Νέο κατηγορητήριο για Μόρσι στην Αίγυπτο

Μπροστά σε νέο κατηγορητήριο βρίσκεται στην Αίγυπτο ο πρώην πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε μετά από παρέμβαση του στρατού. Πρόκειται για την τέταρτη δίκη που αντιμετωπίζει από τη στιγμή που ανατράπηκε για πράξεις που έκανε κατά το διάστημα της διακυβέρνησής του.

Οι κατηγορίες για τις οποίες θα βρεθεί και πάλι ενώπιων της αιγυπτιακής δικαιοσύνης ο Μόρσι, αφορούν εξύβριση των δικαστών, όπως δήλωσε σήμερα δικαστική πηγή,

σε μια ένδειξη ότι οι αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν την πρόθεση να χαλαρώσουν την καταστολή των Αδελφών Μουσουλμάνων, της παράταξης από την οποία προέρχεται και ο πρώην πρόεδρος.

Σε βάρος του Μόρσι και 25 άλλων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εξύβριση του δικαστικού σώματος, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση από τις αιγυπτιακές αρχές της πίεσης επί των Αδελφών Μουσουλμάνων, τους οποίους η κυβέρνηση έχει θέσει εκτός νόμου χαρακτηρίζοντάς τους τρομοκρατική οργάνωση. Μάλιστα ήδη έχουν συλληφθεί χιλιάδες ηγέτες τους με κατηγορίες που αφορούν τα βίαια επεισόδια που γίνονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα.

Από την πλευρά τους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι ήταν κάποτε το καλύτερα οργανωμένο πολιτικό και θρησκευτικό κίνημα της Αιγύπτου και είχαν κερδίσει πέντε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με τη βία και κατηγορούν το στρατό ότι έκανε πραξικόπημα.

Ο πρώην πρόεδρος πρόκειται να εμφανισθεί ενώπιον δικαστηρίου στις 28 Ιανουαρίου, κατηγορούμενος επίσης για μια μαζική απόδραση κρατουμένων από φυλακή το 2011. Αντιμετωπίζει ακόμα κατηγορίες σε σχέση με το φόνο διαδηλωτών και για συνεργασία με την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς και με την Χεζμπολάχ και για την εξύφανση μιας τρομοκρατικής συνωμοσίας εναντίον της Αιγύπτου.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι η θέση της μεταβατικής κυβέρνησης και του στρατού που την στηρίζει είναι ιδιαίτερα ισχυρή μετά και το δημοψήφισμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του οποίου οι Αιγύπτιοι υιοθέτησαν ένα νέο σύνταγμα με πλειοψηφία 98,1%. Το δημοψήφισμα μποϊκοτάρισαν τα μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα