Νέο πρωθυπουργό έχει η Ουκρανία

Ο Αρσένι Γιάτσενιουκ ορίστηκε νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας την Τετάρτη (26/02). Η παρουσίαση της σύνθεσης της νέας μεταβατικής κυβέρνησης έγινε στην πλατεία Ανεξαρτησίας ενώπιον των πολιτών από το συμβούλιο Euromaidan, που απαρτίζεται από τους πολιτικούς ηγέτες του ουκρανικού κινήματος διαμαρτυρίας, της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και ακραίων ομάδων.

Ο Γιάτσενιουκ, είναι πρώην υπουργός Οικονομικών, δεξί χέρι της Γιούλια Τιμοσένκο και αρχηγός του κόμματός της από το 2011. Αποτελεί επιλογή των ΗΠΑ και της Ε.Ε.. Διαθέτει μεγάλη

εμπειρία καθώς έχει θητεύσει στην κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, καθώς επίσης ως αναπληρωτής πρόεδρος υπό τον προκάτοχο του Γιανουκόβιτς, τον Βίκτορ Γιουστσένκο.

Υπουργός Οικονομικών ανακοινώθηκε ο Αλεξάντερ Σλαπάκ, ενώ ο διπλωμάτης καριέρας Αντρέι Ντέστσιακ αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας ορίστηκε ο Αντρέι Μπαρούμπι, εκ των πρωταγωνιστών της εξέγερσης και επικεφαλής των ομάδων αυτοάμυνας των διαδηλωτών.

Τέλος σε μία συμβολική κίνηση ο Ντιμίτρι Μπουλάτοφ -ο 35χρονος ακτιβιστής που έπεσε θύμα απαγωγής και βασανισμού από αγνώστους παρακρατικούς κατά τη διάρκεια της εξέγερσης- τοποθετήθηκε στο υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των προσώπων της νέας μεταβατικής κυβέρνησης δεν υπάρχει εκπρόσωπος των ακροδεξιών, κάτι που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε μερίδα των διαδηλωτών και τον εθνικιστικό «Δεξιό Τομέα».

Οι προτάσεις των ηγετών των διαδηλωτών αναμένεται να υποβληθούν προς έγκριση στο κοινοβούλιο την Πέμπτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα