Νεοοθωμανικά παιχνίδια στο ΝΑΤΟ

Το θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ επιχειρεί να φέρει στο προσκήνιο η Τουρκία, λίγες μόνο μέρες πριν από τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής της συμμαχίας στο Σικάγο και παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Συνόδου το θέμα της διεύρυνσης. Η νέα πολιτική «στρατηγικού βάθους» της γείτονος προωθεί πέρα από τα Σκόπια

και την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Βοσνίας και του Μαυροβουνίου. Από την πλευρά τους πάλι οι γείτονες αρέσκονται να βαυκαλίζονται με την ιδέα ότι η ένταξη των Σκοπιών, που τόσο διακαώς προτείνουν, γίνεται για να αποφευχθεί, μεταξύ άλλων, και η ένταση μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων, που δημιουργεί συνθήκες αποσταθεροποίησης για την ΠΓΔΜ.

Στόχος της Τουρκίας και των όποιων δυνητικών υποστηρικτών της είναι να προκαλέσουν ρωγμές στην απόφαση του Βουκουρεστίου, η οποία προϋποθέτει την εξεύρεση λύσης μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων στο θέμα της ονομασίας, προτού ξεκινήσουν οι όποιες ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Πάντως γ.γ. του ΝΑΤΟ Α. Φ. Ράσμουσεν ξέκοψε κάθε περιθώριο για παράκαμψη της απόφασης του Βουκουρεστίου, επισημαίνοντας ότι η «Συμμαχία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, εφόσον οι δύο πλευρές εξεύρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα. Δυστυχώς δεν έχει σημειωθεί πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση και συνεχίζει να ισχύει η απόφαση που λάβαμε πριν τέσσερα χρόνια...».

Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα