Νέα μέτρα για το ρεύμα: Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση της εθνικής παρέμβασης για τους λογαριασμούς του ρεύματος. Η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τα τιμολόγια στα προ κρίσης επίπεδα δεν αποκλείεται, μάλιστα, να τροποποιήσει και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της παρέμβασης, με στόχο να καλυφθεί και ο Μάιος. Η απόφαση για οριζόντια παρέμβαση ώστε να καλυφθούν και τα νοικοκυριά με μηνιαίες καταναλώσεις μεγαλύτερες από 300 KWh, που συνεχίζουν να παραλαμβάνουν λογαριασμούς σοκ – αφού η κρατική επιδότηση

δεν τα καλύπτει – έχει πλέον “κλειδώσει”.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα πολλά σενάρια που έχουν εξεταστεί, δείχνει να προκρίνεται αυτό του πλαφόν στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το σενάριο της διπλής παρέμβασης στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και της λιανικής τιμής του ρεύματος φαίνεται να έχει πολύ υψηλό βαθμό τεχνικής αλλά και δημοσιονομικής δυσκολίας. Τα απολογιστικά στοιχεία του Απριλίου δεν αφήνουν, πάντως, πολλά περιθώρια για αέναες αναζητήσεις λύσεων και συνταγών. Η μέση χονδρική τιμή διαμορφώθηκε στα 246,60 ευρώ/MWh, δηλαδή 9,56% χαμηλότερα από αυτήν του Μαρτίου που ήταν ο πιο «σκληρός» μήνας ως τώρα. Ωστόσο, παρά τη μείωση αυτή, η σύγκριση με τα περσινά επίπεδα είναι συντριπτική, καθώς είναι «φουσκωμένη» κατά 284,29%. Όσο για τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, παραμένοντας στη ζώνη των 245 ευρώ.

Η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος που πλήττουν τους πολίτες καταγράφεται πλέον σε όλες τις δημοσκοπήσεις, προκαλώντας προβληματισμό στην κυβέρνηση. Ωστόσο, η εικόνα στο πολιτικό σκηνικό δεν δείχνει να αλλάζει.

Η ακρίβεια απειλεί την κυβέρνηση: Το μεγαλύτερο πρόβλημα για 6 στους 10 πολίτες – Δημοσκοπικό καμπανάκι

Σύμφωνα με την μέτρηση της “ALCO” για το “Open”, η ΝΔ παρά την μικρή πτώση που έχει, συνεχίζει να διατηρεί σημαντικό προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φτάνει το 8,1%, με την αξιωματική αντιπολίτευση να μην μπορεί να κερδίσει δημοσκοπικούς πόντους από την δυσαρέσκεια που επικρατεί στην κοινωνία λόγω των ανατιμήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι το κυβερνών κόμμα σε σχέση με την μέτρηση του Μαΐου χάνει μισή μονάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μόλις 0,3%.

Το 60% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που τους ανησυχεί περισσότερο. Το ίδιο ποσοστό θεωρεί πως θα χειροτερέψει η οικονομική του κατάσταση στην χώρα, ενώ το 49% πιστεύει πως τόσο η αύξηση του κατώτατου μισθού όσο και οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των αυξήσεων. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως με την επιδότηση στα καύσιμα κίνησης που ήδη υλοποιείται, σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα για το μέτρο στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα θα δώσουν μια σημαντική ανάσα στους πολίτες, αλλάζοντας παράλληλα και το κλίμα που επικρατεί. “Αντίπαλος μας είναι οι ανατιμήσεις, είναι η ακρίβεια που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, είναι οι τιμές που πληρώνουν οι πολίτες και προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε δραστικές και εφαρμόσιμες απαντήσεις”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Χειρότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ λέει το 35%

Ωστόσο, στη δημοσκόπηση της “ALCO” το 35% των ερωτηθέντων πιστεύει πως το ζήτημα της ακρίβειας θα το αντιμετώπιζε χειρότερα αν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 34% απαντά πως η κατάσταση θα ήταν ίδια και το 22% εκτιμά πως θα ήταν καλύτερα τα πράγματα.

Στο ερώτημα ποιο κόμμα μπορεί να διασφαλίσει την σταθερότητα και την ανάπτυξη στην χώρα η ΝΔ προηγείται με διαφορά 13 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά την κάμψη που καταγράφει κατά 2% εξακολουθεί να είναι μπροστά 9 μονάδες από τον Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν απόλυτα δικαιολογημένη τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στην κοινωνία από τις αυξήσεις που έχει επιφέρει ο εισαγόμενος πληθωρισμός που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη, ωστόσο σημειώνουν πως η κυβέρνηση λαμβάνει διαρκώς μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας με συνεχείς παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς εξαντλώντας κάθε περιθώριο του προϋπολογισμού, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει καμία απόφαση από την Ε.Ε. προκειμένου να υπάρξει κοινή προσπάθεια απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα