόεδρος όλων» η Γαλλία παραμένει βαθιά διχασμένη κι

ο Μακρόν ένας πρόεδρος που ένα μεγάλο κομμάτι των συμπατριωτών του δεν θα ήθελε στο Ελυζέ. Η πρώτη θητεία του σημαδεύτηκε από τις διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων», το Brexit, την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές του 2016, την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κι η δεύτερη μπορεί να κρύβει εξίσου πολλά προβλήματα.

Macron wins, Democracy wins, France wins!
Photo: AP/Thibault Camus pic.twitter.com/pc8rUodzhz

— Lobsang Wangyal (@lwangyal) April 25, 2022

Το στοίχημα της εξασφάλισης πλειοψηφίας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση

Το πρώτο μεγάλο ζητούμενο για τον Μακρόν είναι μια νέα κυβέρνηση πλειοψηφίας. Κι αν προ πενταετίας εξασφάλισε τη νίκη απέναντι σε μια αντιπολίτευση – ειδικά την παραδοσιακή Δεξιά και Αριστερά – με καταρρακωμένο το ηθικό μετά τον θρίαμβό του στις προεδρικές εκλογές, οι βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου θα αποτελέσουν μεγάλη πρόκληση, με το βλέμμα στραμμένο στην «Ανυπότακτη Γαλλία» του νεοκομμουνιστή Ζαν Λικ Μελάνσόν, τρίτου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με 22%. Ο Μελανσόν κάνει όνειρα για την πρωθυπουργία, αλλά ο Μακρόν μπορεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι οι βουλευτικές, όπως και οι προεδρικές, διεξάγονται σε δύο γύρους. Άλλωστε απέσπασε ήδη πολλές ψήφους από την κατακερματισμένη συντηρητική Δεξιά και την Αριστερά και ίσως να λειτουργήσει υπέρ του μια διάσπαση της ακροδεξιάς ψήφου μεταξύ των στρατοπέδων της Μαρίν Λεπέν και του Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος, πάντως, απηύθυνε έκκληση για συσπείρωση της «πατριωτικής ψήφου».

Congratulations, @EmmanuelMacron. Looking forward to continuing our work together on the issues that matter most to people in Canada and France – from defending democracy, to fighting climate change, to creating good jobs and economic growth for the middle class. pic.twitter.com/RHTBH4dn19

Justin Trudeau (@JustinTrudeau) April 24, 2022

Σύμφωνα με τον επίτιμο καθηγητή της σχολής INSEAD, Ντάγκλας Γουέμπερ ο Μακρόν «μπορεί να τα πάει σχετικά καλά στις βουλευτικές του Ιουνίου, όχι όμως όπως την τελευταία φορά που ήταν νέο πρόσωπο. Και για να εξασφαλίσει πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση θα χρειαστεί υποστήριξη από άλλα πολιτικά κόμματα κι ίσως βρει αρκετούς βουλευτές να τον στηρίξουν μεταξύ της συντηρητικής Δεξιάς και στοιχείων της πιο μετριοπαθούς Αριστεράς, των υπολοίπων του Σοσιαλιστικού Κόμματος και κυρίως των Ρεπουμπλικανών».

https://twitter.com/alpha_defense/status/1518291592880148480

Ακρίβεια, συνταξιοδοτικό, Παιδεία, Υγεία, εγκληματικότητα

Ο Μακρόν ανανέωσε τη θητεία του στην προεδρία εν μέρει χάρη στις ψήφους της «λογικής», προκειμένου να κλείσει ο δρόμος προς το Ελυζέ για την Λεπέν παρά τις αντιδράσεις ενάντια στο λεγόμενο «δημοκρατικό μέτωπο» που συσπειρώθηκε για να απορρίψει τον πατέρα της, Ζαν Μαρί, προ εικοσαετίας. Πολλοί στην αριστερά, είτε ψήφισαν απρόθυμα τον Μακρόν είτε απείχαν την Κυριακή, ίσως ακόμη πιο αγανακτισμένοι με τον ένοικο του προεδρικού μεγάρου.

BREAKING: Emmanuel Macron wins French presidential election.#NBSUpdates pic.twitter.com/9jGA1Frxbt

— Daniel Lutaaya (@DanielLutaaya) April 24, 2022

Ο πρώτος γύρος της 10ης Απριλίου επιβεβαίωσε την ύπαρξη τριών νέων παρατάξεων στο νέο πολιτικό τοπίο της χώρας: τους ευρωπαϊστές κεντρώους του Μακρόν, τους ακροδεξιούς της Λεπέν και τους σκληροπυρηνικούς αριστερούς του Μελανσόν. Πέραν της εχθρότητας έναντι του Μακρόν και του κινήματός του, που αντιπροσωπεύει το κατεστημένο στα μάτια τους, αριστεροί και ακροδεξιοί δεν έχουν πολλά κοινά, αλλά η αντιπολίτευση περίπου των δύο τρίτων των ψηφοφόρων αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην κυβέρνηση, καθώς η Γαλλία εμφανίζεται διχασμένη κι ο πρόεδρός της μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη ενός στους τρεις ψηφοφόρους του πρώτου γύρου.

Avec vous. Pour vous. Pour nous tous.https://t.co/lA5u4Sv82Q

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) April 24, 2022

Ο Μακρόν έχει πει ότι προτίθεται να ξεκινήσει από το φθινόπωρο τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και την αύξηση στα 65 έτη της ηλικίας συνταξιοδότησης – αν και στη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας δεσμεύτηκε ότι θα επιδείξει ευελιξία – και τα σχέδιά του μπορεί να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα κύματος διαδηλώσεων. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μακρόν θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει την ατζέντα του στο εσωτερικό και να υλοποιήσει δραστικές αλλαγές, αφού ακόμη κι αν εξασφαλίσει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για πρότζεκτ όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, πιθανότητα θα βρεθεί αντιμέτωπος με σφοδρές αντιδράσεις με τη μορφή κινητοποιήσεων καθώς συνεχίζει να αυξάνεται το κόστος διαβίωσης και να ψαλλιδίζεται η αγοραστική δύναμη των Γάλλων. Ο Μακρόν έχει πει ότι θα διατηρήσει το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος και τις επιδτοήσεις των καυσίμων αν συνεχίσουν να αυξάνονται οι τιμές της ενέρ4γειας, ενώ έχει μιλήσει για πρόσθετα μέτρα στήριξης μεταξύ άλλων των χαμηλόμισθων και των αυτοαπασχολούμενων.

Ο Μακρόν πρόκειται να ξεκινήσει πρώιμες διαβουλεύσεις για μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας με περαιτέρω αυτονομία για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, καθώς και για το καθεστώς υγειονομικής περίθαλψης, με στόχο ιδίως τη βελτίωση των παροχών στις αγροτικές περιοχές. Έχει επίσης δεσμευτεί να προσλάβει περισσότερους αστυνομικούς και δικαστικούς.

Η κλιματική πολιτική

Στην προσπάθειά του να προσελκύσει ψηφοφόρους από την Αριστερά ενόψει του δεύτερου γύρου ο Μακρόν υποσχέθηκε αναμόρφωση της κλιματικής πολιτικής με τον επόμενο πρωθυπουργό να έχει την άμεση ευθύνη για τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό με την υποστήριξη δύο υπουργών για την επίβλεψη της πράσινης μετάβασης και της εφαρμογής της, ιδέα παρόμοια με αυτή που πρότεινε ο Μελανσόν. Ωστόσο, οικολόγοι ακτιβιστές αμφισβητούν την ειλικρίνεια του Μακρόν, τον οποίο είχαν χαρακτηρίσει «πρόεδρο της κλιματικής αδράνειας» ή «πρόεδρο των μικρών βημάτων» κατά την πρώτη του θητεία. Τόσο αυτός όσο και η Λεπέν επικρίθηκαν για την αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν κάποια οικολογικά ζητήματα κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας τους.

Η φιλόδοξη μεταρρύθμιση της ΕΕ

Η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ήταν από τα βασικά σχέδια του Μακρόν από ήδη από την προηγούμενη νίκη του προ πενταετίας. Αυτή τη φορά, αν και δεν έδωσε την ίδια έμφαση στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, περιέγραψε το πρόγραμμά του ως ένα πρόγραμμα «εθνικής και ευρωπαϊκής κυριαρχίας».

Οι ευρωπαϊκές του φιλοδοξίες περιλαμβάνουν την «ενεργειακή και στρατηγική» αυτονομία, τη μεταρρύθμιση της ζώνης ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν με καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και μια κοινή πολιτική ασύλου. Ο Μακρόν θέλει επίσης οι ευρωπαϊκές χώρες να αναπτύξουν μια ισχυρότερη αμυντική ικανότητα και να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία τεχνολογίας. Για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ο Μακρόν προτείνει μέτρα με κοινωνική και οικονομική διάσταση: φόρο επί των καυσίμων σε όλη την ΕΕ, κοινοτικές οδηγίες για τον κατώτατο μισθό και την ισότητα των φύλων κ.α.

Το ουκρανικό

Ο Μακρόν στήριξε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία κι η κυβέρνησή του έχει πει ότι θα μελετήσει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Αν και ο Μακρόν έχει χαρακτηρίσει «εγκλήματα πολέμου» τη σφαγή αμάχων στη Μπούκα και ζητά να καθίσουν στο εδώλιο οι υπεύθυνοι, ωστόσο τάσσεται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με τη Μόσχα.

Την περασμένη Παρασκευή ο Γάλλος πρόεδρος είπε στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι «δεν αποκλείει» να ξαναμιλήσει με τον Πούτιν, αν και παραδέχθηκε ότι οι στόχοι μπορεί να μην είναι λίαν φιλόδοξοι. Προειδοποιώντας, ωστόσο, για τον κίνδυνο μιας οριστικής ρήξης των σχέσεων με τη Ρωσία επικαλείται την ανάγκη να ασκεί η ΕΕ επιρροή σε περίπτωση συμφωνίας για εκεχειρία: «Η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα στο τραπέζι. Δεν πρέπει να βρεθούμε σε μια κατάσταση, επειδή αποφασίσαμε να κόψουμε τη συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν, οι διαπραγματευτές να είναι οι πρόεδροι της Τουρκίας, της Κίνας ή άλλοι», τόνισε.

La Marseillaise. pic.twitter.com/j94iGyXdyg

— Emmanuel Macron avec vous (@avecvous) April 24, 2022

Ενωτικός Μακρόν στην επινίκεια ομιλία του-«Από σήμερα θα είμαι πρόεδρος όλων» – Τι θα αλλάξω

Ενωτικός εμφανίστηκε ο Εμανουέλ Μακρόν στην επινίκεια ομιλία του, μετά την επανεκλογή του στις εκλογές της Γαλλίας. Κρατώντας από το χέρι την σύζυγό του, πρώτη κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ και περιστοιχισμένος από παιδιά και εφήβους ο Εμανουέλ Μακρόν έφθασε στο Πεδίο του Άρεως στη σκιά του Πύργου του Άιφελ υπό τους ήχους της «Ωδής στη Χαρά» του Μπετόβεν, επίσημου ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και πριν από πέντε χρόνια.

Απευθυνόμενος στη λαοθάλασσα των οπαδών του παρουσία του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ, υπουργών και συμβούλων του, αλλά και πολιτικών προσωπικοτήτων στην επινίκια ομιλία του ο Μακρόν τόνισε:

«Παντού σε ολόκληρη τη Γαλλία και στα υπερπόντια εδάφη, σας ευχαριστώ!

Μετά από πέντε χρόνια τρομερών κρίσεων σήμερα, 24 Απριλίου του 2022, η πλειοψηφία επέλεξε να μου εμπιστευτεί τη δημοκρατία μας και για τα επόμενα πέντε χρόνια», τόνισε επευφημούμενος.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη, τους συνοδοπόρους μας κι όλους τους εκλεγμένους που έκαναν πραγματικότητα αυτή την επανεκλογή.

Ξέρω ότι μοιραστήκατε τις πεποιθήσεις και αγγίζοντας την καρδιά σας είδατε την αλήθεια. Σας ευχαριστώ!» πρόσθεσε με το πλήθος από κάτω να φωνάζει: «Μακρόν πρόεδρος!».

«Θέλω να ευχαριστήσω όσους μου εμπιστεύτηκαν για να συνεχίσω τον αγώνα για μια Γαλλία, να προχωρήσομε στην καινοτομία και να κάνουμε τη χώρα ένα μεγάλο οικολογικό έθνος.

Ο Μακρόν δήλωσε πως γνωρίζει καλά ότι πολλοί που τον ψήφισαν σήμερα το έκαναν για να φράξουν το δρόμο στην ακροδεξιά. «Γνωρίζω ότι πολλοί με ψήφισαν όχι γιατί ασπάζονται τις ιδέες μου, αλλά για να ορθώσουν φραγμό στην ακροδεξιά. Θέλω να τους τονίσω ότι η ψήφος αυτή με καθιστά υπεύθυνο απέναντί τους για τα επόμενα πέντε χρόνια επειδή ενίσχυσαν την δημοκρατία.

Σκέφτομαι και τους συμπατριώτες μας που απείχαν. Η σιωπή τους σήμαινε άρνηση επιλογής και πρέπει να το σκεφτούμε.

French President Emmanuel Macron comfortably defeated his far-right rival Marine Le Pen, heading off a political earthquake for Europe, but acknowledging dissatisfaction with his first term and saying he would seek to make amends https://t.co/NEBJkow6t7 pic.twitter.com/7rvVESu0Cr

Reuters (@Reuters) April 25, 2022

Σκέφτομαι και όσους ψήφισαν την κυρία Λεπέν και κατανοώ την απογοήτευσή τους. Δεν θέλω να τους γιουχάρετε. Θέλω να είμαι πρόεδρος όλων, όχι ο υποψήφιος ενός στρατοπέδου. Ξέρω ότι για τους συμπατριώτες μας που ψήφισαν ακροδεξιά, ο θυμός τους ώθησε να ψηφίσουν αυτό το πρόγραμμα κι είναι επίσης δική μου ευθύνη και του επιτελείου μου. Η σημερινή ψήφος μας επιβάλλει να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσχέρειες και να απαντήσουμε σε όλες τις εκφράσεις θυμού».

Ο Μακρόν υποσχέθηκε πως θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικολογικής ευαισθησίας ενώ υπενθύμισε «τις τραγικές στιγμές που ζούμε λόγω του ουκρανικού».

«Έχουμε ένα σχέδιο δημοκρατικό, κοινωνικό βασισμένο στην εργασία, ένα σχέδιο απελευθέρωσης των επιχειρηματικών, πολιτιστικών μας δυνατοτήτων, ένα σχέδιο που θέλω να φέρω εις πέρας τα επόμενα πέντε χρόνια και να απαντήσω στις διαιρέσεις και τις διαφορές συνεχίζοντας για μια κοινωνία πιο δίκαιη για την ισότητα ανδρών – γυναικών.

Γι’ αυτό λοιπόν, χρειάζεται να είμαστε φιλόδοξοι και απαιτητικοί γιατί έχουμε πολλά να κάνουμε. Είναι κι ο πόλεμος στην Ουκρανία που μας θυμίζει ότι ζούμε τραγική εποχή. Η Γαλλία πρέπει να δείξει την δύναμή της», είπε.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Γάλλους άντρες και γυναίκες που στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο με εμπιστεύτηκαν για να φέρουμε μια πιο ανεξάρτητη Γαλλία, μια ισχυρότερη Ευρώπη, μέσα από επενδύσεις και βαθιές αλλαγές» κατέληξε ο Μακρόν, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με το πλήθος να τραγουδά τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.

Keywords
νικη, μπροστα, σας ευχαριστώ, εκλογες, γαλλια, διαδηλωσεις, democracy, france, twitter, νέα, ιουνίου, forward, people, canada, fighting, jobs, class, justin, https, αγανακτισμενοι, tous, θρυαλλίδα, σχολεια, ειλικρίνεια, πετρελαιο, ρωσία, επιρροή, president, earthquake, europe, reuters, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, εθνος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αγανακτισμενοι πολιτες, steve jobs, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, earthquake, χωρες, ρωσία, δημοκρατια, εργασια, θητεια, ονειρα, ουκρανια, προγραμμα, ραδιοφωνο, σημερινη, υγεια, people, reuters, αυξηση, αιφελ, ατζεντα, βλεμμα, γεγονος, γυρος, δευτερο, δυναμη, δικη, δρομος, ειλικρίνεια, ειπε, εκφρασεις, εν μερει, επενδυσεις, επιρροή, εποχη, ετη, ευθυνη, ευρωπη, ζητα, ιδεα, ιδεες, ιδια, θυμιζει, θυμος, θρυαλλίδα, ηθικο, ομιλια, κυβερνηση, κυρια, ματια, μορφη, μοσχα, μπετοβεν, παιδια, πεδιο, πουτιν, προβληματα, σενγκεν, συζυγο, σιωπη, σχεδια, σχεδιο, φθινοπωρο, φορα, χερι, χαος, αντρες, canada, class, democracy, εμφαση, εθνικο, europe, fighting, forward, france, https, χωρα, ιουνίου, justin, jobs, κομματι, καρδια, κυριακη, president, tous, θελω να
Τυχαία Θέματα